NEC steelt de harten, NAC de punten

De wens van Mario Been om zijn afscheid bij NEC met een prijs op te luisteren blijft onvervuld. De Nijmeegse ploeg verloor zaterdagavond in een zinderende wedstrijd met 2-3 van NAC Breda en is daarmee praktisch uitgeschakeld voor de play-offs.

Beide teams moesten het zaterdagavond in de ‘kleine klassieker’ zonder hun aanvalsleider stellen. Bij NEC ontbrak Jhon van Beukering, hij is geopereerd aan zijn meniscus. NAC kon niet beschikken over clubtopscorer Matthew Amoah..

Ook achterin moesten beide coaches improviseren. Linksback Youssef El-Akchaoui van NEC zat de laatste van drie wedstrijden schorsing uit. NAC miste rechtsback Kurt Elshot en ook diens vaste vervanger Tyrone Lorant bleek niet fit. Bij wijze van noodgreep belastte trainer Robert Maaskant middenvelder Donny Gorter met de bewaking van Saïdi Ntibazonkiza, die zelf maar net op tijd fit was gekregen voor het cruciale duel in De Goffert.

NAC liet het balletje aanvankelijk rustig rondgaan, maar veel diepte zat er niet in het Bredase spel. NEC deed het wat dat betreft beter. Al duurde het tot de 45e minuut eer de thuisclub zijn dadendrang in een doelpunt wist om te zetten. Het was wel een treffer om in te lijsten. Op rechts ging Dani Fernandez diep, hij legde precies op tijd breed op Dennis Rommedahl, die volgde het goede voorbeeld door Tim Jansen aan te spelen, die op zijn beurt de vrijstaande Lasse Schöne vond: 1-0.

NEC smachtte al wekenlang naar een voorsprong, de laatste keer was begin maart bij Heerenveen. Maar lang plezier had de thuisploeg niet van die weelde. Nog voor de pauze bracht Kees Kwakman de bezoekers op gelijke hoogte door een vrije trap van Martijn Reuser met het achterhoofd achter Gábor Babos te werken: 1-1.

Het spectaculaire slot van de eerste helft werd gevolgd door een nóg opwindender tweede bedrijf. Na matig verdedigen aan Nijmeegse kant mocht Nourdin Boukhari vlak na de hervatting gratis prijsschieten. De verder tegenvallende Marokkaan liet zich dat buitenkansje niet ontnemen: 1-2.

NEC antwoordde met een hevig offensief waarin de ploeg bij tijd en wijle het hoge niveau van een jaar geleden haalde. Alleen waren de mannen van Been toen veel doeltreffender. De jacht bracht de toeschouwers op de banken maar leverde slechts één doelpunt op: in de 56e minuut kogelde Schöne van afstand raak: 2-2.

NAC kon niet meer dam amechtig proberen om de genadeklap te voorkomen. Dar lukte. Erger nog, in de extra tijd sloeg de ploeg van Maaskant nogmaals toe. De onderbemande Nijmeegse defensie verloor Anthony Lurling uit het oog, die meedogenloos de kraak van het jaar pleegde: 2-3.

NEC – NAC Breda 2-3 (1-1). 45. Schöne 1-0, 45. Kwakman 1-1, 47. Boukhari 1-2, 56. Schöne 2-2, 90. Lurling 2-3. Scheidsrechter: Burie (Belg). Toeschouwers: 12.250. Gele kaart: Van der Leegte, Ten Rouwelaar, Gilissen (NAC Breda).

NEC: Babos; Fernandez, Pothuizen, Zomer en Davids; Kivuvu, Sibum en Schöne; Rommedahl (81. Goossens), Janssen (81. Tshibamba) en Ntibazonkiza.

NAC Breda: Ten Rouwelaar; Gorter, Penders, Zwaanswijk en Mtiliga; Reuser (69. Kramer), Van der Leegte (60. Gilissen) en Kwakman; Cairo, Lurling en Boukhari.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.