Vitesse schlemiel in Gelderse derby

Vitesse heeft zondagmiddag in de Gelderse derby NEC vlak voor tijd langszij laten komen: 2-2. De Arnhemse ploeg leidde in Gelredome tot de 87e minuut met 2-0, maar een Nijmeegs wanhoopsoffensief werd beloond.

Na de 2-0 van Claudemir in de 79e minuut kwam de thuisploeg onder grote druk te staan. In de 87e minuut kopte Ramon Zomer de 2-1 binnen en in de extra tijd veegde Arek Radomski de Arnhemse voorsprong helemaal weg: 2-2.

Even daarvoor had doelman Piet Velthuizen nog wel de 2-1 op het scorebord gehouden. Bjorn Vleminckx kwam helemaal vrij en haalde uit, maar Velthuizen redde fenomenaal. Op de uithaal van Radomski in de enerverende slotfase was ook hij kansloos.

Vitesse kwam vlak voor rust (44e minuut) op 1-0 door een omstreden doelpunten van Santi Kolk Hij benutte een vlotte counter, ingeleid door een overtreding van Nicky Hofs. Die torpedeerde even daarvoor – ongestraft – Rens van Eijden. De verdediger van NEC bleef geblesseerd liggen. Vitesse besloot de bal niet buiten de lijnen te trappen. Eerder in de eerste helft deed Niels Wellenberg van NEC dat wel bij een blessure van Molhoek.

Voor rust waren Vitesse en NEC beiden al niet goed. Vitesse speelde gespannen, slordig en van de hak op de tak. Een ploeg met altijd dreiging; zowel om een goal te maken als om er een te incasseren. Dat bleek na rust ook wel.

Bij NEC leek de organisatie en de tactische discipline hoger, maar de creativiteit mager. De zware blessure van Lasse Schone, die met een gescheurde kruisband de rest van het seizoen mist, viel de ploeg van Dwight Lodeweges zwaar. Zijn blessure kwam daarbij op een dramatisch moment, net na het sluiten van de transfermarkt.

Beide ploegen kregen wel de hele wedstrijd door kansen. Vitesse via Lasse Nilsson, twee zwakke inzetten met links, en Molhoek. Voor NEC kreeg Erton Fejzullahu al voor rust een grote kans. De technisch begaafde aanvaller dacht doelman Piet Velthuizen te kunnen omspelen, maar die plukte de bal knap van zijn schoen. Ook reageerde de neo-international in het doel van Vitesse attent op een kopbal van El-Kabir.

Na rust werden er al snel strafschoppen geclaimd door beide ploegen; Vleminckx van NEC en Kolk van Vitesse.

Na een uur ging Hofs van het veld. Hij werd vervangen door Stevanovic, maar NEC werd sterker. Een van richting veranderd rollertje van Davids eindigde tegen de paal, Sprockel zorgde voor opruiming.

In de 79e minuut kopte Claudemir de bal op aangeven van invaller Alexander Buttner voor de tweede keer achter doelman Babos: 2-0. Daarmee leek het duel beslist.

Tien minuten later slingerde Vlemincxk echter de bal uit een inworp ver het strafschopgebied in. Ramon Zomer sprong het hoogste en knikte de 2-1 achter Velthuizen. Het bleek een voorbode, want Radomski bepaalde eindstand op 2-2.

Vitesse – NEC 2-2 (1-0). 44 Kolk 1-0, 79. Claudemir 2-0, 87. Zomer 2-1. 90.+ Radomski 2-2.

Toeschouwers: 17.500

Gele kaarten: El-Kabir, Wellenberg, Pothuizen (NEC), Velthuizen (Vitesse).

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Van Diermen, Sprockel, Jong-A-Pin; Claudemir, Verhaegh, Hofs (60. Stevanovic), Molhoek; Kolk (70. Snijders), Nilsson.

NEC: Babos; Wellenberg, Van Eijden (80. Pothuizen), Zomer, El-Akchaoui; Worm (70. Kivuvu), Radomski, Davids, El-Kabir; Fejzullahu, Vleminckx.