Vloet: “Goffert moet een onneembare vesting worden”

De komst van Wiljan Vloet heeft wat teweeggebracht bij NEC. Een sensationeel gelijkspel op bezoek bij NAC, een knappe remise in de Groningse Euroborg en een nipt verlies tegen koploper FC Twente waar de Nijmegenaren pas in de slotfase het hoofd moesten buigen. Afgelopen vrijdag werd er kansloos verloren van Ajax: 3-0.

Als de balans wordt opgemaakt, kijkend naar de ranglijst, moeten we concluderen dat NEC nog niet veel is opgeschoten na vier wedstrijden met Vloet aan het roer. Slechts twee punten rijker en twaalf tegendoelpunten. Je reinste scorebordjournalistiek zou het antwoord zijn van Co Adriaanse. Er staat nu namelijk wel fris en aanvallend voetbal op het menu, wat geresulteerd heeft in acht doelpunten. En veel belangrijker: iedereen met een roodgroen hart kijkt weer met vertrouwen naar de toekomst.

Een groepje hondstrouwe fans schuift aan voor een kop koffie in de brasserie naast het stadion. Vloet neemt een paar tafels verderop plaats voor het vraaggesprek. Maar niet voordat hij even een babbeltje maakt met één van de supporters die naar hem toe komt gelopen. “Ik ben benieuwd hoe dat afloopt met Vleminckx. Drie wedstrijden! Dat is toch overdreven?” Vloet haalt zijn schouders op. “Daarom zijn we ook in hoger beroep gegaan.” De Brabander lacht. “Dit is hartstikke mooi. NEC heeft een geweldig publiek. Je kunt het vergelijken met Sparta, een club van het volk. Ik voel me hier echt op mijn plaats.”

Vloet heeft weer de eindverantwoording als hoofdtrainer. Toen hij vorig seizoen tekende als Hoofd Opleidingen bij PSV, deed hij dat met zijn volle verstand. In gesprek met Voetbalzone vertelde de kersverse NEC-trainer zo lang mogelijk in Eindhoven te willen blijven. Wel gaf Vloet aan dat het vak voetbaltrainer een verslaving is en dat hij de wedstrijdspanning miste, maar ook dat hij geleidelijk aan afkickte. Inmiddels heeft Vloet het trainingsveld echter weer opgezocht en zijn managementfunctie, waarbij hij de talentenvijver van de Herdgang naar een hoger niveau moest tillen, de rug toegekeerd. “We hebben in korte tijd ontzettend veel bereikt. Omdat er financieel geen mogelijkheden meer waren om door te groeien stonden we stil. Dat gaat aan je vreten. Ik ben in eerdere stadia ook benaderd door andere clubs voor het hoofdtrainerschap, maar toen zaten we midden in een proces. NEC is op het moment gekomen dat ik geen stappen meer kon maken. Toen begon het ook weer te kriebelen. PSV en ik zijn na goed overleg uit elkaar gegaan.”

Ondanks het feit dat Vloet gelukkig is met zijn nieuwe uitdaging, heeft hij aan zijn vertrek uit Eindhoven wel een dubbel gevoel overgehouden. “Natuurlijk had ik de klus helemaal af willen maken. Maar in een tijd van kredietcrisis is dat moeilijk. Iedereen was het eens met de visie om een topsportklimaat te creëren, maar dan moet er ook geld zijn. Het kan niet zo zijn dat ik eerst met de fiets naar het trainen ga en een jaar later te voet.”

Als het over geld gaat en we bevinden ons in de omgeving van het McDos Goffertstadion, valt automatisch de naam van miljardair en NEC-fan Marcel Boekhoorn. De man die Adriaanse graag naar Nijmegen wilde halen en het liefst ook nog een aantal AZ-spelers, waaronder Mounir El Hamdaoui. Uiteindelijk werd Vloet gehaald en valt de naam van Ricky van der Bergh. Ziet hij zichzelf als tweede keus? “Nee, helemaal niet. Tijdens de gesprekken met NEC kreeg ik het gevoel dat ze me dolgraag wilden aantrekken. Tijdens de onderhandelingen zeiden mensen van het bestuur zelfs dat ze Carlos Aalbers hoorden praten toen ik aan het woord was. Onze visies komen overeen. Adriaanse wordt zo’n beetje bij iedere club genoemd die vrij is, dat vind ik ook wel logisch. Van de 400 trainers met een CBV-diploma ben ik één van de uitverkorenen die een club in de Eredivisie mag trainen. Zo kijk ik er tegen aan.”

En hoe kijkt Vloet naar zijn spelersgroep? Is een kwaliteitsimpuls noodzakelijk? “Ik heb een spelersgroep aangetroffen die op zoek was naar houvast. Ik ben vooraf duidelijk geweest welke kant ik op wilde. Zowel in de manier van trainen als de te hanteren speelwijze. Het gaat de goede kant op. We spelen aantrekkelijk voetbal. Natuurlijk kan het verdedigend gezien beter, maar we hebben ook wat ongelukkige doelpunten tegen gekregen. Deze groep heeft ontzettend veel mogelijkheden. Tot 23 december krijgt iedereen een kans van mij. Daarna ga ik bekijken op welke posities er versterkingen nodig zijn. Ik laat me dan ook niet uit over namen van spelers die interessant zijn. Natuurlijk is onze directie ook al rond aan het kijken.” Vloet zegt dan ook nog niet met Boekhoorn te hebben gesproken over mogelijke versterkingen. “Nee, we hebben elkaar één keer ontmoet na een wedstrijd. Dat was een informeel gesprek.”

Zowel geldschieter als hoofdcoach kijkt naar de toekomst van NEC. Vloet: “Op de lange termijn moet NEC een club worden waar jonge talenten zich kunnen ontwikkelen om vervolgens de stap naar de top te maken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het Goffertstadion een onneembare vesting gaat worden waar tegenstanders met knikkende knieën naar toe komen. Natuurlijk ben ik verantwoordelijk voor het eerste elftal maar ik kijk ook naar de jeugdopleiding. Team, individu en club. Dat is de volgorde waarin ik ga werken.”

Bron: Voetbalzone

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.