NEC zakt onder de armoedegrens

Mario Been deelt na wanprestatie tegen ADO fikse boete uit.

Dankzij een hechte teamgeest heeft NEC het afgelo­pen jaar fantastische resultaten ge­boekt. Maar de eenheid binnen de Nijmeegse selectie lijkt verstoord. De mannen van Mario Been had­den het gistermiddag bij ADO Den Haag zo druk met onderling gekissebis dat van voetballen niets terecht kwam en de thuisploeg een simpele overwinning kon boe­ken: 3-0. De NEC-trainer probeerde na af­loop een verklaring te vinden voor de ‘collectieve wanprestatie’. Ver kwam hij echter niet. „Ik begrijp er niks van. Het was een schande­lijke vertoning. We werden op alle fronten afgetroefd. Ik heb vandaag niemand gezien die zijn normale niveau haalden. Het leek wel of ze er geen zin in hadden. Ik heb de hele ploeg  inclusief mezelf  een fikse boete gegeven. Die gaat naar een goed doel. Houden de zieke kindjes in elk geval nog iets over aan deze middag.”

De logische vraag was natuurlijk of het lamlendige optreden iets te maken had met alle Feye­noord- verhalen sinds bekend is ge­worden dat Been volgend seizoen als trainer in De Kuip aan de slag gaat. Ook spelers als Youssef El-Ak­chaoui en Dani Fernandez worden de laatste tijd nadrukkelijk met de Rotterdamse club in verband ge­bracht.

De coach daarover: „ Ik zou het niet weten. Als de spelers het niet meer kunnen opbrengen om hun best te doen, alleen omdat de trai­ner naar een andere club gaat, dan zijn ze in mijn ogen erg naïef be­zig. Zij horen toch voor zichzelf te voetballen, niet voor de trainer. En zij hebben er toch ook alle belang bij om komend seizoen weer Euro­pees voetbal te spelen.”

Daar leek het gistermiddag in het nieuwe stadion van ADO Den Haag niet op. De thuisploeg, nog lang niet vrij van degradatiezor­gen, won vrijwel alle persoonlijke duels. En als de Nijmegenaren de bal hadden, werden er voortdu­rend verkeerde keuzes gemaakt. De Hagenaars kwamen in de 25e minuut op voorsprong. Richard Knopper bracht een vrije trap voor het Nijmeegse doel, Timothy Derijck kon ongehinderd inkop­pen. Het doelpunt had een buiten­spelluchtje, maar omdat grensrech­ter Van de Graaf zijn vlag omlaag hield en geen enkele NEC’er pro­testeerde, kon arbiterWiedemeijer weinig anders doen dan naar het midden te wijzen: 1- 0.

Toen even later Jhon van Beuke­ring met een enkelblessure afhaak­te, was duidelijk dat er voor de be­zoekers weinig te halen was in Den Haag. Bij gebrek aan een ech­te centrumspits op de bank – Tim Janssen is andermaal geblesseerd ­stuurde Been Rutger Worm naar de punt van de aanval.

Afgezien van een korte opleving na de pauze, vooral door toedoen van invaller Saïdi Ntibazonkiza, bleef ADO heer en meester. Het krachtsverschil leverde nog twee treffers op. Na ruim een uur kon Knopper bij de tweede paal onge­hinderd een lage voorzet intikken, een kwartier voor tijd bracht ver­dediger Christian Kum met een kopbal de 3-0 eindstand op het scorebord.

Ironisch genoeg wordt Feyenoord NEC’s voornaamste concurrent als het gaat om een plaats in de play-offs. De Rotterdammers staan na gistermiddag nog maar twee punten achter. Ook die omstandig­heid zal er niet toe bijdragen dat er een spoedig einde komt aan alle speculaties in en om De Goffert. Patrick Pothuizen speelde als ver­vanger voor Milano Koenders zijn 250e duel in het NEC- shirt. Hij zal weinig plezier aan zijn jubi­leum beleefd hebben.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.