Heel druk was het niet in Groesbeek op de speciale informatieavond over de rellen tijdens de oefenpot NEC -Germinal Beerschot, maar de tafel met sprekers was daarentegen wel maar net groot genoeg voor de zware delegatie die tekst en uitleg kwam geven. Zo was de voorzitter van De Treffers aanwezig, de Burgemeester van Groesbeek, een teamchef en een lid van de korpsleiding van politie Gelderland Zuid, de officier van justitie en namens NEC was manager operations Jan Bluyssen aanwezig. Alle sprekers waren duidelijk wat betreft de ernst van de rellen, de afkeer ervan en de impact die deze gebeurtenissen moeten hebben gehad op alle betrokkenen. Iedere spreker kwam hier vanzelfsprekend op terug en dat is natuurlijk ook niet meer dan logisch.
Vervolgens is iedere spreker ook ingegaan op de eigen rol en verantwoordelijkheid in het geheel. Het zal heel langdradig worden om dat allemaal te gaan beschrijven, maar ik wil per spreker toch wel even kort wat opvallende opmerkingen noemen.
De voorzitter van de Treffers gaf duidelijk het belang aan van wedstrijden van NEC op sportpark Zuid, ondanks dat hij begrip had voor het feit dat een aantal vrijwilligers van de club daar niet meer zo happig op waren. Het was goed voor Groesbeek, leuk voor de jeugd om hun helden dichtbij te kunnen zien en een vorm van vermaak waar veel mensen veel plezier aan beleefden. Uiteraard zullen dergelijke wedstrijden ook de penningmeester tevreden stellen, maar dat vertelde de voorzitter van De Treffers natuurlijk niet. Wel liet hij weten dat hij in de toekomst wedstrijden alleen door zou laten gaan als hij zekerheid had over de veiligheid. Bij ernstige twijfel over de veiligheidsrisico’s zou hij de wedstrijd niet door laten gaan.
Dat laatste was ook min of meer de strekking van het verhaal van burgemeester Prick, alleen dan nog wat stelliger, zoals een sterke burgervader ook moet doen. Die kracht en stelligheid vielen wat weg toen de gang van zaken op de bewuste dag ter sprake kwam. Eigenlijk kwam het er op neer dat de heer Prick voor de wedstrijd op de hoogte werd gehouden over de veiligheidsrisico’s door de politie en dat hij volledig op die informatie had vertrouwd.
De officier van justitie liet weten dat hij het onderzoek nog wilde afwachten voordat hij zou gaan besluiten of de raddraaiers van Beerschot hier of in hun eigen land zouden worden berecht. Hij kwam ook met cijfers: 21 supporters hadden aangifte gedaan, waarbij er in 5 gevallen over zware mishandeling werd gesproken, iets dat een mogelijke straf aanmerkelijk hoger zou maken voor die bewuste daders.
Lid van de korpsleiding Gelderland Zuid, de heer van Kleef, liet weten dat hij (of althans de politie) heel veel contact had gehad met de Belgische politie. Iets dat toch wel met wat cynisch gelach werd ontvangen in de zaal, want eerdere uitlatingen van diverse betrokkenen laten een totaal ander beeld zien. Ook gaf Van Kleef aan dat hij weinig wilde vertellen over de gebeurtenissen tussen 17.30 uur en 19.00 uur die dag, want dat moest eerst nog geëvalueerd worden. Lastig, want aan de ene kant gaf hij wel een uitleg over de reden waarom de politie zo laat was (de agenten mogen niet alleen ter plaatse gaan, maar moeten dat als groep doen en dus moet er op elkaar worden gewacht) , maar aan de andere kant vertelde hij niets over het tijdstip wanneer naar die opschakeling, zoals dat in vakjargon heet, werd gevraagd. Was al een uur voor de wedstrijd bekend dat het wel eens tot problemen zou kunnen leiden, iets wat verschillende bronnen wisten te melden, dan is het natuurlijk wel erg vreemd dat pas anderhalf uur later de dienders ter plaatse waren. Toen deze vraag hem werd voorgelegd vertelde de heer van Kleef dat dit punt zeker meegenomen zou worden in het onderzoek. Dit onderzoek zal trouwens, als alles meezit rond eind september afgerond zijn.
De politie liet ook weten dat de raddraaiers met eigen auto’s waren gekomen en dat ze dus niet in de bussen zaten, dit naar aanleiding van een vraag, waarom de namen van die supporters in de bussen niet zijn opgeschreven. Toch heeft de politie wel de bussen tot ver in Limburg begeleidt om te voorkomen dat ze naar de vierdaagsefeesten zouden gaan of naar een andere oefenwedstrijd ergens in Noord-Limburg. Ook dat zorgde voor verbaasde gezichten in de zaal. Dit waren toch gewone supporters die niet uit waren op geweld? Waarom dan wel opeens zo’n straffe begeleiding?
Jan Bluyssen had voor de aanwezige NEC fans natuurlijk weinig nieuws te vertellen. Hij gaf nog even aan dat NEC alles had gezet op de begeleiding van de slachtoffers na de gebeurtenissen. Ook liet hij weten dat NEC de schade zou betalen, ook die van de Treffers. Iets dat zelfs de officier van justitie zeer opmerkelijk vond, althans dat liet hij duidelijk merken met z’n lichaamstaal. De hoogte van het totale bedrag aan schade is nog niet bekend. Dat bedrag en de uitkomst van overleg tussen de club en het openbaar ministerie is voor NEC bepalend of ze nog gaan proberen om de kosten op de hooligans te verhalen.
Als aanwezige op deze avond heb je de neiging om voor jezelf een beeld te schetsen van de gebeurtenissen na het horen van al die verhalen van direct betrokkenen. Persoonlijk (en ik geef meteen toe dat dit niet meer is dan een eigen invulling) kom ik dan tot de conclusie dat er door diverse instanties inschattingsfouten zijn gemaakt over de veiligheidsrisico’s vooraf, waarbij de politie (zeker gezien het feit dat al bekend was dat deze groep in de middag al in Groesbeek was en het feit dat deze groep ook al een ruit had vernield) misschien wel het meeste te verwijten valt op dit gebied. TV Gelderland laat vandaag ook nog eens weten dat de de politie al lang concrete informatie had dat er hooligans zouden komen, ook dat spreekt niet echt in hun voordeel. Behalve deze verkeerde inschattingen en keuzes vooraf vind ik ook dat de politie kan worden verweten dat ze pas zo laat aanwezig waren. Je moet er niet aan denken als het allemaal nog erger was geweest. Vandaag werd namelijk ook duidelijk dat ambulances aan het wachten waren op de politie om ter plaatste te kunnen gaan om de gewonden te kunnen helpen, zij hadden dus een stuk minder moeite om snel in Groesbeek te zijn. Maar eerlijk is eerlijk niemand, dus ook de politie niet, had kunnen voorspellen dat de GBA hooligans ere-codes zouden schenden en zelfs normale "pet en sjaal" supporters zouden gaan aanvallen die dag.
Zoals gezegd, dit is slechts een mening op basis van de verkregen informatie en wie weet moet ik dit wel bijstellen als de conclusies van het onderzoek openbaar worden. Ik ben echter bang dat het onderzoek vergelijkbaar zal zijn met het politie onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden bij de huldiging van NEC in 2003: Echt fout ging er niets, alleen de hooligans valt wat te verwijten, maar we hebben er wel een hoop leermomenten aan over gehouden.
Bleum