NEC hangt aan een zijden draadje

Nijmegenaren pakken op valreep punt tegen negen man van PSV.

NEC heeft nog altijd een theoretische kans op het beha­len van de play-offs voor Europees voetbal. De ploeg van Mario Been sleepte gistermiddag tegen negen man van PSV een puntje uit het vuur (1-1) en houdt daarmee FC Utrecht (negende) en Vitesse (tien­de) in het vizier. Beide concurren­ten hebben 43 punten vergaard, twee meer dan NEC.

De Nijmegenaren spelen volgende week op de slotdag in eigen huis tegen Sparta, dat zichzelf gister­middag in veilige haven loodste. Vitesse moet op bezoek naar ADO Den Haag dat de punten hard no­dig heeft om zich te kunnen hand­haven. Ook FC Utrecht treft met Heracles een opponent die nog er­gens om speelt. „We hangen aan een zijden draad­je”, aldus Been. „Vitesse en Utrecht zullen punten moeten ver­spelen, terwijl wij móeten win­nen. Maar om dat allemaal goed uit te kunnen rekenen, heb je twee economen nodig.”

Pal naast de opgeluchte NEC-trai­ner zat de man die hem volgende seizoen opvolgt in Nijmegen. „Ik ben niet zo blij”, sprak Dwight Lo­deweges. „Na de geweldige show in de vorige thuiswedstrijd tegen Ajax had ik het vandaag voor ei­gen publiek graag mooi willen af­sluiten. Het is zeer teleurstellend dat het niet gelukt is.” NEC liet gistermiddag een unieke kans laten liggen om voor het eerst in de geschiedenis een uit­wedstrijd bij PSV te winnen. De thuisploeg begon nochtans sterk, ondanks de afwezigheid van Ibra­him Afellay en Balazs Dzsudzsak. De Eindhovenaren kregen al in de openingsminuut een geweldige kans om de score te openen, Lo­renzo Davids redde in opperste nood.

Ook daarna moest Gábor Babos, al het hele seizoen in blakende vorm verkerend, de handen flink uit de mouwen steken. Hij stopte een schot van Edison Méndez en rea­geerde vervolgens opnieuw ade­quaat op een kogel van Nordin Amrabat. Bij inzetten van Danko Lazovic hoefde de NEC- doelman niet in te grijpen. Na een halfuur kroop het timide gestarte NEC aarzelend uit zijn schulp. Saïdi Ntibazonkiza miste een aardige kans. Vlak voor rust kreeg Tim Janssen zelfs een opge­legde mogelijkheid. Na een mooie aanval over Youssef El-Akchaoui en Lasse Schöne draaide de Eind­hovenaar zich knap vrij. Zijn schot ging echter over.
Na de hervatting leek PSV het la­ken toch naar zich toe te trekken. Na een dekkingsfout in de Nij­meegse achterhoede mocht Danko Lazovic in de 51e minuut op avon­tuur.

Milano Koenders zette een wanhoopstackle in, die hemzelf geel en PSV een penalty oplever­de. De Serviër zette de strafschop zelf om ( 1- 0) en vierde zijn feestje door zijn shirt uit te trekken. Niet bijster slim, aangezien het voor La­zovic de vijfde bekeuring was, met een automatische schorsing als ge­volg. Zeven minuten later kreeg La­zovic het zelfs voor elkaar om voor een tweede keer tegen de lamp te lopen, ditmaal na een opzettelijke handsbal: rood.

Veel leek het niet uit te maken. NEC wist zich geen raad met de numerieke meerderheid. Pas toen ook Mendez, na een afschuwelijke overtreding op Schöne, van het veld was verdwenen, ontstond er wat druk op het doel van Andreas Isaksson. PSV kreeg de bal niet meer weg en kon slechts hopen dat de gelijkmaker uit zou blijven. Dat gebeurde niet. In blessuretijd zette Dennis Rommedahl voor, Tim Janssen moest voorbij de tweede paal een kunststukje uitha­len om de bal achter de Zweedse goalie te kunnen prikken: 1-1.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.