De feestvreugde leeft nog voort

De winst van NEC bij Ajax, halve finale beker in maart 1994, maakte Cees Lok tot een legende in Nijmegen. Vergeten is de openingstref­fer van Jeffrey Kooistra.

Toen hij een enkele jaren geleden de beelden terug zag moest Jeffrey Koois­tra zijn vrouw gelijk ge­ven. Echt vrolijk kijkt hij niet nee, nadat hij NEC al vroeg op voor­sprong zet tegen Ajax, in de halve finale van de beker in maart 1994. „Ik kijk zelfs een beetje bozig”, weet de voormalig spelmaker. „Mijn vrouw zei al: ‘het was alsof je er niet van genoot’. Dat komt omdat ik meteen dacht dat Ajax nog wel met 5-1 zou winnen.”

De eerstedivisionist hield evenwel stand tegen de Amsterdammers, die een jaar later de Champions League zouden winnen. Danny Blind maakte nog gelijk, maar kort voor tijd ramde Cees Lok de 1-2 binnen, waarmee NEC naar de fi­nale ging. Zijn treffer leverde Lok in Nijmegen de bijnaam ‘The Le­gend’ op. Kooistra, 41 en tegenwoordig ma­nager technische zaken bij FC Om­niworld, is vaak de vergeten doel­puntmaker van die wedstrijd, nog altijd de enige keer dat NEC won bij Ajax. „Voor mij persoonlijk was het mooi om als Amsterdammer in De Meer te scoren. Naarmate de jaren vorderen, besef je pas goed hoe bijzonder onze prestatie was.

Mijn zestienjarige zoon komt nog wel eens een filmpje op Youtube te­gen. En bijna zestien jaar later heb­ben we het er weer over. Dat zegt wel genoeg.” Kooistra, die tweeënhalf jaar in De Goffert voetbalde, roemt het team van toen. „Een gevoel als in dat sei­zoen heb ik nooit meer gehad. Of ergens anders gezien. Alles klopte. We verloren maar twee keer. In de competitie van Heracles en de be­kerfinale tegen Feyenoord.”

De halve finale tegen Ajax is een hoogtepunt in zijn loopbaan. „Een eerstedivisionist die in Amsterdam van het grote Ajax wint, prachtig”, zegt Kooistra. „De wedstrijd op zich, voetbaltechnisch gezien, was helemaal niet zo geweldig. Ik weet dat ik die middag héél hard heb ge­werkt, maar er was geen ruimte om te excelleren. Van andere wed­strijden heb je betere herinnerin­gen, van acties of mooie doelpun­ten. Maar, als geheel was Ajax een hoogtepunt, de feestvreugde en de ontlading op ieders gezicht nadat we de finale hebben gehaald. Dat maakt die wedstrijd tot iets moois. Nog steeds.”

Met de complete selectie zaten ze die avond bij Studio Sport, napra­ten met Mart Smeets en Kees Jans­ma. „Met z’n allen naar Hilver­sum. Ik woonde toen nog in Am­sterdam, dus ik mocht met mijn ei­gen auto. Ben ik voor de bus uitge­reden. Ergens halverwege heb ik de auto op de vluchtstrook gezet en ben ik op het dak geklommen. Die gezichten, toen ze langsreden en ik als een fan naar de bus stond te zwaaien. Haha, schitterend.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.