NEC lijkt wel een kameleon

Na de desastreuze laat­ste thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (0-2) vroegen de suppor­ters van NEC gisteravond voor het begin van de inhaalwedstrijd te­gen FC Utrecht luid om ‘ bloed, zweet en tranen’. Wat dat laatste betreft werden ze op hun wenken bediend. De eerste helft was name­lijk om te janken. Pas na rust wierp de thuisclub alle schroom van zich af en werd het toch nog een leuke avond: 1-1.

Na vijf minuten in de tweede helft keken de meeste toeschouwers nog eens goed of Dwight Lodewe­ges misschien vals gespeeld had door een compleet nieuwe ploeg binnen de lijnen te brengen. Maar een snelle blik leerde dat de trai­ner van NEC dezelfde elf gehand­haafd had. „Ik vond namelijk dat we de eerste helft best aardig speel­den. Het ging alleen in een te laag tempo. Vergeet niet dat de ploeg een stukje geschiedenis van drie dagen geleden met zich meesleep­te.

Die 2-0 nederlaag tegen Hera­cles. Uitgefloten worden door je ei­gen publiek. Zoiets ligt gevoelig bij een voetballer. Ze wilden niets lie­ver dan het zo snel mogelijk weer goedmaken, aan de andere kant wilde natuurlijk niemand tegen nog zo’n zeperd aanlopen.” Maar wie niet durft te kiezen, gaat twijfelen. En daarmee speelde NEC de tegenstander in de kaart. De thuisclub hanteerde een derma­te laag tempo dat FC Utrecht op zijn gemak de aanvoer naar de middenvelders Arek Radomski, Dominique Kivuvu en Lorenzo Davids kon ontregelen. Pas na 26 minuten dwong Björn Vleminckx Utrecht-doelman Michel Vorm tot een eerste redding. Op dat mo­ment had FC Utrecht al met 2­0 kunnen leiden, maar redde Gabor Babos twee keer met de voet. Toen hij voor de eerste keer de handen kon gebruiken, ging het ge­lijk gruwelijk mis.

Na 32 minuten liet de doorgaans betrouwbare sluitpost een schotje van Jacob Lensky pardoes onder het lichaam doorglijden en kwam de ploeg van Ton du Chatinier wel heel goed­koop aan de voorsprong. „ Daarna hadden we zelfs op 2- 0 kunnen komen”, vond de trainer van FC Utrecht, die zijn ploeg in de rust erop wees dat er een ande­re tegenstander uit de kleedkamer zou komen. De waarschuwing sor­teerde geen effect. NEC pakte de zaken energiek aan, kwam dankzij een van richting veranderd schot van Erton Fejzullahu op 1-1 en had de winst voor het grijpen toen de Zweed eerst op de paal schoot en in de rebound op Vorm stuitte.

Met de 1-1 konden beide coaches leven. „Het was nog niet altijd even flitsend”, wist Lodeweges. „Maar de mensen waren enthou­siast. We hebben ze vermaakt. En dat is na de domper van afgelopen zondag het belangrijkste, vind ik.”