Financieel stuntwerk (the sequel)

Gisteren plaatste Wichard op onze site het stuk financieel stuntwerk en vandaag waag ik ook een poging in deel 2. De cijfers die Wichard plaatste kloppen en ik snap zijn zorgen, want expoiltatietekorten en huurachterstanden, dat klinkt inderdaad allemaal erg verontrustend. Structureel met een exploitatietekort zitten ga je als op de lange termijn ook niet volhouden en dergelijke berichten wekken terecht gevoelens van stress en frustraties op. Frustraties, omdat dit het zoveelste hoofdstuk is in de categorie “NEC, het financiële zorgenkindje”. Stress, omdat de club dan wel niet zo snel zal omvallen, maar toch, wat verder verwijderd zijn van het RBC of Veendam scenario is toch een stuk prettiger en geeft meer rust.

Een exploitatietekort is niets meer dan het verschil tussen inkomsten en uitgaven. NEC heeft de laatste jaren constant met een expolitatietekort gezeten. Steeds werden die exploitatietekorten afgedekt met transfers, bijvoorbeeld van Nuytinck en Cillissen. Eerlijk is eerlijk, het beste is natuurlijk als de uitgaven en inkomsten gelijk zijn aan elkaar, dat geeft wat meer zekerheid. Aan de andere kant kun je met het glas halfvol ook concluderen dat de club in 4 maanden tijd toch maar even ruim 3,5 miljoen gesaneerd heeft en dat ze ondanks de degradatie hetzelfde exploitatietekort hebben als de jaren daarvoor. Nog steeds een tekort natuurlijk, maar toch, met een omzet van 7,8 miljoen doe je het in vergelijking met de concurrentie gewoon goed.

Kijk je naar het exploitatietekort dan bestaat 2/3 deel uit huur. 4 ton achterstand en 7 ton uit het huidige seizoen. NEC is nu in overleg met de gemeente om te kijken naar een reëlere huurprijs van de kale huur. Er zijn meer scenario’s die met de gemeente besproken worden. Feit is wel dat de kale huur door NEC financieel als meer dan eredivisiewaardig wordt gezien, maar dat is niet het eredivisieniveau waar NEC op zit te wachten.

Behalve de huurprijs zijn er ook nog andere mogelijkheden om het exploitatietekort naar beneden bij te stellen. Denk bijvoorbeeld aan eventuele transfers van “dure” spelers in de winterstop, extra inkomsten (sponsors), het verpanden van toekomstige transferinkomsten, nog meer snijden in de personeelskosten of door het afdekken van het exploitatietekort door investeerders.

Vandaag stond in de Gelderlander dat de investeerders NEC de helpende hand toe zullen steken. Dit is niks nieuws. De investeerders hebben al eerder aangegeven om tekorten op te vangen. Daarom zitten ze samen met de directie ook in een positie om een bod op Alireza af te kunnen wijzen. Zonder de investeerders was het veel moeilijker geweest om dergelijke biedingen terzijde te schuiven.

NEC leeft op te grote voet en dat zal de KNVB niet fijn vinden. Misschien komt NEC wel in de vervelende categorie. Aan de andere kant geeft deze degradatie ook een kans om ook die laatste 25% die nog gesaneerd moet worden bij de hoorns te vatten, zodat je bij een promotie misschien echt eens structureel géén eploitatietekort hebt. Dat zou een stukje meer vertrouwen geven bij supporters, inwoners van de stad en de Nijmeegse politiek. Als advies zou ik de club mee willen geven om voortaan uitspraken als “Financieel gezien wordt het een uitdagend jaar” wat transparanter te maken met cijfers. Maak het exploitatietekort maar inzichtelijk. Liever dat, dan het in de krant moeten lezen als een “nieuw” feit.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.