NEC en de Goffert onlosmakelijk met elkaar verbonden

In de Nijmeegse huis-aan-huisbladen verschenen de afgelopen periode een aantal ingezonden artikelen over het al dan niet verhuizen van stadion de Goffert. Deze artikelen waren veelal voor een mogelijke verhuizing. Reden genoeg voor twee jongens om het een en ander naast elkaar te leggen en zelf een conclusie te trekken. Het onderstaande stuk werd geschreven en naar dezelfde kranten gestuurd. Helaas hadden de redacties hier geen oog voor en is het stuk volledig genegeerd.
Update: Bij het schrijven van dit stuk lag de de Brug bij ons nog niet in de bus. In deze weekkrant bleek het stuk na enkele weken toch te zijn geplaatst. Blijkbaar was het voor de verantwoordelijke redactie bij nader inzien toch goed genoeg.

De afgelopen weken verschenen er in Nijmeegse huis-aan-huisbladen diverse ingezonden brieven van omwonenden van het Goffertpark. Als je deze brieven naast elkaar legt, dan lijkt het wel alsof het Goffertstadion een lastige sta-in-de-weg is in het mooie Goffertpark. Dit is echter niet alleen gevoelsmatig onjuist, het stadion staat er immers al 70 jaar, maar klopt ook feitelijk niet met het doel van het Volkspark de Goffert.

De oorspronkelijke bedoeling van het Goffertpark als volkspark luidt als volgt:
“het bieden van gebruiksmogelijkheden voor ontspanning, educatie en actieve recreatie – al dan niet verenigingsgebonden – voor grote groepen van de bevolking.”

Het Goffertstadion past in deze doelstelling als een op maat gesneden kostuum. Volgens het zoneringsplan Goffertpark is de sportzone van het park immers een “unieke lokatie waar intensieve sportbeoefening in harmonie samen gaat met het behouden van een sterk groen karakter.” Nijmegen moet zuinig zijn op zaken waar we uniek in zijn en deze koesteren. Het Goffertpark is er daar één van. Maar het stadion maakt zeker een belangrijk deel uit van dit unieke park.

De door (voor)vaderen met de hand gegraven kuil waarin het stadion ligt en het daarmee gepaard gaande bloed, zweet en tranen vond in “de Bloedkuul” zijn bijnaam. NEC en deze “Bloedkuul” zijn al 67 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. (Klein)Kinderen voelen zich ook nu nog verbonden met deze onafscheidelijke identiteit. Deze historische identiteit is grotendeels het gezicht van de club en mag daarom niet verloren gaan.

Tot slot nog maar een citaat uit het zoneringsplan Goffertpark: “Het Goffertpark is één van de iconen van onze stad. Dit wordt nog eens versterkt door de aanwezigheid van het Goffertstadion.” Wat ons betreft mag deze unieke bundeling van krachten niet verloren gaan en mag de prachtige Bloedkuul NEC nog jarenlang inspireren tot mooie prestaties, net als dat de Nijmeegse kracht van NEC af mag blijven stralen op het park.

Socio & Oe-a-Gentenaar

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.