Spitsen zat, maar geen afmakers

Mario Been gelooft ook na 0-0 tegenWillem II nog in de play-offs

De palen staan 7.32 me­ter uit elkaar en de lat hangt op 2.44 meter hoogte. Dat levert een niet te versmaden doelvlak van bijna 18 vierkante meter op. Toch lukt het NEC sinds de jaarwisse­ling nog maar zelden er een bal in te prikken. Ook zaterdagavond ble­ven de Nijmeegse schutters droog staan. Omdat tegenstander Wil­lem II blij was met een puntje, kwamen de 12.200 toeschouwers op de koffie: 0-0.

NEC heeft na de winterstop in elf wedstrijden slechts acht doelpun­ten gemaakt. Vijf keer kwam de ploeg van Mario Been helemaal niet tot scoren. Alleen al het feit dat een verdediger ( Youssef El-Ak­chaoui) clubtopscorer is, maakt duidelijk dat de problemen bij NEC voorin liggen.

Aan het aantal spitsen ligt het niet. Ook na het wegsturen van Collins John telt de Nijmeegse se­lectie nog altijd acht aanvallers. Maar een afmaker zit er niet bij. Saïdi Ntibazonkiza heeft er dit sei­zoen vijf gemaakt, Jhon van Beuke­ring staat op vier, Joël Tshibam­bamba heeft er drie in liggen, Tim Janssen twee, Rachid Bouaouzan heeft pas één keer gescoord, net als Rutger Worm, terwijl Moestafa El Kabir en Dennis Rommedahl nog op hun eerste treffer wachten. Het gebrek aan schotvaardigheid is niet het enige wat er aan schort. De frontsoldaten van Been zijn daarnaast lichamelijk en/of geeste­lijk kwetsbaar. Ntibazonkiza, Van Beukering, Worm, Janssen en Rommedahl zijn allevijf langdurig uit de roulatie geweest wegens fy­siek ongemak; Van Beukering, Bouaouzan, Tshibamba en El Ka­bir hebben bovendien soms moei­te met de discipline en de eisen die tegenwoordig aan een voetbal­prof gesteld worden.

Gezien het bovenstaande is het een godswonder dat NEC nog al­tijd een positief doelsaldo (+2) heeft. Het geeft aan dat het in de­fensief opzicht wel goed zit bij de Nijmegenaren. Het was zaterdaga­vond alweer de negende keer dit seizoen dat doelman Gábor Babos de nul wist te houden. Doordat de ploeg zo weinig tegengoals heeft geïncasseerd, doet de formatie van Mario Been nog altijd mee om de play-offs voor Europees voetbal.

Hoewel het elftal de laatste weken slechts zelden goed voetbal heeft laten zien, is de coach ervan over­tuigd dat zijn ploeg zich opnieuw plaatst voor de extra wedstrijden. Ook na de teleurstellende 0-0 te­gen Willem II: „Ik geloof er nog steeds in.” In tegenstelling tot de erbarmelijk uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (3-0) was er zaterdagavond weinig aan te merken op de werklust bij de Nijmegenaren. Maar al die ar­beid leverde niets op, omdat NEC voorin geen vuist kon maken. Aan­valsleider Van Beukering bakte er niets van, Rommedahl was – afge­zien van een afstandsschot op de paal – onzichtbaar, net als zijn ver­vanger Bouaouzan. Toch kreeg NEC een handvol goede kansen. „We hebben onszelf tekort ge­daan’, aldus een teleurgestelde Been die in blessuretijd moest toe­zien hoe ook middenvelder Bas Si­bum het aluminium trof.

Eigenlijk was Ntibazonkiza zater­dag de enige aanvaller die zijn uit­verkiezing waarmaakte. Maar het was uitgerekend de Burundees die de beste kans van de wedstrijd liet liggen. Vlak voor rust dook hij al­leen op voor Willem II-keeper Maikel Aerts. Saïdi had de hoek voor het uitkiezen, maar miste het Tilburgse doel royaal. NEC liet zaterdag punten liggen. Maar ook de concurrenten in de strijd om de play-offs (FC Gronin­gen, NAC, FC Utrecht en Feye­noord kwamen niet tot winst.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.