Op Kivuvu kan een coach altijd bouwen

Middenvelder loopt tegen De Graafschap alle gaten dicht.

Tevreden over dit seizoen is hij niet. Dominique Ki­vuvu (25) wil spelen. Stappen ma­ken in zijn carrière, maar ook in zijn derde jaar bij NEC heeft hij onder Mario Been geen basisplaats gekregen.

Wisselspeler. De sterke Amster­dammer baalt van die rol, is er ech­ter de man niet naar om – zoals om hem heen gebeurt – de kont te­gen de krib te gooien. „Ik blijf hard werken. Op de training. Bij Jong NEC. Dat is de enige manier om de trainer te overtuigen”, zei de middenvelder vorige week nog.

Zaterdag werd hij beloond met een basisplaats tegen De Graaf­schap (2-2). Kivuvu overtuigde. In de openingsfase – toen NEC heer en meester was – bemoeide hij zich nadrukkelijk met de aanval. En vanaf de 25e minuut – toen Pa­trick Pothuizen met ‘ rood’ in de kleekdamer zat en NEC met tien man verder moest – liep hij als een echte kilometervreter alle gaten dicht.

„Vanaf dat moment heb ik vooral moeten verdedigen”, zei Kivuvu, die zich helemaal thuis voelt op de plek van controlerende middenvel­der. „Ik moest voorkomen dat De Graafschap door onze as kon ko­men. Dat ligt me wel. Je staat cen­traal. Dan heb je het spel voor je. Ik kan op mijn rechter én op mijn linker komen. Vind ik fijner dan wanneer ik vast op rechts sta.”

Patrick Pothuizen nam hij niets kwalijk. „ Zulke dingen kunnen ge­beuren”, weigerde Kivuvu zijn me­despeler af te vallen. „Positief vond ik de manier waarop wij ble­ven knokken. Tenslotte hadden we de wedstrijd in handen toen we nog met elf man in het veld stonden. Ik vond ons heer en meester. Daarna moesten we om­schakelen, maar ook dat ging ons goed af. Toen we met 2-0 achter kwamen, deden we er nog een schepje bovenop. Dat was onze kracht. We waren echt een team.”

Daarom wilde Kivuvu ook niets weten van puntverlies. „ Zo moet je niet naar deze wedstrijd kijken. Bijna een uur met tien man ge­staan. Een kwartier voor tijd ko­men we met 2-0 achter. Dat je dan op 2-2 eindigt is een echte team­prestatie.” De dag voor de wedstrijd had hij nog gebeld met Jeremain Lens. Vo­rig seizoen de smaakmaker bij NEC, maar deze jaargang wissel­speler bij AZ. „ Jeremain is een ech­te vriend van me. We bellen elke dag. Voetballend gezien gaat het slecht met hem. Hij zit nu zelfs op de tribune. Daar heeft hij het moeilijk mee. Logisch. Zonde hoor. Het was goed voor ons ge­weest als hij nog bij NEC gespeeld had. We hadden hem uitstekend kunnen gebruiken.” En hij? Was dit het afscheid van de reservebank. „Ik hoop echt dat ik thuis tegen Roda weer een basis­plaats krijg”, zei Kivuvu.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.