Vertrek El- Ak draait niet om geld

Bij NEC mag niemand nog zijn mond opendoen in de kwestie rond Youssef El-Ak­chaoui. Maar dat er meer aan de hand is dan naar bui­ten komt, is duidelijk.

Hoewel het voorjaar nog even op zich laat wach­ten, is bij NEC de grote schoonmaak al begon­nen. De bezem was eerst in han­den van Dwight Lodeweges, maar sinds deze trainer na elf wedstrij­den te kennen gaf de klus niet te kunnen klaren, ligt de bal nu bij zijn opvolger Wiljan Vloet. De Brabander laat er geen gras over groeien. Na Joël Tshibamba en Moestafa El Kabir kreeg ander­halve week geleden ook Youssef El-Akchaoui te horen dat hij per di­rect mag vertrekken. Tshibamba en El Kabir staan nog twee seizoenen onder contract.

Voor El-Akchaoui moesten geïnte­resseerde clubs nog niet zo lang ge­leden negen ton op tafel leggen. Maar voor geen van de spelers hoeft NEC nu nog een cent te ont­vangen. Dat betekent natuurlijk maar één ding: de club is het trio liever kwijt dan rijk.
In zo’n geval hebben we het niet meer over de voetbalkwaliteiten, maar spelen er vaak andere zaken.

Bij Tshibamba en El Kabir liet de verklaring van de clubleiding aan duidelijkheid niets te wensen over: beiden zeer talentvol, maar niet gedisciplineerd genoeg. Bij ‘El-Ak’ heette het plotseling dat hij een mindere periode beleef­de, dat Vloet een meer verdedi­gend ingestelde linksback wilde hebben. En dat hij als reserve met zijn hoge salaris te zwaar op de be­groting zou drukken. Dus moet hij weg. Vloet ging rigoureus te werk, want tegen Vitesse zat El-Ak­chaoui al niet meer bij de selectie en moest hij op de tribune plaats­nemen.

Die maatregelen staan in geen ver­houding tot de verklaringen die nu op tafel gelegd zijn. Er is dan ook meer aan de hand. Veel sup­porters dragen El-Akchaoui een warm hart toe, maar in de kleedka­mer wordt die populariteit niet ge­deeld. Niet voor niets raakte de verdediger bij de start van dit sei­zoen op voorspraak van een deel van de selectie zijn aanvoerders­band kwijt. Daar kon je op wach­ten. Youssef El-Akchaoui is geen Peter Wisgerhof, die als captain on­omstreden was. El-Akchaoui kan na een zware nederlaag – zoals vo­rig seizoen tegen ADO Den Haag – ­luidkeels alles en iedereen de schuld geven, zonder zijn eigen spel aan een kritische beschou­wing te onderwerpen.

Direct na de derby riep de banne­ling dat hij deze situatie vooral zonde vindt voor de fans die een kaartje kopen om hem te kunnen zien voetballen. Dan heb je geen goed zelfbeeld. Er zijn trainers die daar mee om kunnen en willen gaan. Been was er zo een. Lodeweges niet. En Vloet kiest voor een andere oplos­sing. Zonder El-Akchaoui.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.