Slowaakse stagiairs hopen op contract

Boris Godal en Roman Gergel trainen deze week mee bij NEC.

Af en toe wordt het zachte getjilp van de Veluwse vo­gels op deze stralende maandag­ochtend wreed verstoord door het ritmische gedreun van een stoom­hamer. Maar dat is dan ook de eni­ge dissonant in de idyllische omge­ving waar NEC deze week zijn ten­ten heeft opgeslagen. Bij wijze van spreken natuurlijk, want de profs logeren in een aan­genaam viersterren hotel en trai­nen bij de Doorwerthse vierdeklas­ser Duno. Op een belendend bil­jartlaken bereiden de voetballers van FC Khimki, de hekkensluiter in de Russische Premjer Liga, zich voor op de tweede helft van hun seizoen.

Tijdens de eerste sessie van het trainingskamp zwaait Han Tijshen de scepter. De Doornenburgse fy­sio heeft de taken overgenomen van conditietrainer Toine van Goolberg die met Mario Been naar Feyenoord is verkast. Tijshen laat de NEC’ers behoorlijk afzien. Ook Boris Godal (22) en Roman Gergel (21), de twee Slowaken die deze week meetrainen, verliezen meni­ge zweetdruppel. „ Ach, lopen hoort erbij voor een profvoetbal­ler”, zegt Godal een uurtje later schouderophalend.

De twee stagiairs zijn door hun club AS Trencin naar Nederland gestuurd. „ Geen toeval”, verklaart Godal. „Tscheu la Ling, de oud-voetballer van Ajax, is de eige­naar van de club. Hij heeft grote plannen. Om het niveau op te krik­ken, wil hij dat spelers ervaring gaan opdoen in sterkere competi­ties. En dan is Holland natuurlijk helemaal geen slechte keus.”

„Het is allemaal heel snel gegaan”, vertelt Boris Godal die in tegenstel­ling tot zijn ploeggenoot behoor­lijk Engels spreekt. „We speelden zaterdag een oefenwedstrijd tegen een Tsjechische club. Na afloop kwam onze manager Robert Ryb­nicek naar ons toe. ‘Dit wordt jul­lie kans om in het buitenland te gaan voetballen’, zei hij. „We hoef­den er geen seconde over na te denken. De volgende dag zijn we in het vliegtuig gestapt, en van­daag zijn we hier.”

Godal legt uit dat het Slowaakse voetbal sinds een paar jaar in op­komst is. „We hebben een paar voetballers die in de grote Europe­se competities spelen. De bekend­ste is Martin Skrtel van Liverpool. Het zou geweldig zijn als ons natio­nale team zich weet te plaatsen voor de eindronde van het wereld­kampioenschap. Die kans is zeker aanwezig, we staan momenteel bo­venaan in de kwalificatiegroep met Tsjechië, Noord- Ierland, Po­len en San Marino.”

Stiekem hoopt Godal erbij te zijn als de Slowaken zich weten te plaatsen. „Ik ben al een paar keer geselecteerd voor het nationale elf­tal. Door een blessure is het helaas nog niet tot een interland geko­men.” Gergel is overigens vaste keus in Jong Slowakije. Godal en Gergel hebben een week de tijd om een contract los te peu­teren bij NEC. Probleem is wel dat ze op posities spelen waar de ploeg van Dwight Lodeweges al goed bezet is. Gergel is een mid­denvelder die zowel links als rechts uit de voeten kan, Godal speelt bij voorkeur in het hart van de defensie. „We gaan deze week gewoon ons uiterste best doen en dan hopen we maar dat NEC ons goed genoeg vindt.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.