NEC van kastje naar de muur

Het ingelijste shirt voor de man van de wedstrijd werd gis­teravond schielijk door een func­tionaris van NEC naar een kamer­tje in de catacomben van het Gof­fertstadion gebracht. Ook de bijbe­horende bloemen bleven in de vaas. En dat was te begrijpen: NEC verloor kansloos in eigen huis van een superieur PSV: 0-4.

Dwight Lodeweges sprak van een persoonlijk dieptepunt sinds hij de verantwoordelijke man is in Nij­megen. Voor zijn ogen had zich een horrorscenario voltrokken. Al na 17 seconden (!) lag de bal achter de net op tijd van een rugblessure herstelde Gábor Babos. Rens van Eijden trapte over een voorzet van Danko Lazovic, waarna Balazs Dz­sudzsák keurig tegendraads scoor­de. „Een mokerslag”, verzuchtte Lodeweges. „Helemaal als je daar­na drie honderd procent kansen krijgt om zelf te scoren, maar ze niet maakt. Als je de strijd aan wilt aangaan met PSV moeten die bal­len erin. In plaats daarvan is na een kwartier 0-2 (doelpunt Reis, red.) Tegen dit PSV was dat dode­lijk. Dan is het over en duurt de avond heel lang kan ik je zeggen.”

Er waren supporters die het na 51 minuten al voor gezien hielden. Uitgerekend in het vak met het grote spandoek van ‘De Trouwe Honden’ verschenen steeds meer lege plekken toen eerst Otman Bakkal (Babos liet een schot van Orlando Engelaar los) en even la­ter Lazovic (uit een door Youssef El-Akchaoui veroorzaakte straf­schop) PSV op 0-4 zetten.

Daarmee sijpelde het laatste restje geloof weg bij NEC, dat op alle fronten werd afgetroefd. Vooral op het middenveld legde de thuisclub het af. Davids, Worm, Radomski. Het is toch iets anders dan het trio Bakkal, Engelaar, Afellay. Meesters in het één keer raken, controleren en diepgaan op de momenten dat de tegenstander het niet verwacht. Elf wedstrijden is NEC nu onder­weg. De teller staat op evenveel punten. Het verschil met de num­mer zestien, Roda JC, is één scha­mel puntje. Met weemoed denken ze in Nijme­gen terug aan de tweede wedstrijd tegen Heerenveen, toen de Friezen met 4-1 van het kastje naar de muur werden gestuurd. Maar dat was nog met Lasse Schöne. Sinds de Deense international op 11 sep­tember zijn kruisband in de linker­knie afscheurde, worstelt NEC zich door het seizoen. In zijn selec­tie heeft Lodeweges nog geen op­volger gevonden die de rol van de dynamische middenvelder kan overnemen.

Nu de ploegen onderin zó dicht op elkaar staan, moet NEC ervoor waken niet al heel vroeg in een de­gradatiestrijd verwikkeld te raken. Dat zal ‘bloed, zweet en tranen’ kosten, maar binnen de club groeit ook het besef dat er in de winter­stop – als de transfermarkt weer tij­delijk geopend wordt – versterkin­gen gehaald moeten worden. Hele­maal als men de doelstelling van dat linkerrijtje aan het eind van de rit wil realiseren.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.