NEC laat zich niet gek maken

Toen Willem II-trainer Fons Groenendijk zaterdagavond de namen van tegenstander NEC op het wedstrijdformulier zag staan, pepte hij zijn spelersgroep nog maar eens op. Omdat Ramon Zomer zich ‘s och­tends ziek had gemeld en Mark Ot­ten, Bas Sibum en Lasse Schöne al langer in de lappenmand zitten, miste zijn collega Dwight Lodwe­ges vier potentële basisspelers. In het centrum van de verdediging posteerden de bezoekers de 37-jari­ge oude krijger Patrick Pothuizen. „ Dan moet je bloed ruiken”, zei Groenendijk. „Maar wij speelden onbegrijpelijk angstig. Hanteerden veel te snel de lange bal. Thuis moet Willem II dit soort wedstrij­den winnen. Maar die absolute wil heb ik niet gezien. Dat het nog 1-1 wordt is een schrale troost.”

De rampspoed nam voor Lodewe­ges al snel grotere vormen aan toen de trainer van NEC al na twaalf minuten zijn rechtsback Niels Wellenberg geblesseerd zag afhaken en hij vlak na rust ook de zieke Pothuizen naar de kans moest halen. Op dat moment koes­terden de bezoekers een 1- 0 voor­sprong (doelpunt Erton Fejzulla­hu), maar was de wedstrijd niet om aan te gluren. „We stonden goed. Dat wel. We gaven niks weg. Zonder goed te voetballen. Twee, drie balcontacten. En dan waren we die bal weer kwijt. Toch had ik na rust zoiets van: als we dit nog een minuut of zeven volhouden, trekken we die 1-0 over de streep”, had Lodeweges gehoopt.

Een ongelukkige glijpartij van de ingevallen John Goossens in het ei­gen strafschopgebied, prikte dat ballonnetje met nog een half te spelen door. Saïd Boutahar kon simpel scoren en donkere wolken pakten zich samen boven de Nij­meegse helft. Het spreekt voor NEC dat het uit­gedunde gezelschap zich niet van de wijs liet brengen. Waar moge­lijk zocht de ploeg de aanval, maar met een half fitte spits Björn Vle­minckx ( hij ging in de rust nog netniet op een brancard naar de kleedkamer) en een volstrekt on­zichtbare flankaanvaller Moestafa el Kabir, was het eigenlijk nog een wonder dat de gasten in de slotfa­se de beste kansen kregen. NEC kan wel wat vers bloed ge­bruiken en hoopt op een snelle te­rugkeer van Saïdi Ntibazonkiza. Stilletjes, want al te uitbundig wil niemand nog reageren op het be­richt dat de aanvaller uit Burundi, die dit seizoen weigerde om voor NEC uit te komen, vandaag weer de training hervat.

„ Zijn terugkeer ligt best gevoelig. Maar Saïdi heeft aangegeven dat hij weer wil wer­ken bij deze club. Daarvoor zal hij eerst fit moeten worden, bereidwil­lig moeten zijn en berouw tonen. Laat hem eerst maar bij Jong NEC beginnen. Er is veel gebeurd. Maar er is altijd een weg terug”, zei Lo­deweges, die in de voorbereiding zeer gecharmeerd was geraakt van de kleine vleugelaanvaller. „We zit­ten best wel op hem te wachten”, klonk het eerlijk.

Bron: De Gelderlander