Supportersavond: NEC steunt boycot FC Eindhoven niet

Vanavond heeft NEC over een aantal zaken (Vitesse uit, Eindhoven uit, technisch beleid, financiële situatie) tekst en uitleg gegeven op de supportersavond. Onderstaand het verslag waarmee wij getracht hebben eenieder (live) op de hoogte te houden van de belangrijkste nieuwtjes….

We trappen af met de column over de financiële situatie zoals die recentelijk verscheen op de officiële site. Een eerlijke column maar ook eentje die nog wel wat vragen opriep. Jacco Swart geeft aan dat de omzet vorig seizoen door het Uefa Cup avontuur flink hoger was, zo rond de 17 miljoen euro. Dit jaar zal de omzet weer terug zakken naar het normale peil van zo’n 13 miljoen euro. Let wel, een hogere omzet betekent niet noodzakelijk een grote(re) winst.

De winst vorig jaar bedroeg slechts 25.000 euro. Haal je daar de eenmalige baten vanaf (Europees voetbal, spelersverkoop) dan hou je een verlies van anderhalf tot twee miljoen euro over. De boodschap is glashelder: totdat er een nieuw stadion en dus structureel hogere inkomsten zijn, blijft NEC dergelijke eenmalige baten nodig hebben om zwarte cijfers te schrijven. In andere woorden: zonder spelersverkoop draait de club elk jaar verlies.

Over het nieuwe stadion: eigenlijk pas voor het eerst geeft NEC duidelijk aan een echte voorkeur voor de plaats van het stadion te hebben: de Goffert. Nogmaals wordt mede gedeeld dat het streven is seizoen 2012-2013 af te trappen in het (ver)nieuw(d)e stadion.

Over naar het technische beleid. Carlos Aalbers geeft aan dat het prettig geweest is dat de aankopen in een vroeg stadium zijn gedaan. Dat was echter niet zonder risico want duidelijk was ook toen al dat er spelersverkopen nodig waren om die aankopen te financieren. In de laatste week zijn er nog wel pogingen ondernomen om een extra speler aan te trekken maar uiteindelijk bleek het budget gewoon te krap.

Hilariteit op de supportersavond. Een supporter vraagt of het klopt dat NEC nog steeds een ton voor Van Beukering betaalt, waarop Swart aangeeft niet op bedragen in te gaan. Er ontstaat een discussie waarna Jacco de supporter de suggestie doet dan zelf maar vragen te komen beantwoorden. Zo gezegd, zo gedaan en de supporter neemt plaats aan de tafel en beantwoordt vragen.

Er komt wat kritiek uit de zaal over samenwerking met FC Oss. NEC geeft aan dat de afspraak is om twee spelers bij de Jupiler league club te stallen. Anders dan voorheen zijn dit geen jongens die bij NEC buiten de boot vallen, maar spelers die een stapje terug doen om zich te ontwikkelen. Als voorbeeld wordt Joost Ebergen genoemd. In tegenstelling tot de eerdere ‘afdankertjes’ is het nu duidelijk wel de bedoeling dat dergelijke spelers terug keren bij NEC.

Hierna is het woord aan Dwight Lodeweges. De trainer geeft aan de beschikking te hebben over een ‘leuke groep’, die nog verder kan groeien. Als voorbeeld noemt hij Lasse Schöne, die meer diepte zal moeten gaan maken zodat de afvallende ballen van Vleminckx bij hem terecht komen. Dat soort fouten moeten er volgens de oefenmeester zo snel mogelijk uit. Over het resultaat zondag is de trainer heel stellig: we gaan winnen! Tenslotte gaat hij ook nog even in op de besloten trainingen die dit jaar veelvuldig worden gehouden. Uiteraard is dit niet vanwege de supporters maar dit is om te verhinderen dat spionnen van komende tegenstanders aanwijzigen horen en inzicht krijgen in de taktiek.

