Ramon Zomer: “Wil ooit nog in Duitsland voetballen”

Verdediger Ramon Zomer is sinds ruim een jaar het slot op de Nijmeegse defensie. Dit seizoen scoorde hij zelfs al twee keer, waaronder een belangrijke treffer in de Arnhemse Gelredome. Goal.com sprak met de NEC’er over de Gelderse derby, de trainers Mario Been en Dwight Lodeweges en het verschil met FC Twente.

NEC de sluipschutter 
NEC stond er twee dagen voor het thuisduel met Heracles Almelo (0-2 verlies) nog goed voor. Na een benauwd gelijkspel in Arnhem en een zege in Alkmaar stond de Nijmeegse ploeg weer in de middenmoot. Goal.com sprak met de verdediger voorafgaand aan het verloren duel met de ploeg uit Almelo. De vraag aan verdediger Ramon Zomer wat zijn ploeg heeft met late treffers:

"Je doelt op FC Eindhoven en AZ? O ja, natuurlijk ook tegen Vitesse. Ik weet het niet. Misschien zijn we conditioneel heel sterk en kunnen we het lang volhouden. Ook met types als Lorenzo Davids op het middenveld. En we hebben daarnaast fysieke kracht met Dominique Kivuvu als hij erin komt, dat kan ook een rol spelen. Maar goed, het kan ook toeval zijn he?"   

De Gelderse derby: Nijmegen en Arnhem gunnen elkaar niets 
In de Gelredome werd na een 0-2 achterstand knap gelijkgespeeld. Zomer tekende voor de 2-1 en merkt na ruim een seizoen hoe belangrijk de wedstrijd is voor NEC. "Die wedstrijd leeft hier heel erg. Als je in de laatste paar minuten op 2-2 komt, dan is die ontlading zo groot dat je het gevoel hebt alsof je winst pakt."

"De ontlading na de 2-2 tegen Vitesse was misschien nog wel groter dan na de 1-0 tegen AZ. Het verschil tussen de Gelderse derby en de derby tussen FC Twente en Heracles? Op de onderlinge duels na, gunnen die clubs elkaar wat. Hier doen ze dat niet."  

Overstap naar NEC: voetballend aanpassen   
Omdat Zomer geen basisplek had bij FC Twente, verkaste hij begin vorig seizoen naar NEC. Voor de verdediger is het is toch een verschil, voetballen in Enschede of in Nijmegen. "De kracht bij NEC is de organisatie in het veld. We proberen te voetballen en als het niet loopt kunnen we ook opportunistisch voetbal spelen en dat past bij deze club. Dat was ik bij Twente niet gewend. In het begin dacht ik ‘er wordt wel veel lang geschopt’. Bij Twente moest je de ballen inleveren bij Orlando Engelaar of Karim El Ahmadi. Zo niet, dan kreeg je de bal niet nog een keer."   

Dat Zomer na acht speelronden gedeeld topscorer van de ploeg is zegt genoeg. De Nijmeegse club mist scorend vermogen, iets dat Zomer onderkent. "Als je naar het begin van het seizoen kijkt, dan staat de organisatie goed. De doelpunten tegen zijn lullige goals geweest. Vaak door een persoonlijke fout of miscommunicatie. We hebben weinig goals tegen door uitgespeelde aanvallen. In aanvallend opzicht vind ik dat we te weinig creëren. We komen te moeilijk tot scoren. Datzelfde hadden we vorig jaar en toen deed Lasse Schöne, die nu geblesseerd is, wel mee. Het is nooit zo dat we bij rust met 3-0 leiden en dat zou wel eens makkelijk zijn."

Mario Been – Dwight Lodeweges: sfeer tegenover organisatie   
Afgelopen seizoen werkte de 26-jarige verdediger met trainer Mario Been. Een heel ander type trainer dan de huidige oefenmeester, Dwight Lodeweges. "Mario is meer iemand die de sfeer goed wil houden. Hij zorgt voor gezelligheid in de groep en werkt in die sfeer werken naar prestaties."

"Dwight is meer een echte trainer die vooral echte systemen in wil bouwen. Hij werkt vanuit een organisatie naar prestaties. Mario traint ook wel goed en als hij goede spelers heeft, dan kan hij er een hecht collectief van maken. Hij kan het maximale uit spelers halen en kan voetballers een bepaald vertrouwen geven waardoor ze denken beter te zijn dan ze misschien daadwerkelijk zijn. Dat is wel een kracht."  

De droom: Bundesliga   
Inmiddels is Zomer 26 jaar en in de bloei van zijn voetballeven. Kijken naar de toekomst doet hij wel met een schuin oog. "Ik heb wel het besef dat de jaren zijn aangekomen dat je op je best bent. Ik voel me goed en sterk op dit moment. Ooit hoop ik nog een stapje hogerop te maken. De Duitse competitie vind ik heel mooi. Ik heb altijd gezegd dat ik daar ooit zou willen spelen. Hard werken en presteren en dan hoop ik dat het er ooit eens van komt. Als de mogelijkheid zich voordoet, dan ga ik er serieus over nadenken."  

Bron: Goal.com

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.