NEC-fans: opheldering over rellen

NEC-fans: opheldering over rellen

De Suppor­tersvereniging van NEC heeft giste­ren een aangetekende brief ver­stuurd aan de burgemeesters De Graaf (Nijmegen) en Prick (Groes­beek). Daarin wordt de bestuur­ders gevraagd opheldering te geven over de rellen van vorige week za­terdag in Groesbeek. Tientallen NEC-fans raakten gewond toen ze voorafgaand aan het oefenduel NEC- Germinal Beerschot werden belaagd door dolgedraaide Bel­gische hooligans. De Supportersvereniging heeft al met NEC gesproken, maar die ver­wijst de fans als het gaat om de vei­ligheid rond het duel door naar de twee burgemeesters. Grootste vraag van de fans: waarom was er zo weinig politie aanwezig in Groesbeek? Het politieonderzoek naar de rel­len is inmiddels in volle gang. De Nijmeegse en Antwerpse politie zeggen de identiteit van een deel van de hooligans te hebben vastge­steld; of er al arrestaties zijn ver­richt, wil de politie niet vertellen.

De boosheid over de rellen­de Germinalfans én over de afwezigheid van de politie, is nog altijd groot. Eén ding staat vast: de reputatie van de Belgen was al niet best.

Geert is nog steeds woe­dend. Hij bezocht vori­ge week samen met 14- jarige zoon de oefenwedstrijd NEC- Germinal Beerschot in Groes­beek. Althans, dat was de bedoeling. Zo­als bekend werd de wedstrijd hele­maal niet gespeeld, omdat Bel­gische hooligans huishielden op Sportpark-Zuid. 

Geert stelde enkele dagen na de ge­beurtenissen een brief op aan bur­gemeester Prick van Groesbeek. Hij schreef onder meer: ‘ Zaterdag ben ik met mijn 14 jarige zoon getuige geweest van een explo­sie van geweld veroorzaakt door een bende Belgen die niets vermoedende mensen zonder enige reden geslagen en geschopt hebben. U stond als een Romeinse keizer het slagveld gade te slaan en heeft als burgervader ge­faald. U heeft willens en wetens goed­willende supporters aan een levensbe­dreigende situatie blootgesteld. U was op de hoogte gebracht door de politie Antwerpen van het dreigende gevaar. (…) Politiek zult u zich wel weer uit deze situatie weten te red­den; maar moreel gezien bent u in mijn ogen onverantwoordelijk bezig geweest en verdient u de titel van bur­gervader absoluut niet.’ Geert Saedt kreeg antwoord van de Groesbeekse burgervader, maar dat bevredigde hem totaal niet.

„ Ze hebben de boel totaal verkeerd ingeschat en verstoppen zich ach­ter de informatievoorziening. Er had die middag al lang en breed extra politie opgetrommeld kun­nen worden.” Pijnlijk is dat het exact tien jaar ge­leden op precies dezelfde plaats,
Tien jaar geleden gebeurde tegen FC Köln zo ongeveer hetzelfde met dezelfde burgemeester ook al mis ging. Op 31 juli 1999 speelde NEC in Groesbeek een oefenduel tegen 1.FC Köln uit Duitsland.

Enkele honderden Duitsers deden zich uren voor het duel al te goed aan vele liters bier. Hun luidruchti­ge gedrag irriteerde de NEC-fans, waarna de harde kern van de Nij­megenaren halverwege de tweede helft keihard toesloeg. Er werd een doldrieste jacht op de Duitsers geo­pend, enkele handenvol Köln-fans raakten gewond. Ook toen was er nauwelijks politie aanwezig, werd er veel te laat (na het vechten) versterking uit Nijme­gen opgeroepen en werd geen van de daders aangepakt voor zijn aan­deel is de rellen. Geert Saedt is een vaste seizoen­kaarthouder van NEC. Hij snapt niets van het feit dat er geen poli­tie uit Nijmegen werd opgeroepen toen bleek dat er een grote groep Belgen zich lastig gedroeg. Ook al niet omdat Germinal-fans niet be­paald een goede naam hebben.

