Vloet zoekt naar samenhang

Met de keuzes op het middenveld legde Wiljan Vloet de basis voor zijn eerste overwinning als trainer van NEC, een driepun­ter van levensbelang in de Gelder­se derby tegen Vitesse: 2-1. Vloet zocht voor de cruciale com­petitieherstart naar samenhang, vooral in de middenlinie waar NEC na het geblesseerd wegvallen van John Goossens deze week op­eens met een probleem zat. Hij gaf Jeffrey Sarpong het vertrouwen op ‘10’ en de NEC-trainer kwam tot een opvallend besluit door Loren­zo Davids, twee jaar lang onom­streden en tot vorige week nog re­serveaanvoerder, te passeren.

„De moeilijkste beslissing van dit duel”, zei Vloet, die eerder al had besloten Youssef El-Akchaoui op de tribune te zetten. „Bas Sibum is er een tijdje uitgeweest, dat zie je ook nog wel aan hem. Lorenzo is aanvallend wat sterker, Bas is op zijn beurt een balafpakker en hij heeft meer body. Ik heb gekeken naar wat het team op dit moment nodig had en denk dat Bas en Arek (Radomski, red.) elkaar op die positie het beste aanvullen voor een wedstrijd als deze.”

Dat het trio op het middenveld voor de eerste keer samenspeelde, was soms ook goed te zien. Nick Hofs kroop wel erg vaak uit de rug van Sibum en Radomski. In de der­de minuut was Hofs al ontsnapt, maar Gábor Babos redde be­kwaam, zoals de NEC-keeper de Nijmegenaren in het begin van de tweede helft bij 1-1 ook in de wed­strijd hield door een volley van Ke­vin van Diermen te keren.

Vloet had ook gezien dat met de overwinning – de elfde derbyzege van NEC in de competitie in de laatste twaalf Nijmeegse edities ­de zorgen zeker niet voorbij zijn. „Er is nog veel werk, maar NEC laat zien een collectief te worden. Dat is voor mij de belangrijkste winst van deze week”, zei Vloet.

De Brabantse coach roemde de nieuwkomers. Sarpong, voor het eerst in drie jaar weer eens aanval­lende middenvelder in plaats van buitenspeler, vulde de positie van Goossens heel aardig in. Al had Sarpong de Nijmegenaren een slot­fase met ‘geknepen billen’ kunnen besparen, met twee schotkansen in de laatste minuten. „Ik had moe­ten scoren”, bekende de Ajax-huur­ling. „We hielden de winst geluk­kig wel vast, want die drie punten waren het allerbelangrijkste. Schit­terend om de derby zo mee te ma­ken, voor veel NEC-fans is dit dé wedstrijd van het jaar.”

En ook die andere nieuwkomer, Jeroen Heubach, kon terugkijken op een verdienstelijke eerste keer voor NEC. De linksback had in de 56e minuut met een fijn aangesne­den vrije trap de assist op de win­nende, Zomer knikte binnen. Zomer vertolkte sowieso een hoofdrol. Hij legde Lasse Nilsson al vroeg neer, waarna de spits van Vitesse zelf de stafschop benutte. En in de 27e minuut kopte Zomer in een druk strafschopgebied knap terug op Saïdi Ntibazonkiza die de gelijkmaker binnen schoot.