Van Beukering slikt teleurstelling weg

Spits mag niet voor Indonesië spelen, maar is scherp voor ADO.

Hij scoorde gisteren tij­dens de trainingspartij met een weergaloze omhaal. Alsof Jhon van Beukering alle teleurstelling van zich af wilde schieten. Want de spits van NEC had ‘ s morgens te horen gekregen dat hij nooit voor Indonesië zal mogen voetbal­len. „Ze belden vandaag nog. Mis­schien dat ze die FIFA-regel kun­nen omzeilen. Maar de kans is klein, vrees ik”, zei Van Beukering, die in het verleden bindende inter­lands met Jong Oranje afwerkte en daarom niet meer voor een an­der land mag uitkomen.

De zoon van een Indische moeder had het vooral leuk gevonden voor zijn opa. „ Hij is overleden. Die man betekende heel veel voor me. Voor hem had ik graag voor Indonesië uitgekomen.” Drie dagen geleden hadden men­sen van de voetbalbond uit Indo­nesië hem gepolst. „Vond ik erg leuk, die interesse. Niets mooier als voor een land uit te komen. Ik vond het echt een wens die in ver­vulling ging. Vooral vanwege mijn opa. Maar dan komen ze met die regel op de proppen. Ik kende ‘m niet. Echt heel jammer.”

Ook Mario Been vond het sneu dat zijn spits het avontuur in de ‘Gordel van smaragd’ niet zou bele­ven. „ Zonde voor Jhon”, zei de coach van NEC. „Bali uit. Wie wil dat niet. En Indonesië had een goe­de spits aan hem gehad. Jhon is zo scherp als een mes. Dat zag je net wsel met die omhaal.”

En als Been zondag in Den Haag tegen ADO iets kan gebruiken dan is het wel een scorende aanvaller. „Dit zijn de duels die je moet win­nen. Dan maak je stappen. Doe je goede zaken in de stand op de ranglijst”, hoopt Been op uitglij­ders van de directe concurrenten FC Utrecht (thuis tegen AZ) en NAC Breda ( uit naar Vitesse).

Tegelijkertijd weet hij dat er niet naar anderen gekeken moet wor­den. „ Omdat we het ten eerste zelf moeten doen. De kansen krijgen we. Ze moeten er alleen nog in. Dit team is gebaat bij een voor­sprong.”

Beelden van ADO Den Haag hadden hem nog eens duideljk ge­maakt waar NEC op voorbereid moet zijn. „ Strijd, opportunisme en een fel meelevend publiek”, zegt Been, die er van overtuigd is dat zijn ploeg daar niet van onder­steboven raakt. „Dat hebben we dacht ik wel bewezen in de UEFA Cup. Boekarest, Zagreb, Moskou. Daar ging het op de tribunes aar­dig tekeer. Maar hebben we ons prima staande gehouden. Dat moet in Den Haag ook lukken.”

Opstelling NEC: Babos; Fernandez, Koenders, Zomer, El- Akchaoui; Sibum, Schöne, Davids; Rommedahl, Van Beukering, Bouaou­zan.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.