Wat heet, ze hebben een zeer kwa­lijke reputatie. Alleen al in de twee­de helft van het afgelopen seizoen was het bij de ene na de andere competitie-wedstrijd raak met de Belgen. Vechten bij Lokeren, rellen tegen allochtonen in Antwerpen voorafgaand aan de wedstrijd te­gen Brugge en recent (in juni) moest er zelfs een waterkanon wor­den ingezet om het tuig terug te dringen. Nog maar een paar jaar geleden hielden de GBA-fans ook in de oe­fencampagne enorm huis tijdens een wedstrijd bij NAC in Breda.
Honderden Belgen trokken toen een spoor van vernieling en mis­handeling rondom het stadion.

Dus een echte verrassing kon het niet zijn dat Germinalfans zich zou­den kunnen gaan misdragen in Groesbeek. Een geluk bij een ongeluk was mis­schien nog wel de vrijwel totale af­wezigheid van NEC-fans die zich als ‘harde kern’ betitelen. Die ga­ven de eerste zaterdag van de Vier­daagsefeesten blijkbaar de voor­keur aan een verblijf op de Nij­meegse terrassen. „ Als die gasten wel in Groesbeek waren geweest, waren er doden gevallen”, zo weet Saedt zeker.

Politie blijft erbij: geen aanwijzingen

Hoewel officials van voetbalclub Germinal Beerschot volhouden dat zowel NEC als de politie was gewaarschuwd voor de komst van hooligans, blijft de Nij­meegse politie erbij dat er vooraf geen concrete aanwijzingen voor rellen kwamen vanuit België.
‘Op basis van vage geruchten kun je geen politie-inzet plannen’, klinkt het in het korps. Germinal is in de week voor de oefenwed­strijd gevraagd om harde informa­tie, maar kon die niet geven. Een aanbod vanuit de Antwerpse poli­tie om twee agenten mee te sturen werd dan ook als onnodig bestem­peld. Probleem van de politie: bij zowat elke wedstrijd gonst het vooraf van geruchten over suppor­tersstromen. Alleen als er harde aanwijzingen zijn dat de veiligheid in het geding is, volgen extra maat­regelen.

Volgende punt: had de politie niet moeten ingrijpen toen ze zag dat de Belgische ‘fans’ zich in Groes­beek lieten vollopen op het terras?

Ja, dat had gemoeten, vinden ver­schillende mensen binnen de poli­tie. Aanvankelijk waren de signa­len niet verontrustend, maar toen de Belgen naar Sportpark-Zuid trokken en vernielingen aanricht­ten aan auto’s en een woning, had­den de alarmbellen moeten gaan rinkelen. De dienstdoende politie­chef was op de hoogte, maar stuur­de geen versterking naar Groes­beek. Dat gebeurde pas toen de boel volledig was geëscaleerd.

Er ontstond grote verontwaardi­ging over het feit dat geen enkele Belg in de boeien werd geslagen. In plaats daarvan zouden de rel­schoppers per bus zijn vertrokken en tot aan de grens zijn begeleid door agenten.

Dat beeld klopt vol­gens de politie niet helemaal. In de bus van Beerschot zouden niet de relschoppers hebben gezeten, maar vooral ‘gewone’ fans en stewards. De meeste daders van de massale kloppartij zouden al vóór de komst van de Nijmeegse politie zijn vertrokken, met eigen auto’s.

In de wetenschap dat er foto- en vi­deo- opnames van de rellen waren en dat het ‘ willekeurig’ oppakken van Belgische fans tot nieuwe op­stootjes kon leiden – bewijs maar eens wie sloeg en wie niet – zou er­voor gekozen zijn om op dat mo­ment geen arrestaties te verrichten. De zaak heeft intern voor flinke commotie gezorgd in het Gelderse korps. Zowel korpschef Van Zwam als zijn Antwerpse collega heeft be­loofd tot het uiterste te gaan om de daders alsnog te pakken.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.