NEC dupe van Bredase zakkenrollers

Ploeg van Mario Been niet beloond voor sterk optreden tegen NAC.

Afgezien van een ritje naar het stembureau op 4 juni hoeft NEC zich dit jaar niet meer druk te maken over Europa. De Nijmegenaren gingen zaterdaga­vond in een zinderend duel onder­uit tegen concurrent NAC (2-3). Omdat Feyenoord en Vitesse gis­termiddag allebei zegevierden, zijn de play-offs vrijwel uit het zicht verdwenen.

De wens van Mario Been om zijn afscheid met een prijs op te luiste­ren blijft daarmee onvervuld. De Rotterdammer wilde zaterdag de handdoek nog niet gooien. „Er zijn nog zes punten te halen. We gaan er gewoon nog twee mooie wedstrijden van maken. Maar eerst ga ik even naar de politie om aangifte te doen van diefstal”, al­dus Been over de geniepige wijze waarop NAC had toegeslagen.

Beide teams moesten het zaterdag­avond in de ‘kleine klassieker’ zon­der hun aanvalsleider stellen. Bij NEC ontbrak Jhon van Beukering, hij is geopereerd aan zijn menis­cus. NAC miste clubtopscorer Mat­thew Amoah. Ook achterin moesten beide coaches improviseren. Linksback Youssef El-Akchaoui van NEC zat de laatste van drie wedstrijden schorsing uit. NAC miste rechts­back Kurt Elshot en ook diens ver­vanger Tyrone Lorant bleek niet fit. Bij wijze van noodgreep belast­te trainer Robert Maaskant mid­denvelder Donny Gorter met de bewaking van Saïdi Ntibazonkiza, die zelf maar net op tijd fit was ge­raakt voor het cruciale duel in De Goffert.

NAC liet het balletje aanvankelijk rustig rondgaan, maar veel diepte zat er niet in het Bredase spel. NEC deed het wat dat betreft be­ter. Al duurde het tot de 45e mi­nuut eer de thuisclub zijn daden­drang in een doelpunt wist om te zetten. Het was wel een treffer om in te lijsten. Op rechts ging Dani Fernandez diep, hij legde breed op Dennis Rommedahl, die volgde het goede voorbeeld door Tim Jan­sen aan te spelen. Lasse Schöne was de laatste schakel in de rug­by- aanval, de geweldig spelende Deen schoot koeltjes raak: 1-0.

Daarmee kreeg NEC de voor­sprong waarnaar het al wekenlang smachtte. De laatste keer dat de Nijmegenaren die luxe kenden, was begin maart in Heerenveen. Maar de weelde was van korte duur. NAC kreeg in blessuretijd een vrije trap. Martijn Reuser leg­de de bal op het hoofd van Kees Kwakman. Diens kopbal verdween in de uiterste hoek, Gábor Babos was kansloos: 1-1. Het spectaculaire slot van de eer­ste helft werd gevolgd door een nóg opwindender tweede bedrijf. Na matig verdedigen aan Nijmeeg­se kant mocht Nourdin Boukhari vlak na de hervatting gratis prijs­schieten. De verder tegenvallende Marokkaan liet zich dat buiten­kansje niet ontnemen: 1-2.

Voor de vierde keer op rij moest NEC in de achtervolging. De ploeg van Been deed dat met overtui­ging. De bezoekers werden volko­men overrompeld, waarbij de thuisclub bij tijd en wijle het hoge niveau van een jaar geleden haal­de. De jacht bracht het kritische Nijmeegse publiek op de banken maar leverde slechts één doelpunt op: in de 56e minuut kogelde Schö­ne van afstand raak: 2-2.

NAC leek rijp voor de sloop. Het genadeschot bleef echter uit. Met name Bas Sibum had de beslissing op zijn voet, en op zijn hoofd. De Brabanders overleefden. Sterker nog, in de toegevoegde tijd wist de prooi zich te ontrukken aan de do­delijke greep waarin het zo lang had gesparteld. Het was Anthony Lurling die er als een doorgewin­terde zakkenroller met de Nijmeeg­se knip vandoor ging: 2-3.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.