Van Benthum “Een nieuwe grasmat is vaak een noodoplossing”

Afgelopen seizoen konden we zien dat veel spelers uitgleden op het heilige gras van de Goffert. Er gingen vele geruchten. Zo zou het gras te vet zijn en of moest er weer een nieuwe grasmat in. Tijd om even wat navraag te doen bij Grasmanager Theo van Benthum.

Theo begint meteen met zijn verhaal over hoe of wat. “In december 2007 is het veld tijdens 2 regenwedstrijden helemaal kapot gespeeld. Er is toen gekozen om begin 2008 een nieuwe grasmat te leggen. Probleem opgelost zeiden veel mensen maar zo makkelijk ligt het niet. Een nieuwe grasmat (€60.000) is vaak een noodoplossing. Het probleem is is dat een nieuwe grasmat vaak erg vet en humusrijk is. De onderbouw is vaak erg schaal waardoor de grasmat moeite heeft om verbinding te maken met de ondergrond. Aangezien het tijd kost om de juiste verhouding tussen toplaag en onderbouw en een goede beworteling te verkrijgen was de start van afgelopen seizoen niet echt ideaal neem daar bij de extreme winter ( vorst vanaf half december)dan is het logisch dat het veld deze winter met de vele wedstrijden en trainingen minder was als voor 2007.

Maar hoe wordt dit probleem opgelost? “Het is nu zaak om aan een topbeworteling te gaan werken en te verschralen. Dit doen we door de juiste bemesting en er lucht in te brengen dmv oa vertidrainen en een paar keer per seizoen met een bepaalde hoeveelheid zand de toplaag te verschralen. Het beste voor een nieuw veld is om opnieuw in te zaaien op de bestaande grond maar daar is vaak geen tijd voor. Ik voorzie dat FC Twente rond November ook problemen met hun grasmat kunnen krijgen. FC Twente heeft namelijk afgelopen winter een nieuwe grasmat moeten leggen onder slechte omstandigheden en ook zij hebben nu een andere toplaag die niet echt aansluit op de bestaande onderbouw.

“We doen er in ieder geval alles aan om de jongens aankomend seizoen op een topmat te laten spelen.” Aldus Theo van Benthum.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.