Rommedahl: “Ik speel nu in mijn droom”

Veel spelers kunnen enkel dromen van zijn cv, toch worden al zijn gehele loopbaan vraagtekens gezet bij zijn capaciteiten. Dennis Rommedahl (30) laat zich echter niet van de wijs brengen door de verwijten.

"Als de pers gelijk had, zou mijn loopbaan er niet zo hebben uitgezien."

Al op achttienjarige leeftijd maakte de Deen, die in zijn geboorteland speelde voor Lyngby BK, indruk op de scouts van PSV. Enkele maanden later vierde hij al zijn eerste titel met de Eindhovenaren. Rijpen deed hij echter pas echt bij RKC, dat hem een jaar huurde van de regerend landskampioen. "Die tijd maakte me harder en beter. Je moet leren knokken: niets komt vanzelf", stelt Rommedahl tegenover VoetbalPrimeur.

Zijn progressie was zodanig dat de rechtsbuiten al snel uitgroeide tot een vertrouwd gezicht in de selectie van PSV. Twee keer werd hij de beste aangever van de Eredivisie, in 1997, 2000, 2001 en 2003 pakte hij met de club uit de Lichtstad de landstitel. "De combinatie was gewoon goed. Met sommige spelers klikt het meteen, dat was bij PSV het geval. Ik had goede middenvelders achter me. Vooral Mark van Bommel wist mijn kwaliteiten goed te benutten. En het is natuurlijk fijn om naast spitsen als Ruud van Nistelrooy en Mateja Kezman te spelen."

Ondanks het aanzienlijke aandeel van Rommedahl in de successen van de Eindhovenaren, nam ook de kritiek op de vleugelspeler toe. De verwijten ebden in het vervolg van zijn carrière niet meer weg. De international zegt gewend te zijn geraakt aan het beeld van ‘hardloper’ dat van hem bestaat. "Het is mijn hele leven al zo. Ik maak me er niet druk om. Als de pers gelijk had, zou mijn loopbaan er niet zo hebben uitgezien. Dan had ik het niet zolang vol gehouden bij PSV, niet het Deense elftal gehaald en mijn hele leven bij een kleine club in Nederland gespeeld."

"Bij PSV gaf ik altijd veel assists en toch zeurde men over de ballen die achter het doel belandden. Probeer maar eens met mijn snelheid een voorzet te geven, dan kom je erachter dat het niet zo makkelijk is. Ik denk dat ik meer kan dan alleen hard rennen, maar mensen focussen zich toch meer op de negatieve dingen. Ze hebben het graag over de negatieve punten van een ander, om zo een beter gevoel bij zichzelf te hebben. We zijn bijna acteurs geworden, iedereen weet wie je bent en heeft een oordeel. Ik trek me alleen maar wat aan van meningen van mensen om me heen. Daar kan ik ook wat mee", geeft de international te kennen.

Na bijna acht jaar PSV was de Deen toe aan een nieuwe uitdaging. De keus viel op Charlton Athletic, dat in het vorige seizoen Engeland verbaasde met een uitstekende zevende plaats in de Premier League. In Londen wachtte echter niet het aanvallende voetbal dat hem was beloofd. Wél de wereld van het typisch Engelse kick-and-rush en een manager die kritisch was over de prestaties van Rommedahl.

"Bij Charlton was het mouwen opstropen en knokken. Toen ik tekende leek het me een club waar progressie in zat. Ik hoopte dat we op den duur konden spelen om een plaats in de UEFA Cup. De manager zei 4-3-3 te willen spelen. Dat gebeurde één wedstrijd, daarna gingen we over op de lange bal. Daarbij benut je mijn kwaliteiten niet en speel je vanuit de zwakte van spelers en niet vanuit kwaliteiten."

De aanvaller ergerde zich in Engeland ook aan het gebrek aan ambitie. "In Engeland hebben ze het altijd over de magic fourty points, als je die behaald ben je zeker van handhaving. Als we dat aantal punten binnen hadden, stonden we vaak vlak achter de Europese plaatsen. Maar iedereen vond het dan wel prima, we verloren daarna bij wijze van spreken negen van de tien laatste wedstrijden. Achteraf heb ik me wat dat betreft misschien vergist. Handhaving was de enige ambitie. Als je als club zo’n instelling krijgt gaat het op den duur fout, ook al heb je goede spelers." Na drie jaar Engeland was hij de lange ballen zat en vroeg om een transfer.

Het Spaanse Getafe, waar landgenoot en oud-voetballer Michael Laudrup destijds de coach was, gaf aan geïnteresseerd te zijn. Rommedahl koos echter voor een terugkeer naar Nederland. "Voor mijn familie was Ajax de beste keuze. En het is natuurlijk een grote club die aanvallend wil spelen, waardoor ik weer vanuit mijn kwaliteiten kon gaan spelen." Ook in Amsterdam liep het voor Rommedahl niet helemaal volgens verwachting. De coach die hem had aangetrokken, Henk ten Cate, vertrok na een aantal maanden. Desondanks kende hij een goed jaar. "In mijn eerste seizoen heb ik bijna alles gespeeld. Maar qua resultaten was het misschien geen topseizoen."

