NEC de complimenten, AZ de punten

Alkmaarders zetten in Nijmegen grote stap richting landstitel.

Normaliter zijn trai­ners het in grote lijnen met elkaar eens als zij hun onderlinge wed­strijd analyseren. Af en toe lijkt het echter alsof coaches naar twee totaal verschillende wedstrijden hebben zitten kijken. Zo ging het ook gisteren na NEC-AZ ( 0- 1). Louis van Gaal stak een ronkende lofzang af over zijn eigen elftal. „We hebben een hele belangrijke stap gezet in deze fase van de competitie, waarin het echt om de prijzen gaat”, stelde de Alk­maarse oefenmeester. „We hadden na de teleurstellende bekeruitscha­keling tegen NAC maar twee da­gen om de boel weer bijeen te ra­pen. Het is ongelooflijk knap hoe wij dat hebben opgepakt.”

Van Gaal vond het vooral bewon­derenswaardig dat zijn ploeg al­weer de nul had gehouden. En dat nog wel met een andere keeper ( Joey Didulica) onder de lat. Het feit dat AZ gistermiddag afge­zien van een paar minuten kort na de hervatting het initiatief aan de tegenstander had moeten laten, vond Van Gaal kennelijk niet rele­vant. Ook niet dat NEC vlak voor tijd een geweldige kans op de ge­lijkmaker had laten liggen. „Wij controleerden de wedstrijd”, be­weerde de oud-bondscoach met een stalen gezicht.

Toen hij aan de beurt was, besloot Mario Been ook maar een roze bril op te zetten. „Het leek alsof wij de koploper waren in plaats van AZ. Vooral in de eerste helft speelden we uitstekend. We vergeten alleen om te scoren. En dat is nog altijd het belangrijkste in het voetbal.”

AZ etaleerde gistermiddag welke ommezwaai de ploeg dit seizoen heeft doorgemaakt. Van de aanvals­machine van weleer is weinig meer te bespeuren. De romantiek heeft plaatsgemaakt voor nuchter realisme. AZ wacht af tot de tegen­stander een foutje maakt en slaat vervolgens genadeloos toe. Die strijdwijze heeft de equipe van Louis van Gaal veel succes ge­bracht. AZ staat met nog acht wed­strijden te gaan elf punten voor op naaste achtervolger FC Twente en kan de tweede landstitel uit zijn historie nauwelijks meer ontgaan.

NEC streeft een ander doel na. De ploeg van Mario Been, die zo lang op drie fronten streed, heeft nog maar één objectief: de play-offs voor een UEFA Cup- ticket. Daar­voor volstaat een achtste plaats, wellicht is zelfs plek negen goed voor deelname aan de extra wed­strijdenreeks na afloop van het re­guliere seizoen. Ondanks de nederlaag liepen de Nijmegenaren gistermiddag geen noemenswaardige schade op. Ook de nummers zes (FC Groningen), zeven (NAC), acht (FC Utrecht) lie­ten punten liggen. Hetzelfde gold voor Vitesse, tot gisteren de num­mer tien op de ranglijst. De Arn­hemmers werden gisteren voorbij gestoken door Feyenoord.

NEC had het verlies tegen AZ vooral aan zichzelf te wijten. Na een sterke eerste helft, met twee goede mogelijkheden voor Dennis Rommedahl, begonnen de Nijme­genaren onverklaarbaar slap aan het tweede bedrijf. De thuisclub kreeg daarvoor een hoge rekening gepresenteerd. Na geknoei van Youssef El-Akchaoui gaf Lorenzo Davids in paniek een hoekschop weg. Die werd in eerste instantie nog wel weggewerkt, maar in de herkansing vond Demy de Zeeuw alsnog het hoofd van de ongedek­te Kew Jaliens: 0-1.

NEC’s jacht op de gelijkmaker le­verde nauwelijks doelrijpe kansen op. Alleen invaller Moestafa El Ka­bir en Bas Sibum waren er dicht bij. De middenvelder kreeg tien minuten voor tijd een open schiet­kans, zijn wilde uithaal eindigde echter hoog in het supportersvak van AZ.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.