Nieuwe ontwerpstudies stadion en topsporthal gepresenteerd

Vandaag in de Gelderlander een beschrijving van de ontwerpstudie die het bureau Kcap heeft gepresenteerd voor het stadion en de topsporthal. Het lijkt er op dat met deze nieuwe schetsen het ’teletubbie’ ontwerp al weer is afgeschoten. Wordt volgend jaar na de verkiezingen vervolgd. Hieronder één op één het artikel uit de Gelderlander:

Een loopbrug. Onder de hallen is een grote parkeerkelder gepland om parkeeroverlast in de omgeving te minimaliseren. De hallen komen op de plek van de oude fietsenstal­ling bij het stadion. Dat gaat ten koste van tientallen bomen, maar de ingreep in het groen is kleiner dan bij de eerdere plannen. Bezoe­kers kunnen via het park onder de hallen doorlopen. Tweederde van het complex staat op ‘poten’. In het hart ligt ook nog een binnentuin.

Vandaag krijgen de Nijmeegse raadsleden de nieuwe visie voor Het Huis van de Topsport en Inno­vatiepark aangeboden. Ze beslissen overigens pas na de verkiezingen van maart. Nog steeds is het uit­gangspunt om rond of nabij het NEC-stadion een reeks sport-, medi­sche-, en onderwijsclusters onder te brengen. Instellingen als de Maar­tenskliniek, CWZ, Radboud, ROC, HAN en de topzaalsportclubs (bas­ketbal, volleybal, turnen en judo) hebben zich hiervoor gemeld.

Op de voorstellen voor de bouw van een ‘Teletubbiestadion onder een groen dak’ kwam eerder veel kritiek uit de omliggende wijken en van de milieubeweging. Het park zou te zeer aangetast worden. De nieuwe schetsen zijn gemaakt door stedenbouwkundigen van het bureau Kcap. Het zijn pas ont­werpstudies. Kcap heeft ook ande­re locaties dan de Goffert voor de sporthallen bekeken. Dat was ook een eis van de raad. In september stemde de raad in met een tweede ring in het bestaande stadion. Maar voor de topsporthallen gecombi­neerd met medische en onderwijs­voorzieningen zou ook naar andere locaties gekeken moeten worden. Het gaat concreet om de Jan Mas­sinkhal, de Neerbosscheweg en Jon­kerbosplein en het terrein voor de oude Compaqfabriek aan de Nieu­we Dukenburgseweg.

Het Nijmeegse plan om een nieuw NEC-stadion met een viertal topsporthallen ‘te verstop­pen onder een groene heuvel’ is de­finitief van de baan. Er wordt nu ge­dacht aan een oplossing waarbij de nieuwe hallen losgekoppeld wor­den van het Goffertstadion.

Jacco Swart, directeur van NEC, is enthousiast over de nieuwe schet­sen voor het stadion en de top­sporthallen. Het nieuwe stadion krijgt 20.000 plaatsen. Er is een mogelijkheid dit aantal later te ver­groten naar 22.000. De huidige kantoren van NEC gaan weg. Die krijgen een plek bij het paviljoen voor de zaalsportclubs. Ook de wit­te boerderij aan de Busserweg krijgt een bestemming voor de sport- en onderwijsinstellingen. De groene weide naast deze boer­derij wordt alleen bij thuiswedstrij­den van NEC ingezet als P-plek. In de oude visie was hier een dubbel­deksgarage gepland. Swart hoopt dat eind 2010 de contracten gete­kend kunnen worden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.