NEC ontsnapt aan afgang in Volendam

Milano Koenders brengt zijn ploeg ver in extra tijd op gelijke hoogte.

NEC is gistermiddag ontsnapt aan een pijnlijke afgang. Invaller Milano Koenders voor­kwam diep in de extra tijd met een simpele intikker dat hekken­sluiter Volendam de volle winst kon pakken: 1-1. De ploeg van coach Frans Adelaar liet door de late tegengoal een idea­le gelegenheid liggen om de rode lantaarn over te doen aan De Graafschap. De Doetinchemmers hebben met nog negen wedstrij­den voor de boeg één punt voor­sprong. Beide ploegen ontmoeten elkaar op de slotdag van de compe­titie op De Vijverberg.

NEC- trainer Mario Been had zich in de dug- out zitten verbijten. „Vooral na rust was het helemaal niks”, mopperde de Rotterdam­mer. „Wij waren hautain, dachten dat we de klus op halve kracht kon­den klaren tegen een tegenstander die wel strijd bracht. Bovendien verzandden we telkens in het spe­len van de lange bal, bij voorkeur in de richting van de lange Ba­kens. We houden hier gelukkig een punt aan over, maar eigenlijk hebben we nergens recht op.”

Drie dagen na het voetbalfeest in Hamburg voerde NEC aan de boor­den van het IJsselmeer een waar treurspel op. De Nijmeegse equipe speelde slap en ongeconcentreerd en betaalde daar bijna een hoge prijs voor. Door de onverdiende ge­lijkmaker bleef de schade beperkt, al liet de ploeg wel een uitgelezen kans liggen om FC Utrecht op de ranglijst te passeren.

Vergeleken met de UEFA Cup-wedstrijd tegen HSV had Been zijn elftal flink verbouwd. Saïdi Ntibazokiza en Joël Tshibam­ba, in Hamburg nog basisklanten, moesten ditmaal genoegen nemen met een tribuneplaats, Moestafa El- Kabir, de derde spits, begon op de bank. Milano Koenders moest achterin wijken voor Dani Fernan­dez, terwijl Arek Radomski en Bas Sibum op het middenveld de posi­ties overnamen van Rutger Worm en Lasse Schöne. Die schoven alle­bei op naar de voorhoede.

Hoewel NEC gistermiddag geen schim van zichzelf was, kreeg de ploeg voor de pauze een paar aardi­ge kansen om de leiding te ne­men. Lorenzo Davids had de ope­ningstreffer tweemaal op de schoen. In beide gevallen kreeg hij de bal niet eens tussen de palen. Tim Janssen slaagde daar wel in, maar hij strandde op doelman Ver­hoeven.

Volendam-trainer Frans Adelaar paste in de rust een dubbele wissel toe die al gauw effect sorteerde. Vooral Melvin Platje zorgde voor een nieuwe dosis gif bij de thuis­ploeg. Het was geen toeval dat juist hij, zeven minuten na zijn en­tree, zijn team aan de leiding bracht. Zijn eerste inzet leverde via de paal en doelman Gábor Ba­bos nog geen doelpunt op, in de re­bound joeg Platje de bal echter on­genadig in het dak van het doel: 1-0.

Daarna leek NEC op een kansloze nederlaag af te stevenen tegen de ploeg die het eerder dit seizoen nog met 6- 1 afdroogde. De enige keer dat Volendam-doelman Jeroen Verhoeven het even be­nauwd kreeg, was toen de weer in genade aangenomen Rachid Bouaouzan, in de 57e minuut in het veld gekomen voor Radomski, met enig recht een strafschop claimde. In de 93e minuut kreeg NEC zijn­onverdiende loon. Na een overtre­ding op Bas Sibum bracht Youssef El-Akchaoui de vrije trap scherp voor het Volendamse doel. De in­glijdende Moestafa El-Kabir werd door Verhoeven nog van de gelijk­maker afgehouden, de goed gevolg­de Koenders bracht de bezoekers echter alsnog op gelijke hoogte: 1-1.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.