Sibum zit er even helemaal doorheen

Middenvelder kan niet begrijpen dat NEC de play-offs niet speelt.

Hij slikte meer woor­den in dan hij er aan de openbaar­heid wilde prijsgeven. Bas Sibum zat stuk. Direct na de 1- 1 tegen Sparta, zittend op het veld. Bij het afscheid van Mario Been klappend in de middencirkel en na de douche – die nooit verkwikkend wilde worden – met afhangende schouders in de catacomben van het Goffertstadion.

„Ik ben erg boos en vreselijk teleur­gesteld”, zei Sibum met het hoofd gebogen. En daar volgde weer een korte stilte. „We wisten dat het op de andere velden onze kant opviel. We moesten alleen zelf winnen. Als dat dan niet lukt. Echt, dat vind ik ongelooflijk.”

Zijn hoofd begon nu te schudden. Weer een korte pauze. Sibum staarde in de verte. Op zoek naar de juiste woorden. „Het heeft te maken met vorm. Maar ook met intrinsieke motivatie. Na die 1­1 hadden we nog drie kwartier. Alle kans op de overwinning en dus een plek in de play-offs. Dan moet je ziel en zaligheid in de strijd gooien. En dat heb ik niet bij ieder­een gezien.”

Sibum had zo intens in de wed­strijd gezeten dat hij na zijn doel­punt als de bliksem de bal uit het doel had gegrist en in een rechte lijn naar de middenstip was ge­sprint. „Ik wilde hoe dan ook die drie punten pakken. Aftrappen. Hup doorgaan. Maar ik had niet in de gaten dat het al de 45e minuut was. Anders had ik het wel rusti­ger aan gedaan.”

Hij bedoelde het niet als een grap­je. Bij Sibum kon er ook geen lach­je af. „Want dit is een groot tranen­dal. Het bereiken van de play-offs is een prijs. En we hebben het na­gelaten die te pakken.” Hij knikte. De openingsfase had vertrouwen gegeven. „Maar na twintig minuten gaven we het ini­tiatief uit handen. We hadden rus­tiger moeten blijven aan de bal. Al­leen de lange trap geven als er echt iemand vrij staat. Nu deden we dat veel te snel.”

Tijdens het indrukwekkende af­scheid van Mario Been had Sibum de knop even omgezet. Had hij zijn chagrijn even onderdrukt. „ Omdat de trainer dat afscheid dubbel en dwars verdient. Als tra­ner. En als mens.” Hij vond het een seizoen met ups en downs. „En het was zwaar”, gaf de Drent toe. „Je hebt nu eenmaal geen selectie met dertig gelijkwaar­dige spelers. Maar we hebben be­hoefte aan jongens met een top­sportmentaliteit. Die dit soort wedstrijden voor je over de streep trekken. Daar is Carlos Aalbers voor. Die is daar ook goed mee be­zig”, had de middenvelder vertrou­wen in zijn technisch directeur. En hij? Verlangde hij naar vakan­tie. „Ik verlang naar de play-offs. Maar die spelen we niet”, zei Si­bum.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.