Sarpong de perfecte 10

Hij speelt met het rug­nummer van een afmaker ( 9), maar Jeffrey Sarpong toonde zich gisteravond de perfecte ‘nummer 10’. De huurling van Ajax was met vier assists de absolute vormgever van de klinkende overwinning van NEC in de eigen Goffert op NAC: 4-2.

Dat het wel eens zijn avond kon worden, bleek al na een paar minu­ten, toen Sarpong met een fraaie beweging wegdraaide bij zijn te­genstander. Die actie was de aan­zet voor een mooie Nijmeegse avond, met Sarpong en Bram Nuy­tinck beiden in een glansrol. Met de derde driepunter op rij is NEC uit de gevarenzone geklau­terd. De Nijmeegse equipe is weer een middenmoter, de ploeg staat nu zelfs elfde – al is die klassering vermoedelijk slechts voor een dag gezien het programma van van­daag en morgen in de eredivisie.

De overwinning op NAC is alweer de vierde competitiezege van dit kalenderjaar. Dat zijn er half fe­bruari al evenveel als in heel 2009! De absolute sleutelfiguur in de waardevolle reeks die NEC de afge­lopen weken heeft neergezet was zonder enige twijfel Gábor Babos, maar de doelman van de Nijmege­naren had voor de verandering eens keer een beperkte bijdrage. En dat was misschien nog wel de aangenaamste conclusie gister­avond. Na de bar slechte optre­dens tegen Sparta en RKC, die bei­de in blessuretijd met geknepen billen een zege opleverden, viel er weer eens wat te beleven.

De miniklassieker NEC – NAC is doorgaans doelpuntrijk en boeiend, dat was nu niet anders. NEC kwam in de 18e minuut op voorsprong. Bram Nuytinck strafte bij een corner – uitstekend aange­sneden door Sarpong – de afwach­tende houding van NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar af: 1-0. Op identieke wijze – de treffer was werkelijk een kopie van zijn eerste – kopte de 19-jarige linksback tien minuten voor de rust ook de 2-2 op aangeven van Sarpong binnen, nadat Ferne Snoyl (vrije trap) en Anthony Luring de gasten tussen­door op voorsprong hadden gezet.

Meteen na de rust liet Sarpong nog maar eens zien een gave trap­techniek te hebben. In een paar tel­len besliste hij de wedstrijd in Nij­meegs voordeel. Eerst zette de Am­sterdammer in de 57e minuut Arek Radomski vrij (3-2) en twee minuten later verzilverde Patrick Pothuizen voor de derde keer een standaardsituatie getrapt door Sar­pong, dit keer een vrije trap. Met John Goossens terug in de se­lectie lijkt het logisch Sarpong straks op zijn voorkeurspositie links voorin te zetten. Maar mis­schien is het wel verstandiger de vormgever met ‘het verkeerde rug­nummer’ voorlopig nog maar even ‘op 10’ te koesteren.