NEC zwaait Mario Been uit met dikke zege

Mario Been zat zaterdagmid­dag voor de àllerlaatste keer bij NEC op de bank. Zijn spe­lers zorgden ervoor dat hij zijn Nijmeegse avontuur met een goed gevoel kon afron­den; tegen de amateurs van Achilles’ 29 zegevierden de profs met 1- 6.

Nee, erg gemotiveerd waren ze niet, de jon­gens van NEC. Het vriendschappelijke potje tegen Achil­les’ 29 kwam zaterdagmiddag voor de Nijmeegse profs als mosterd na de maaltijd na een slopend sei­zoen. Maar verplicht nummer of niet: zonder veel weerwerk van de Groesbeekse hoofdklasser konden ze Mario Been toch met een klin­kende zege uitzwaaien.

Ook de spelers van Achilles ver­keerden kennelijk al in vakantiesfe­ren. Bovendien miste coach Eric Meijers een handvol vaste krach­ten. Thijs Hendriks, Bas Wijnen, Maarten Smulders, Djimmie van Putten, ze zijn al een hele tijd uit de roulatie, maar juist tegen een kwalitatief betere tegenstander tikt zoiets hard aan. Bovendien bleek ook centrumverdediger Peter Hendriks kort voor de aftrap niet fit genoeg. De ongelijke strijd was al na zeven minuten beslist toen Rutger Worm slim wegliep uit de rug van zijn bewaker Chai­mil Mormon en op aangeven van Saïdi Ntibazonkiza de bal simpel langs doelman Stefan Kersten kon schuiven: 0-1.

Op de perfecte grasmat van De Heikant kreeg de Groesbeekse equipe via Ivo Rigter en Gradus Hempenius ook een paar goede kansen. Toch keek de thuisclub hal­verwege tegen een 0-4 achterstand aan. Na een klein half uur nam Mitchell Burgzorg op aangeven van Youssef El-Akchaoui nummer twee voor zijn rekening, waarna Lasse Schöne voor 0- 3 zorgde. Op slag van rust legde Saïdi de rust­stand vast met een wonderschone omhaal. Na de hervatting liep het verschil door doelpunten van Schöne en Bas Sibum op naar zes, alvorens invaller Jasper Kerkhoff kort voor tijd de Groesbeekse eer redde: 1-6.

Roy Grootaert kon na afloop niet veel anders doen dan zijn schou­ders ophalen over de dikke neder­laag. Zes tegengoals, daar word je als verdediger niet vrolijk van, ook al treft jou persoonlijk geen blaam. Voor de dertigjarige Nijmegenaar was het de eerste keer dat hij tegen NEC voetbalde. Grootaert haalde na afloop herinneringen op aan zijn eigen periode bij de Nijmeeg­se eredivisionist. De verdediger maakte op jonge leeftijd enkele sei­zoenen deel uit van de selectie, kwam tot twintig optredens in de hoofdmacht, maar redde het uit­eindelijk niet. „Toch heb ik bij NEC mooie momenten meege­maakt. Met name mijn competitie­debuut tegen Ajax in een volle Are­na. Ook al verloren we met 3-0. Ik stond tegenover Michael Laudrup, dat zijn dingen die je bijblijven.”

Grootaert kreeg in het eerste van NEC ook een paar harde lessen. Te­gen FC Twente scoorde zijn oppo­nent Jan Vennegoor of Hesseling drie keer, niet veel later overkwam hem dat nogmaals tegen Vites­se- spits Pierre van Hooijdonk. Het schriele Nijmeegse jongetje was fy­siek niet opgewassen tegen kracht­patsers van dat kaliber. „ Bij NEC behoorde krachttraining in die tijd nog niet tot de reguliere trainingsarbeid, je moest het voor­al zelf uitzoeken. Achteraf denk ik dat ik toen te weinig in mezelf heb geïnvesteerd om lichamelijk ster­ker te worden. Dat is het enige wat ik mezelf verwijt.”

Na drie jaar bij VVV was het prof­avontuur in 2003 plotseling voor­bij. „Ik kreeg in Venlo geen nieuw contract meer. Ik hoopte op een nieuwe club, maar er kwam niks op mijn pad. Toen Achilles me be­naderde, heb ik toegezegd op voor­waarde dat ik weg kon als er toch nog een club uit het betaald voet­bal zou komen. Maar dat gebeurde niet. Eerlijk gezegd is er nooit meer belangstelling voor mij ge­weest.

Maakt niet uit. Bij Achilles voel ik me gewaardeerd. Ik ben vo­rig seizoen zelfs tot speler van het jaar uitgeroepen.” Inmiddels voetbalt Grootaert, in het dagelijks leven zweminstruc­teur in het Nijmeegse Sportfond­senbadWest, alweer zes jaar op De Heikant. Met veel succes, met veel plezier. Bij beide factoren speelt Eric Meijers, al die tijd zijn coach in Groesbeek, een grote rol. „Ik ben onder hem nu twee keer kampioen geworden en twee keer als tweede geëindigd. We kennen elkaar al heel lang. Eric liet mij op mijn zeventiende in het eerste van Hatert debuteren. Echt geweldig dat hij nu het hoogste trainersdi­ploma heeft behaald.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.