NEC doet zichzelf flink tekort

SEIZOENSOPENING Nijmeegse ploeg onnodig onderuit bij Feyenoord

Een nederlaag bij Feyenoord, dat kan gebeuren. Bij NEC hadden ze gistermiddag na de seizoensopening in De Kuip echter het gevoel dat er veel meer in had gezeten. De ploeg van Dwight Lodeweges had over grote delen van de wedstrijd de regie ste­vig in handen, maar hield daar uit­eindelijk niets aan over: 2-0.

De NEC-trainer gaf na afloop blijk van ambivalente gevoelens. „Het feit dat we hier met nul punten weggaan, bevalt me helemaal niet. Van de andere kant: met het veldspel kunnen we verder. Een groot deel van de wedstrijd bepaal­den wij het tempo en de gebeurte­nissen op het veld. En we kregen ook zes, zeven doelrijpe kansen.”

Feyenoord-trainer Mario Been had zijn team in de aanloop zo’n beetje de hemel in geprezen. De sluwe coach wilde op die manier snel afrekenen met het gebrek aan zelfvertrouwen in de selectie, het gevolg van een rampzalig verlopen vorig seizoen.

NEC, dat onder Been nooit verlo­ren had in De Kuip, leek een willig slachtoffer, vooral doordat de aan­loop naar de competitie-ouverture flink in de war werd geschopt door Saïdi Ntibazonkiza. De aan­valler uit Burundi wilde alleen spe­len als NEC met een stevige salaris­verhoging op de proppen kwam. Uiteraard ging de clubleiding niet op de chantagepoging in.

Toch slikten de NEC’ers de deser­tie van hun ploeggenoot prima weg. Erton Fejzullah, zijn vervan­ger, zette al in de tweede minuut mede-Scandinaviër Lasse Schöne vrij voor de Rotterdamse goal. De Deen had de hoek voor het uitzoe­ken, maar zijn inzet met links was zo krachteloos dat doelman Darley nog tijdig naar de grond kon.

Daarna drukte Feyenoord de neus aan het venster. Leroy Fer zag zijn schot gepareerd door Gábor Ba­bos. Maar in de tiende minuut was het toch raak. Dankzij een mo­ment van kortsluiting bij Rens van Eijden. De verdediger kopte veel te zacht terug, Jon Dahl Tomasson profiteerde: 1-0.

De Feyenoord-achterban, de laat­ste jaren niet erg verwend, maakte zich op voor een feestje. Het wa­ren echter juist de bezoekers in de eerste helft die de kansen kregen. Die van Björn Vleminckx was nog niet zo gemakkelijk, van de twee die Moestafa El Kabir kreeg, had er wel eentje in gemogen.

Was NEC voor rust minstens ge­lijkwaardig, na de pauze waren de Nijmegenaren zelfs heer en mees­ter op het veld. Het overwicht leid­de logischerwijs tot kansen. El Ka­bir, Vleminckx en vooral Lorenzo Davids hadden de gelijkmaker op de schoen, maar misten rakelings.

Dat gebrek aan precisie kwam NEC een kwartier voor tijd duur te staan. Na een Rotterdamse cor­ner pakte Arek Radomski in de chaos voor het doel invaller Diego Biseswar bij het shirt. De Feye­noorder ging liggen en kreeg daar­voor de ultieme beloning: penalty. Leroy Fer wist er wel raad mee: 2-0.