Geen extra opsteker voor NEC

Het duel bij koploper PSV gisteravond was voor NEC een wedstrijd tussendoor, met de ‘seizoensbepalende weken’ in aan­tocht. Een stunt en daarmee een extra opsteker zat er niet in voor de Nijmegenaren: 3-0.

Het verlies bij PSV mag geen ver­rassing zijn. Niet eerder slaagde NEC er in te winnen bij de huidi­ge koploper. Vier gelijke spelen is de Nijmeegse oogst in Eindhoven, tegenover nu eenendertig nederla­gen. Niet alleen de onderlinge his­torie, ook het huidige competitie­verloop gaf vooraf bar weinig hoop op een primeur. PSV is dit seizoen nog zonder verliesbeurt; in de competitie, het bekertoer­nooi én Europees. Ola Toivonen bezorgde PSV een rustige avond, twee keer sloeg de Zweed toe in een fase waarin NEC juist een beetje van zich af durfde te bijten. De openingstreffer in de 23e minuut volgde direct op een goede mogelijkheid voor Saïdi Nti­bazonkiza, die slap naast schoot. Met de tweede van Toivonen na een uur was het duel gespeeld. In­valler Nordin Amrabat schoot in de slotminuut de 3-0 binnen.

De houvast voor NEC was dat de ploeg niet is weggespeeld, al kwam dat ook omdat PSV maar mondjesmaat gas gaf. Maar in som­mige delen van de wedstrijd lieten de Nijmegenaren zien dat de om­mekeer eraan lijkt te komen. Trainer Wiljan Vloet heeft de boel aardig staan. De crisismaatregelen die hij afgelopen weken nam, maakten veel los. Maar Vloet han­delt naar het beleid waar hij voor staat en kiest daarbij niet voor de makkelijke weg. Hij deinsde er bij­voorbeeld niet voor terug om de bij de supporters populaire Yous­sef El-Akchaoui overbodig te ver­klaren. Vloet kiest voor de samen­hang, eenheid in de groep is het belangrijkste.

In zijn eerste weken sprak hij veel­vuldig over de vooruitgang (‘we maken stapjes’) die hij constateer­de bij zijn elftal. Nu is het zaak de aanknopingspunten die hij weke­lijks terugziet bij zijn elftal daad­werkelijk om te zetten in punten. Dat is het enige waar het deze maand om draait. Tegen PSV lukte dat nog niet, maar dat is geen schande. De komende duels, na de bekerwedstrijd bij Ajax aanstaan­de woensdag, tellen pas echt.

NEC gaat een cruciale periode tege­moet waarin het seizoen een draaglijk aanzien moet krijgen. Met achtereenvolgens Sparta (thuis), Willem II (thuis), RKC (uit), NAC (thuis) en Groningen (ook al thuis!) krijgt de Nijmeegse ploeg de komende duels alle gele­genheid om de crisis in De Goffert ten goede te keren. Over een maand is dan duidelijk of de com­petitie rustig naar het einde loopt, of dat de crisis nog een hevige na­brander zal krijgen.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.