Carlos Aalbers, technisch directeur van NEC, zucht diep en zegt dan: ,,Als we de laatste zeven wedstrijden, waarvan er vijf thuis worden gespeeld, eenentwintig punten pakken, eindigen we gewoon volgens de doelstelling in het linkerrijtje. Ik wil de balans aan het einde van het seizoen opmaken, niet nu al.”
Toch kan ook Aalbers niet ontkennen dat het in 2008 nationaal en internationaal bewierookte NEC in een sportief mindere fase zit. Afgelopen weekeinde volgde het trieste dieptepunt.
Verliezen kan altijd, maar zonder bezieling met 3-0 op je broek krijgen bij degradatiekandidaat ADO Den Haag liet trainer Mario Been ontploffen van woede. ,,Een collectieve wanprestatie,” noemde de coach het optreden van zijn beschamende ploeg.
Sinds de winterstop veroverde NEC slechts tien punten en het voetbal oogt niet zo fris als voor de korte break. Toeval of niet, de resultaten vallen tegen sinds de eerste geruchten over een overgang van trainer Been naar Feyenoord de kop opstaken en later zijn definitieve toezegging aan de Rotterdammers kwam. Een oude voetbalwet lijkt ook in Nijmegen van kracht te zijn geworden: spelers weten dat hun trainer over een paar maanden vertrekt en laten, vaak onbewust, de discipline varen.
Been wil hierop slechts summier reageren: ,,We hebben één wedstrijd slecht gespeeld, men maakt er meer van dan het is. Zaterdag tegen Willem II zal er weer een team staan dat er vol voor gaat. Ik ben met slechts één ding bezig en dat is de play-offs halen. En daarin willen we tien wedstrijden spelen om opnieuw Europees voetbal af te dwingen.”
In tijden dat het minder gaat, ontstaan er altijd ergernissen bij spelers onderling. In dat verband viel na afgelopen weekeinde de naam van Youssef El-Akchaoui. Voor de televisiecamera’s had de teleurgestelde aanvoerder gezegd in de kleedkamer zijn mond te houden, omdat ‘een paar van die bijdehandjes zeggen dat ik rustig moet doen’.
Bij een deel van de selectie is deze uitspraak slecht gevallen. Zij voelen zich door El-Akchaoui belachelijk gemaakt.
Ook buiten het veld was er onrust. Zo werd Rachid Bouaouzan al tweemaal uit de selectie gezet, omdat hij weinig gemotiveerd was. De van Fulham gehuurde Collins John moest zelfs vertrekken, omdat de spits het met de discipline niet erg nauw nam. En Arek Radomski, die bij zijn voormalige club Heerenveen als het prototype van een modelprof wordt gezien, werd teruggezet naar het tweede.
Officieel omdat de Pool moeite had met een reserverol tijdens de bekerwedstrijd tegen Heerenveen. Een andere lezing is dat Radomski met zijn coach in de clinch lag over hoe om te gaan met de jongere spelers van de selectie. De middenvelder is in een gesprek in ieder geval duidelijk te kennen gegeven dat bij een volgend incident zijn baan op het spel staat.
Alle spelers die voor korte tijd werden verbannen, kwamen pas vorige zomer naar NEC. Het lijkt er op alsof de club toen de verkeerde keuzes op de transfermarkt heeft gemaakt.
,,Op dat moment waren de aangetrokken spelers de beste opties,” zegt Aalbers. ,,Achteraf mag je zeggen dat Collins John een fout was. Maar Rachid en Arek zijn voor NEC goede spelers, mits ze professioneel gedrag vertonen. Ze hebben er aan moeten wennen dat wij hier een zeer hoge standaard hebben.”
Bron: Algemeen Dagblad