Vervolgens komt Jan Bluijssen aan het woord. Hij begint over het ‘Groesbeek-verhaal’, de rellen rondom de oefenwedstrijd tussen NEC en Germinal Beerschot. Het is het bekende verhaal over wat er vooraf wel of niet bekend was. Eind deze maand zal het onderzoek naar hoe het zo mis kon gaan afgerond zijn. Daarna komt de wedstrijd van zondag aan bod. Jan vertelt dat NEC opnieuw in Arnhem heeft aangegeven dat NEC supporters de kortste route terug naar Nijmegen willen nemen na afloop van de wedstrijd. Vitesse/Arnhem blijft dit echter tegenhouden en houdt vast aan de enorme omweg via de noordelijke rondweg om Arnhem.

Tussendoor wordt Dwight vanuit de zaal nogmaals gewezen op het belang van de wedstrijd van aankomend weekeinde. De trainer gaf middels een voorbeeld uit het amateurvoetbal aan te kennen wat er leefde en bleef zeer stellig over de uitslag van zondag. We gaan dus winnen.

Dan komt de onbegrijpelijke verplichte combi voor de bekerwedstrijd bij FC Eindhoven ter sprake. Beide supportersverenigingen, de SV NEC en HKN, hebben bij NEC aangedrongen om hen te steunen in de boycot van deze combi. Jan Bluijssen geeft aan dat NEC hier NIET in zal meegaan. Hij noemt het belang van bepaalde supporters (die blijkbaar koste wat kost willen gaan) en om toch nog wat steun te hebben aldaar. De zaal reageert vrij gelaten, hier en daar schudt men meewarig het hoofd, maar anderen zijn tevreden omdat zij altijd willen gaan.

Er volgt een vraag over de twee euro die bij uitwedstrijden wel aan supporters die met de buscombi gaan wordt gegeven, maar niet aan mensen die met een autocombi gaan. Waarom is dat? Jan geeft aan dat dit oud beleid is en dat dit zo spoedig mogelijk tegen het licht gehouden zal worden.

We eindigen met het interviewtje van Björn Vleminckx. Ook onze blonde spits heeft het belang van de derby inmiddels begrepen en vergeleijkt de wedstrijd met KV Mechelen-Lierse SK in België. Hij heeft deze wedstrijd twee keer gespeeld en beide malen gewonnen. Ook de nieuwe held in de spits is stellig: zondag win ik weer! Dankzij Björn heeft NEC er overigens zo’n 17 seizoenkaarthouders uit Mechelen bij, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het hier vooral familie en vrienden van de spits betreft.

Tot zover de supportersavond, tijd voor een drankje!

*EDIT*
We hebben nog even wat navraag gedaan naar de cijfertjes naar aanleiding van de column van Jacco en Carlos op de officiële site. Daar wordt gesproken over 3,9 miljoen aan netto inkomsten van spelersverkopen vorig jaar en 4,3 miljoen aan uitgaven voor spelers. Met name het laatste getal riep vragen op: kwam dat gehele bedrag voor de rekening van NEC of waren er ook andere geldschieters? Het blijkt dat NEC van dat bedrag ‘slechts’ 2 miljoen voor haar rekening neemt. De rest (2,3 miljoen dus) komt voor de rekening van investeerders. Een simpele rekensom leert dus dat van de 3,9 miljoen die NEC netto ontving aan inkomsten uit transfers 1,9 miljoen is aangewend om het gat in de begroting te dichten. Hiermee wordt dus wederom duidelijk dat NEC structureel geld tekort komt en afhankelijk is van transfers. Omdat de afgelopen periode geen spelers zijn verkocht is de nood redelijk aan de man. Veel andere clubs, die in principe in hetzelfde schuitje zitten, kunnen een dergelijke periode opvangen met buffers uit het verleden. Eeen voorbeeld is kampioen buffers Heerenveen. NEC heeft die luxe niet en zal dus op redelijke termijn spelers moeten verkopen wil het de huidige begroting in stand kunnen houden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.