Zijn de financiële problemen echt zo erg?

Afgelopen week verscheen onder de titel ‘NEC kan wachten op de hongerklop’ een 6 pagina’s lang artikel over de financiële situatie van NEC. Met de schreeuwerige kop ‘NEC Nijmegen: financiële problemen’ op de voorpagina werd de toon aardig gezet. Moeten we ons erge zorgen gaan maken? DTH zette een grote pot koffie en ging er eens goed voor zitten.

Gaan we failliet?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het valt allemaal wel mee. Dat de financiële situatie van onze trots nog immer niet rooskleurig is, mag geen verrassing heten, het artikel presenteert verder geen lijken uit de kast. Niets nieuws onder de zon dus, al luidt Jacco Swart wel de noodklok. Wat is het geval?

NEC presteerde in 2008 (ver) boven kunnen en dit leidt, naast een verhoogd verwachtingspatroon, ook tot een betere uitstraling in den lande. Het jaarlijkse Club Positioning Matrix (CPM), een door de eredivisielubs betaald onderzoek dat de populariteit van clubs indexeert en als leidraad voor de verdeling van de televisiegelden dient, toonde vorig week aan dat NEC de snelst groeiende club van Nederland is. We stegen van de veertiende naar de negende plaats en de grote vraag die het artikel opwerpt is of die trend tijdelijk is of blijvend. Antwoord: zo lang er geen nieuw/groter stadion komt is de rek er wel uit en zullen we pas op de plaats moeten maken. En, oh ja, het is ook wel belangrijk dat er een goede opvolger komt van huidig boegbeeld Mario Been. Tot zover de schokkende conclusies. Niks nieuws onder de zon dus, al leverde het artikel wel een aantal leuke weetjes en inzichten.

Het onderzoek
Al eerder meldden wij dat NEC de rijkste fans van alle clubs schijnt te hebben, dit terwijl we vorig jaar nog één na laatste in die ranglijst waren. Het zaait twijfels hoe serieus je de indicatoren moet nemen die leidden tot de uiteindelijke ranglijst. Die eindrangschikking wordt bepaald op basis van een telefonisch onderzoek waarmee merkwaarde, imago en de doelgroep van een club bepaald worden. NEC scoort op bijna alle fronten beter dan vorig jaar, zoals te zien is in onderstaande cijfers. Dit is overigens een omgekeerde trend van een jaar eerder, toen vrijwel alle scores lager uitvielen. Uitzondering hierop is het aantal fans dat in 2006 slechts 30.000 bedroeg. Met de hoos aan nieuwe fans zijn we overigens opeens groter dan Vitesse dat dit jaar op slechts 80.000 fans kan rekenen, 30.000 minder dan een jaar voorheen.

 

2008

2007

Sympathie voor NEC

1.100.000

  500.000

Gefascineerd door NEC

950.000

490.000

Emotioneel betrokken bij NEC

440.000

330.000

NEC is sportief succesvol

1.430.000

400.000

NEC is economisch succesvol

840.000

350.000

Identificatie met NEC

470.000

350.000

Fans van NEC

100.000

50.000

In het artikel wordt, niet verrassend, de link gelegd tussen het stijgende aantal fans en de te krappe behuizing in de Goffert, waarin slechts plaats is voor 10% van de (potentiële) supporters. De gemeente wordt een weinig doortastende houding verweten en Jacco Swart schaamt zich niet om wederom met de optie ‘verhuizing naar Bijsterhuizen’ op de proppen te komen. Nog immer geklassificeerd als ‘noodplan’, maar inmiddels al zo vaak ter sprake gekomen dat het wachten lijkt op een definitieve ondergang van de (te) ambitieuze plannen in het Goffertpark zodat we de rest van de dagen kunnen slijten als een dertien-in-een-dozijn club op een winderig industriepark.

De financiën
Geen schokkende onthullingen dus, maar wel een aantal leuke inzichten. Zo blijken we financieel slechts onderin de middenmoot te presteren. In een vergelijking met Groningen, Utrecht, Vitesse en NAC legen we het af qua omzet, hoofdsponsor en salarissen. Aleen het eigen vermogen is iets minder negatief (2,8 miljoen) dan dat van NAC en Vitesse (5,8 miljoen).

Hans van Delft krijgt nogmaals een trap na en de schuld van alle huidige problemen. De ex-voorzitter en Boekhoorn kunnen niet meer samen door één deur, en alleen de laatste heeft nog financiële relaties met NEC. De geldschieter neemt deel in een nieuw fonds, genaamd Voorwaarts NEC, waarover Groesbeker Harold Bons de scepter zwaait, dat zich richt op het aankopen en betalen van spelers en trainer. Het fonds bestaat momenteel uit zo’n 2 miljoen euro, dit moet groeien naar 6 miljoen. Volgens Jacco Swart zal de rol van Boekhoorn voorlopig niet anders worden, al sluit hij een overname van de club door Boekhoorn niet uit.

Het volledige artikel kan hier nog eens nagelezen worden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.