Nieuw kunstgras op De Eendracht komt als geroepen

Liefdevol glijdt zijn hand over de lange sprieten van het splinternieuwe kunstgrasveld op sportpark De Eendracht. "Voel maar. Die kwaliteit", zegt Theo van Benthum enthousiast.

De stadionmanager van NEC kijkt uit over het eerste veld van de amateurs. Zaterdag nog een grote zandvlakte, nu een groene weide waarbij elke onwetende koe haar hoeven zou aflikken. "Hier kan ik van genieten" , zegt Theo nog maar eens.

De keuze voor kunstgras is uit nood geboren. Van Benthum: "Er moest gewoon iets gebeuren. In 2001, toen het nieuwe stadion werd gebouwd, wisten we één ding zeker. Het eerste moest terugkomen. Ze trainden overal. In de Molenhoek. Bij Quick. We wilden ze weer in De Goffert hebben. ‘Theo, wat is daar voor nodig’, vroegen ze aan mij. Heb ik samen met NOCNSF een inventarisatie gemaakt. Kwamen we aan 5200 klokuren. Voor alle elftallen van de amateurs van NEC, de voetbalschool en de profs."

Voor 1 miljoen euro legde Oranjewoud drie nieuwe grasvelden en 1,75 kunstgrasveld aan. "Dat was toen genoeg", weet Van Benthum. "Maar de situatie is drastisch veranderd. We zitten nu op 7789 klokuren. Dat is een stijging van 45 procent!" De gevolgen bleven niet uit. Herhaaldelijk beklaagde Mario Been zich over de deplorabele staat van de grasmatten op De Eendracht. "Een hogere bezettingsgraad en de pauzes tussen de seizoenen werden ook steeds korter. Vroeger gooide de gemeente de velden een maand of drie op slot. Kregen ze alle kans om te herstellen. Maar dit seizoen stoppen we op 20 mei. En 23 juni staat de eerste training weer gepland. Dat zijn vier weken! Sorry, maar wij kunnen niet toveren."

Dat er iets moest gebeuren stond vast. "In de laatste winter week de selectie een paar keer uit naar het kunstgrasveld van Achilles ’29. Steeds als de spelers terugkwamen, zeiden ze het weer. Dit was een van de fijnste kunstgrasvelden waar ze op gespeeld hadden."

De leverancier (CSC Ceelen Sport Conctructie), op de hoogte van de problemen bij NEC, nam contact op met Van Benthum. Ze hadden een veld wat al besteld was, maar op het laatste moment afgezegd. "Dat ging om het nieuwste van het nieuwste. Ceelen legt tachtig velden per jaar aan. De meeste in de zomerstop. Ze zochten een club waar ze zo’n veld ruim voor de zomer ‘in de etalage’ konden leggen. Tegen een mooie prijs. Die kans konden we niet laten lopen. Ook al omdat de gemeente bereid was te helpen."

De nieuwe situatie biedt volop mogelijkheden. "De amateurs, de voetbalschool, Jong NEC. Ze spelen straks allemaal op het nieuwe kunstgras. En daardoor hoeft de selectie de twee natuurgrasvelden met niemand meer te delen. Dat is de winst."

Een voorwaarde om Europees voetbal te halen is het overigens niet. Van Benthum: "Met Johan Neeskens werden we vijfde. Dat seizoen trainden we bij Quick. Stuiterde de bal na een pass over de grond ook herhaaldelijk tegen je kin. Maar je moet als club vooruit. Kijk naar Engeland. Kijk naar AZ. Zover zijn we met NEC nog niet. Maar met dit veld maken we wel gigantische stappen."

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.