Sibum slikt dapper zijn tranen weg

Voor NEC én Bas Sibum ein­digde het rampjaar 2009 dan toch nog positief. NEC won in Groningen en Si­bum maakte na zeven maan­den zijn rentree.

In de wedstrijd had hij zich­zelf in bedwang, maar toen Bas Sibum na de 2-0 zege te­gen FC Groningen eerst rich­ting het vak met de 300 (!) NEC ­supporters liep en daarna de tribu­ne opzocht waar zijn vader en vijf van zijn beste vrienden stonden, grepen de emoties hem naar de strot. Als in een waas liep de mid­denvelder, die na een blessurepe­riode van liefst zeven maanden gis­teravond in de Euroborg dan ein­delijk zijn rentree maakte, daarna door de catacomben van het sta­dion naar de kleedkamer.

„Het heeft ook erg lang geduurd”, zei de middenvelder met rood om­rande ogen. Na rust was hij het veld ingekomen voor Mitchell Burgzorg. De opdracht van trainer Wiljan Vloet was duidelijk. „Bij balverlies speelde ik rechtsback. In balbezit schoof ik door naar het middenveld”, legde Sibum uit.

„We moesten weer grip op de wed­strijd krijgen. Dat we bij rust nog op 0-0 stonden, was absoluut een pluspunt. Maar dat we anders moesten gaan voetballen, was wel duidelijk. Gewoon net zoals Gro­ningen deed. Fel in de duels. Er bo­venop. In de eerste helft kregen zij alle tijd om de bal aan te nemen. Dat kon gewoon niet.”

De Drent was koud binnen de lij­nen of hij beging al een overtre­ding op de rand van het eigen strafschopgebied. „Er was weinig aan de hand, hoor. Maar Van Sic­hem floot gelijk. En trok ook nog een gele kaart. Ik riep gelijk dat ik niks had gedaan. Gaf-ie de gele kaart aan Rens van Eijden. Die werd woedend. ‘Geef ’m dan maar aan mij’, zei ik. Voor Rens was het veel gevaarlijker.” Hij had niet alleen de scheidsrech­ter gecoacht. Toen Lorenzo Davids halverwege de tweede helft een vervroegde vuurpijl afvuurde waar­na de bal achter de zijlijn stuiter­de, draaide Sibum zich onmiddellijk om en maande hem tot kalm­te. „We moesten rustiger voetbal­len. De ruimtes lagen er. Dat wis­ten we vooraf al. Maar te vaak wa­ren we de bal na twee contacten al­weer kwijt.” Maar ach, wat zeur­den we nou. NEC zat in de kwart­finale. „Potverdorie jongens. Dit hadden we echt nodig. Ja, ik was best geëmotioneerd.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.