Heerlijk die videoref. Wat kun je er tegen hebben, want eerlijker is altijd beter toch? Na gisteren zijn we bij NEC inmiddels vijfvoudig ervaringsdeskundige geworden wat betreft de videoref en het voelt op de een of andere manier niet goed. Na gisteren ben ik erachter wat me het meeste irriteert aan de videoref: Er zit niets van spanning meer in zodra de tv beweging gemaakt wordt. Het is geen hulpmiddel waarbij het kwartje de goede of verkeerde kant op kan vallen, maar een overrule systeem. Geen scheids die tegen het advies meer in gaat dus zodra het scherm bewegingkje komt weet je hoe laat het is.
Higler zei dat de door de videoref beoordeelde penalty situatie een kwestie van centimeters was. Dan zie ik dus veel liever dat de scheids direct een tv beweging maakt en dat ze dan gaan bekijken of hij er binnen of er buiten was. Bij het rugby zie je ook dat scheidsrechter juist aan videoref vraagt hoe het zit. In het voetbal zijn de scheidsrechters nog veel te ijdel en gaan ze af op hun eigen gevoel zonder direct videoref in te schakelen en dan worden ze achteraf gecorrigeerd. Met het akelige gevolg dat niet de scheidsrechter op het veld de eindbaas is, maar de videoref. Bij geen enkele goal kun je meer uit je dak gaan, want wie weet heeft de videoref gezien dat iemand met zijn linkerpink de bal net aangeraakt heeft. Irritant dus. Zeker bij situaties die je op verschillende manieren kunt interpreteren.
De extra chef corrigeert de scheidsrechter op het veld. Dat maakt van de videoref voor de scheids meer een tik op de vingers dan een extra hulpmiddel. Volgens mij kan dat niet de bedoeling zijn. Misschien moet je het gebruik van de videoref daarom ook bij de scheidsrechter zelf en de teamcaptains leggen. Dat je bijvoorbeeld teamcaptains het recht geeft om een challenge aan te vragen en verder de scheids alleen op zijn verzoek de videoref als hulpmiddel laat inschakelen.
En natuurlijk moet je niet de videoref bij de ene (beker)wedstrijd wel doen en bij de andere niet, dat is inconsequent. En laat de beelden ook maar zien in het stadion. Als het terecht is zul je ook minder snel spreekkoren krijgen vanaf de tribune. Ook een foutieve ingooi kan bepalend zijn voor een goal, dus geen restricties opleggen waar de videoref wel of niet over mag oordelen. Gewoon een beperkt aantal mogelijkheden aan aanvoerders geven om de videoref in te schakelen (moet ook geen kermis worden) en de scheids moet de ijdelheid aan de kant schuiven en bij twijfel gewoon de videoref inzetten. Dan wordt op het veld het wedstrijdverloop bepaald en niet vanuit een studio in Hilversum.
Bleum