NEC : veiliger op eigen veld

NEC gaat ste­vig nadenken over de vraag of oe­fenwedstrijden voortaan nog wel gespeeld moeten worden op ama­teurvelden. Afgelopen zaterdag liep een oefen­duel tussen NEC en het Belgische Germinal Beerschot op het Groes­beekse sportpark Zuid volledig uit de hand. Tientallen Belgische fans maakten kort voor aanvang van de wedstrijd amok. Vier slachtoffers moesten naar het ziekenhuis. Alle gewonden zijn inmiddels weer thuis.

Volgens manager veiligheidszaken Jan Bluijssen van NEC gaat het clubbestuur zich in de analyse van de rellen in Groesbeek onder meer buigen over de vraag of oefenwed­strijden nog wel buiten het Nij­meegse stadion gespeeld moeten worden. „In de Goffert hebben we in ieder geval de mogelijkheid om supportersgroepen te scheiden. De veiligheidsvoorzieningen zijn aan­merkelijk beter dan op sportpar­ken van amateurclubs.”

Financiële overwegingen spelen een rol. Het openstellen van het stadion voor een wedstrijd kost om en nabij 20.000 euro. NEC is de afgelopen dagen over­stelpt met e-mails en telefoontjes van toeschouwers die getuige of slachtoffer waren van de vechtpar­tijen op het sportcomplex van de Groesbeekse club De Treffers. NEC zoekt naar mogelijkheden om men­sen met traumatische ervaringen een vorm van slachtofferhulp aan te bieden.

De voor zaterdag geplande oefen­wedstrijd tussen NEC en het Bel­gische KV Mechelen is afgelast. Bluijssen: „Op twintig kilometer af­stand van Beerschot gaan wij onze supporters niet opnieuw blootstel­len aan voetbalgeweld

Germinal Beerschot blijft volhou­den dat het NEC uitdrukkelijk te verstaan heeft gegeven dat een ge­welddadige confrontatie tussen de harde kernen tot de mogelijkhe­den zou behoren. NEC-manager veiligheidszaken Jan Bluijssen is verbijsterd over de houding van de Belgen: „We waren er op basis van de informatie absoluut van over­tuigd dat het niet om een risicovol­le wedstrijd zou gaan. Die suppor­ters hebben zich zó verschrikkelijk misdragen. En ze zijn vertrokken zonder een excuus.”

Op sportpark Zuid in Groesbeek is gisteren de schade opgenomen. Volgens De Treffers-voorzitter Bert Janssen zijn er stoelen, de dug-out en reclameborden vernield. Vele tientallen supporters hebben ge­meld letsel te hebben opgelopen.

De politie heeft gisteren een recher­cheteam geformeerd dat de ongere­geldheden gaat onderzoeken. De re­cherche gaat onder meer camera­beelden analyseren. De politie vraagt getuigen die foto’s hebben gemaakt om het beeldmateriaal voor onderzoek af te staan. Het korps Gelderland-Zuid zegt dat het geweld op het Treffers-veld ook voor de politie een ‘onaangename verrassing’ is geweest. Het incident is voor de korpsleiding aanleiding om opnieuw te bekijken hoe de po­litie- inzet bij oefenduels van prof­clubs op amateurvelden moet zijn. De politie kreeg ruim vóór de wed­strijd twee meldingen uit Groes­beek dat supporters die onderweg waren naar het sportpark zich agressief gedroegen. De politie be­sloot echter pas om in te grijpen nadat de rellen op sportpark Zuid daadwerkelijk escaleerden.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.