Voorbeschouwing Ajax-NEC

Wat later dan u van ons gewend bent: hier alsnog de voorbeschouwing. Dit is hopelijk éénmalig en zal de volgende keren niet meer zo laat gebeuren.

Het is 3 maart 1994. Het kleine NEC, dat clubje uit de eerste divisie, komt op bezoek bij het machtige Ajax. De fans uit Amsterdam boften: zo, die finaleplaats is binnen! Met topscheidsrechter Roelof Luinge als leidsman werd er afgetrapt in een kolkende, net niet uitverkochte de Meer. De sterren van Ajax, die dat seizoen de absolute nummer één zouden worden, gingen dit klusje voor de halve finale van de beker wel even klaren.

Iedereen weet hoe het afliep, en Nijmegen had er zeker twee helden bij. Jeffrey Kooistra maakte brutaal de openingstreffer aan Nijmeegse zijde. Een kwartier voor tijd maakte Danny Blind de aansluitingstreffer waarna er niets meer aan de hand leek aan de zijde van Ajax. Cees Lok was het echter acht minuten voor tijd die de winnende treffer binnentikte.

Inmiddels zitten we bijna zestien jaar later, en is er veel veranderd. We spelen Eredivisie, zij kunnen geen eerste meer worden, de Meer is ingeruild voor een of andere hamsterkooi en we kunnen zeggen dat we toen van het grote Ajax gewonnen hebben. Dit is ook de laatste keer geweest in zowel de beker als in de competitie dat we van de zelfverklaarde godenzonen in de hoerenstad van Nederland wisten te winnen. Hier nog even het bewijsje:

Eredivisie
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 33 3 10 20 17 62
Uit 34 0 3 31 17 113
Totaal 67 3 13 51 34 175
Beker
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 4 0 0 4 3 12
Uit 4 1 0 3 3 7
Totaal 8 1 0 7 6 19

Het is voor de tweede keer dit seizoen dat onze trouwe supporters naar de UFO in A’dam moeten reizen. Eerder dit seizoen werd er de eerste helft dapper gevoetbald, maar deed een doelpunt van de zeer irritante Uruguyaan Luis Suárez in de slotfase van de eerste helft ons de das om. De tweede helft was het irritatie verbijten door die mooie sfeerknalletjes, die fluitconcerten, de doelpunten en dat irritante laserlampje waar we steeds mee beschenen werden. Achja, ieder zo zijn manier om een wedstrijd door te brengen. Mitchell Donald en Siem de Jong waren overigens de andere doelpuntenmakers.

Hoewel Schwalbuarez vorige keer nog voor de eerste treffer zorgde, is hij er vanavond dus niet bij. Hij vond het nodig om in het met 14-1 gewonnen duel met WHC te gaan protesteren tegen de scheidsrechter, wat hem een gele kaart opleverde. Nu hebben wij Ajax al vaker dit seizoen in de beker gezien terwijl Suarez rust kreeg: dat was drie keer niets.

Hier alvast een klein overzichtje over hoe we de Kuip dit seizoen gaan bereiken:

FC Eindhoven – NEC 2-3

NEC – Excelsior 2-1

FC Groningen – NEC 0-2

En hier de weg van Ajax tot de kwartfinales:

AGOVV – Ajax 1-2

FC Dordrecht – Ajax 1-2

WHC – Ajax 1-14

En onthoud: ook al staan we onderaan, ja heel Ajax gaat er aan!

Bennieboy

Mooie oude tijden herleven?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.