1996. Een mooi getal en een schitterend jaar. Het jaar namelijk waarin de huidige keeperstrainer nog het doel verdedigde, de glory toekwam aan onze nummer twee en we zusjes in de as hadden staan waarvan de helft nu kaartavonden voor de selectie organiseert. In de aanval speelde bovendien een geboren inwoner van `t Wimskwetier. Mocht je niet weten over welke spelers dit gaat en is leeftijd een mogelijke spelbreker geweest bij je stemkeuze, dan is dat geen ramp. Onder deze column kun je een voetnoot* vinden die je clubliefde zal doen vergroten, als ware het een balkenshirt waar alle juist beschreven spelers in actief waren.
1996. Het totaal aantal stemmen dat is uitgebracht. Goed, het was close, heel close. Maar de heilige Drie-eenheid keerde terug op een dag, een hele mooie dag, waarop de sterren gunstig stonden en het volk gesproken heeft. Een meerderheid van de NEC-supporters bleek voor een terugkeer van het shirt dat nu al de boeken ingaat als het mooiste shirt van de eredivisie, want met de uitverkiezing voor de Mona Lisa onder de voetbaltricots ligt de weg open naar een nieuw en herkenbaar NEC voor iedereen. Ook voor tegenstanders van het balkenshirt en ook voor diegene die eerder naar de voetnoot scrolde dan deze column volledig las.
1996 seizoenkaarthouders willen dat een shirt het symbool vormt van onze club. Het moet de identiteit en herkenbaarheid van alle supporters versterken, waarbij de passanten op het veld slechts overenthousiast meedoen. Wij als supporters staan voor de taak om dit in goede balken te leiden en zo moeilijk is dat niet. Want was jij tegen? Besef dan dat we met het vorige shirt, het huidige stadion en een versplinterde supportersgroep een club zijn waar maar weinig mensen zich mee kunnen identificeren. En juist die identificatie is ontzettend belangrijk voor de aanwas van nieuwe supporters, voor het vullen van de loges en voor de uitstraling van de club naar buiten toe. Ben je nog steeds tegen? Besef dan dat een lelijk NEC-shirt niet bestaat! Het is namelijk jouw shirt, mijn shirt, het balkenshirt is ons shirt!
1996 mensen zagen in dat voor het voortbestaan van de club een duidelijke identiteit vastgesteld moest worden. 1068 fans menen dat dit het beste kan gebeuren door in een historisch shirt te spelen en dat dit shirt niet alleen voor hen is, maar symbool kan staan voor een hele nieuwe generatie NEC-supporters. Deze nieuwe lichting heeft het beste voor met de club en wil zich onderscheiden van overige clubs. Hier zal de gehele clubcultuur voor moeten zorgen, maar door het terug laten keren van een zeer herkenbaar shirt is een fantastisch begin gemaakt. Het begin van een mogelijk schitterende nieuwe cultclub.
En ben jij alsnog tegen het shirt? Bedenk dan dat jouw team in dit shirt speelt en dat de mening van de rest van Nederland er geen reet toe doet. Wees daarom eigenzinnig, wees voorstander van het balkenshirt, maar wees bovenal uniek en wees ons aller NEC. Want Eniesee zijn we uiteindelijk allemaal.
*Wilfried Brookhuis is niet alleen onze huidige keeperstrainer. Hij keepte haast zijn hele carrière in de Goffert (1985-2000). De legendarische nummer twee is Mark Verhoeven (1994-2001). Misschien niet de meest stijlvolle rechtsback ooit, maar wel oerdegelijk en zeer betrouwbaar. De stadionsong ‘glory glory Mark Verhoeven, de nummer twee van NEC’ is net als Verhoeven zelf, een klassieker. Als ‘de Zusjes’ kennen we natuurlijk Patrick Pothuizen en Marcel Koning. Beiden droegen een paardenstaart en kregen de bijnaam van toenmalige coach Wim Koevermans. De geboren inwoner van een van de mooiste volkswijken van Nijmegen is Danny Hoekman. Misschien wel de meest getalenteerde speler die Nijmegen ooit voortbracht, maar een aanslag van Utrecht-goalie Van Ede gooide roet in het eten. Hij bouwde tussen ’93 en ’97 af in de Goffert en was de afgelopen periode ambassadeur van het balkenshirt. Het shirt waarin hij groot werd, en afscheid nam.