NEC zingt hoogste lied…

Een als pooier verklede man, getooid in witte bontmantel met zwarte stippen, donkere zonnebril en Russische bontmuts, gebruikt voor zijn vocale warming-up voor NEC-HSV de artiestennaam Schele Daan. Hij is, zingt hij, op weg naar de warme buurt in de Duitse stad: "Na Moskou git Hamburg deraan. Op naar de Reeperbahn, op naar de Reeperbahn, op naar de Reeperbahn", zo luidt het gestolen refrein van, ‘daar bij de waterkant.’ In het lied krijgt Martin Jol een aai over zijn kale bol, want ‘wir sind die Sieger in das Feld. Die Besten von der Welt."

Het is tot nu toe een hit in Nijmegen en omstreken en kreeg binnen de kortste tijd 23.000 hits op YouTube. En nu hoopt de Nijmeegse club maar dat de Duitsers er voor het thuisduel van vandaag ook de humor van inzien. Want het stukje amateurcabaret komt uit de boezem van de Nijmeegse club. Schele Daan van de Krayenhofflaan is namelijk niemand minder dan commercieel manager Erik Langedijk. En in het filmpje, gedeeltelijk opgenomen op Duits grondgebied, figureren ook Jhon van Beukering, Patrick Pothuizen en Bas Sibum. Er zit zelfs een officieel tintje aan, want het item staat op de site van NEC en de cd is in de fanshop te koop voor drie euro.

Wij Nederlanders kunnen de humor er nog wel van inzien, maar de vraag is, of dat ook voor de tegenstander geldt. In ieder geval dreigt het gevaar dat er bij NEC een ludiek sfeertje ontstaat rondom de bloedserieuze UEFA Cupkraker. Sibum heeft er in ieder geval nu al zijn buik van vol. "Ach man, hou erover op", zegt hij in eerste instantie. En kort daarna, op de persconferentie: "Ik werd gevraagd in de auto te stappen en heb pas later gezien wat voor filmpje het is geworden."

De club werd verrast door de persoonlijke actie van Langedijk, nota bene een zwager van grootfinancier Marcel Boekhoorn. Het is een groeistuip van een club in opkomst. Mario Been, veelzeggend: "Zíj zijn verantwoordelijk voor hún zaken op de club. Als de club er niet achter staat, dan hadden ze het niet gedaan…"

Dat de club hierdoor met vuur speelt, beseft de trainer van NEC wel. Dat het ondermijnend kan werken voor NEC, eveneens. "Er dreigt door dit soort dingen inderdaad een ludiek sfeertje te ontstaan. Maar wij van de technische kant op de club doen daar niet aan mee. Wat betreft strijd zijn er al heel wat woorden gevallen in de kleedkamer. Dat is de basis waarop we zover zijn gekomen tot nu toe. Als we beginnen als tegen Heerenveen, dan kunnen we inderdaad na een half uur naar de Reeperbahn."

Wie Martin Jol kent, weet dat hij zelf niet zwaar zal tillen aan de mislukte NEC-carnavalshit. Sterker, Jol heeft een hoge pet op van Been, respecteert hem en zijn club. Hij noemde de trainer van de Nijmegenaren recent een kroonprins.

Been en Jol ontmoetten elkaar vóór en na de return van hun duel in Boekarest in de eerste ronde UEFA Cup stomtoevallig op het vliegveld van Boekarest. Been: "Als ze je kroonprins beginnen te noemen, moet je oppassen dat je niet binnen een half jaar weg bent…" Het was wat ongelukkig gezegd, want dan is hij inderdaad trainer bij Feyenoord. Serieuzer: "Ik probeer het beste uit mijn team te halen, en dat gaat goed. Zo zei hij het ook in Boekarest, en ik weet dat hij het meent."

Gekscherend zeiden de Nederlanders aldaar al tegen elkaar: "Wie weet, komen we elkaar nog eens tegen." Het was sneller dan verwacht. Been: "Duitsers zijn overlevers, daar speel ik liever niet tegen. Maar we moeten genieten van de komende twee wedstrijden, hebben niets te verliezen. We worden er alleen maar beter van."

Vermoedelijke opstelling NEC: Babos; Koenders, Pothuizen, Zomer, El Akchaoui; Sibum, Radomski, Davids; Saidi, Van Beukering, Schöne

Bron: De Telegraaf

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.