NEC wacht gele bijwerking

Er zijn van die avon­den waarop Ajax wel degelijk te verslaan is in eigen huis. Gistera­vond had het zomaar gekund voor NEC. Onoplettendheid in blessure­tijd van de eerste helft brak de Nij­meegse ploeg op tegen de tamme Amsterdammers, die het in de tweede helft afmaakten: 3-0.

De Nijmeegse moraal was onder trainer Wiljan Vloet de afgelopen weken behoorlijk opgepoetst met goede beurten tegen NAC, Gronin­gen en Twente. Ook tegen Ajax ging het niet onverdienstelijk. Gaandeweg de eerste helft ging NEC gedurfder voetballen. En na ruim een uur bij 1-0 (doelpunt Luis Suarez) kreeg NEC een paar aardige mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd.

De Nijmegenaren verdienden op­nieuw lof voor de spelopvatting, maar langzaamaan komt toch het moment daar dat louter de winst­punten tellen, wist ook Vloet. „Juist toen we meer lef toonden en er iets te halen leek, viel de 2-0”, had hij gezien. „We hebben weer stapjes gemaakt, alleen zou het mooi zijn als het eens in pun­ten gaat resulteren.”

NEC bleef voor de elfde keer op rij zonder zege in de competitie, na­dat Siem de Jong en Mitchell Do­nald voor de 3-0 eindstand zorg­den. Het loodzware programma dat Vloet in zijn agenda noteerde toen hij in Nijmegen begon, ein­digt spoedig met de thuiswedstrijd tegen Vitesse en meteen na de winterstop het uitduel bij PSV. Daarna volgt een aantrekkelijke reeks waarin NEC de zorgen van zich af kan spelen. Na PSV komen vijf – op papier – kansrijke wedstrij­den, vier keer heeft NEC daarbij het thuisvoordeel.

En juist in die periode kon de flin­ke kaartenlast wel eens een verve­lende bijwerking zijn. Geen club in de eredivisie kreeg deze compe­titie namelijk al zoveel gele kaar­ten als NEC, 38 stuks na gistera­vond. ADO Den Haag staat – met de wedstrijd van zondag tegen Heracles nog te gaan – op 32 keer geel. De Hagenaars maken het ove­rigens met ook nog eens 6 rode kaarten (tegen NEC 2) toch nog net iets bonter. Het gaat zich na de winterpauze ongetwijfeld wreken dat drie NEC’ers nu al op vier boe­kingen staan en liefst zes spelers op drie. Het gros van hen is ook nog verdediger, en dat terwijl met twaalf tegentreffers in de laatste vier duels juist in verdedigend op­zicht de meeste zorgen liggen.

Het is daarom ook niet verrassend dat NEC momenteel geen plannen heeft om spelers die nu buiten de boot dreigen te vallen na de win­terstop te verhuren, want juist de reserves van nu konden straks wel eens meer dan ooit nodig zijn om de broodnodige punten te pakken en weg te komen onderin de eredi­visie.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.