In de zomer liet de nieuwe trainer Marco van Basten weten dat hij mocht uitkijken naar een andere club. "Dat had ik niet verwacht. Er was een nieuwe trainer en dus waren er voor iedereen nieuwe kansen. Je geeft hem vervolgens een bepaalde tijd om hem te overtuigen voor jou te kiezen. Dat is niet gelukt. Ik probeer altijd alles te geven, dat is het minste wat je kunt doen. Maar je wordt er niet vrolijker van als je daar niets voor terugkrijgt."

Een echte uitleg van de Ajax-coach heeft hij niet gehad, maar dat was voor Rommedahl ook niet nodig. "Hij hoeft alleen maar te zeggen dat hij meer vertrouwen in andere spelers heeft. Ik vind zelf dat ik genoeg kwaliteiten heb om daar te voetballen, maar hij kiest zijn eigen selectie. Bovendien ben ik, als ik dat wil, groot genoeg om zelf om uitleg te vragen."

In de winterstop vertrok hij op huurbasis naar NEC, waar hij zich goed voelt. "Dit is voor mij de perfecte oplossing, hoewel ik het bij Ajax goed naar mijn zin had. Er stond een goede groep jongens en ik had fijne mensen om me heen." In Nijmegen gaat het sinds zijn komst wisselvallig. "Ik merk dat er wel de wil is om mijn kwaliteiten te benutten, maar het lukt niet altijd. Dat kan liggen aan pech, mijn onkunde of aan mijn medespelers, maar de wil is er wel. De uitvoering is de ene wedstrijd beter dan de andere. Het gaat een beetje op en neer, er zit soms zelfs een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft."

Wel is het volgens Rommedahl merkbaar dat het uitstekende vorige seizoen van de Nijmegenaren bepaalde verwachtingen met zich mee heeft gebracht. "Die zijn soms te hoog voor zo’n kleine club. Er is een smalle selectie, die heel veel wedstrijden heeft moeten spelen. Dan is het knap dat we op deze plaats staan, met een goede kans op de play-offs en UEFA Cup-voetbal."

Als NEC hem definitief zou willen overnemen zou hij onder bepaalde voorwaarden graag die stap maken. "Daar zou ik geen nee tegen kunnen zeggen. Ik voel me hier thuis. Maar ik moet 1 juli wel weer terug naar Ajax. Ik ben er nu niet echt mee bezig, ik wil gewoon lekker spelen en genieten. Ajax is uiteindelijk de baas. Ik voel dat ik op dat niveau best meekan. In het Deense elftal speel ik op hetzelfde niveau, dus waarom zou ik niet bij Ajax meekunnen? Maar de trainer heeft uitgesproken dat hij niet zoveel vertrouwen in me heeft. De kans is klein dat het volgend jaar anders is. Met NEC heb ik verder nog niet gesproken, die moeten eerst de boel op een rijtje zetten."

Fantaseren over een nieuw buitenlands avontuur doet de Deen niet meer, omdat hij van mening is dat hij zijn ultieme geluk al heeft gevonden. "Ik speel nu in mijn droom. Ik houd van Nederland, de competitie en de speelstijl. Spanje heb ik wel altijd een mooi land gevonden, maar in Nederland voel ik me thuis. Daar gaat dan ook mijn voorkeur naar uit."

Rommedahl met Denemarken op weg naar WK van 2010

Rommedahl is hard op weg zich met Denemarken te plaatsen voor het WK van 2010. De Denen hebben een voorsprong van zeven punten op Portugal, staan ook boven Zweden en Hongarije en gaan aan de leiding in Groep 1. Hij hoopt dan een flinke stap richting het eindtoernooi te zetten, temeer het waarschijnlijk zijn laatste kans op een WK is. "Er zijn nogal wat jongens, waaronder ik, waarvoor het lastig gaat worden om het WK erop nog mee te doen. De bondscoach zei laatst al: ‘Iedere tien jaar spelen we drie eindtoernooien.’ Als dat klopt spelen we in 2010 ook mee. We zijn goed op weg, maar moeten niet te vroeg juichen. We staan zeven punten voor op Portugal, maar spelen nog wel tegen de grote ploegen. We moeten drie van de resterende vijf wedstrijden winnen." Dat Denemarken in deze kwalificatiereeks onder meer stuntte tegen Portugal verraste Rommedahl niet echt. "Ik denk dat wij onderschat worden. We hebben goede spelers, maar vooral een prima team."

Bron: VoetbalPrimeur

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.