DTH Classic: Het grote Doggystyle onderzoek: “De Aankopen” – Deel 1

Al sinds 2001 delen een wisselende group NEC fans onder de naam De Trouwe Honden op ludieke wijze – soms kritisch, soms uitbundig, maar altijd met hart voor NEC –  hun visie op onze mooie club. In de beginjaren gebeurde dit in papieren vorm medens het DTH fanzine (oorspronkelijk nog ‘Doggystyle’ geheten). Maar in 2008 werden ook wij uiteindelijk meegesleurd in de digitale revolutie en bieden we sindsdien via diverse incarnaties van deze website onze supportersblik online aan. Met ruim twintig jaar kopij onder de riem leek het ons een mooi moment om de oude fanzines weer eens af te stoffen en ons web-archief door te struinen op zoek naar leuke, memorabele en opmerkelijke stukjes, die we vervolgens schaamteloos kunnen herkauwen in deze ‘DTH Classic’ rubriek.

Deze keer nemen we jullie terug naar het jaar 2002. Tot het einde van de transferdeadline geven we jullie meer inzicht in onze aankopen. Vandaag deel 1. Let op: de afgelopen 20 jaar zijn dus niet meegenomen in deze analyse. Mochten Ted en Wilco deze informatie interessant vinden, dan kunnen ze contact opnemen met de redactie van De Trouwe Honden! 😉

“De Aankopen” – Deel 1

Eén van de meest besproken onderwerpen bij het voetbal zijn de aankopen van de club. Bij een club als NEC is dat natuurlijk niet anders. Het technisch beleid wordt door de supporters altijd afgerekend op de aankopen. Supporters zitten daarbij in de fijne positie dat zij direct een oordeel kunnen en mogen vellen over een aankoop én dat ze dat oordeel later eventueel kunnen bijstellen, terwijl een coach of een technisch directeur zich eigenlijk geen foute inschatting kan veroorloven. Er is dan ook geen enkele trainer of technisch directeur geweest bij NEC die nooit kritiek heeft gehad op zijn aankoopbeleid.

In de komende DoggyStyle’s zullen we eens gaan kijken naar het fenomeen aankopen. We hebben daarvoor de laatste 15 seizoenen geraadpleegd, van 1987 tot 2002 dus. Een hectische periode van degradatievoetbal tot een plekje in de middenmoot en van een ouderwets potje Eerstedivisie voetbal in de oude Goffert tot een moderne wedstrijd in de KPN Eredivisie in de nieuwe Goffert (nee, niet Holland Casino Eredivisie, want we kijken tot en met afgelopen seizoen).

Voordat ik begin met enkele resultaten van het onderzoek, moet ik eerst nog drie belangrijke punten maken. Allereerst iets over de cijfers: bij veel cijfers is geen rekening gehouden met externe situaties en gebeurtenissen. Denk hierbij aan de financiële situatie van de club of spelers die plotseling vertrekken, door een verkoop of omdat ze het hier niet naar hun zin hadden bijvoorbeeld. Deze cijfers zouden dus bij elk serieus onderzoek regelrecht in de prullenbak verdwijnen, omdat een goede fundering ontbreekt, maar gelukkig is dit een onderzoek voor een fanzine en is het gewoon eens leuk om wat dingen uit te rekenen en daarop wat te beoordelen.  Een ander belangrijk punt is dat de resultaten betrekking hebben op de competitiewedstrijden. Dat wil dus zeggen dat er geen gegevens over bekerwedstrijden en wedstrijden in de nacompetities in het onderzoek verwerkt zijn. Ook wil ik via deze weg Ron Delgado bedanken voor het uitzoeken van enkele gegevens en het aanleveren van onderzoeksideeën.

Na de serie “aankopen” kunnen wij als supporter dus zeggen hoeveel aankopen er zijn geweest de afgelopen 15 seizoenen, hoeveel spelers er gehuurd zijn, hoeveel jeugdspelers er doorgebroken zijn, in welk seizoen de meeste en minste aankopen zijn gedaan, hoeveel procent van de huurlingen gevestigde krachten worden bij NEC, hoeveel seizoenen aankopen gemiddeld bij NEC blijven, hoeveel wedstrijden ze gemiddeld spelen voor NEC, in welk jaar de “beste” aankopen zijn gedaan, welke aankopen de meeste punten bij elkaar hebben gespeeld, welke coach en/of technisch directeur het beste aankoopbeleid had of heeft en welke aankoop het meest productief was in de afwerking de laatste 15 jaar. Mocht je zelf nog een vraag hebben over het wel en wee van de aankopen bij NEC, mail die dan even door op www.detrouwehonden.nl en misschien kan je vraag beantwoord worden, want alle gegevens over de aankopen van de laatste 15 seizoenen zijn verzameld.

De basisgegevens

Van seizoen 1987-1988 tot en met seizoen 2001-2002 kon NEC in totaal 130 nieuwe spelers presenteren. Daarvan waren 80 spelers echte aankopen of spelers die transfervrij van een andere club overgenomen konden worden, 24 spelers werden gehuurd de afgelopen 15 seizoenen en 27 jeugdspelers mochten hun opwachting maken in het eerste elftal.

Wanneer we het aantal spelers delen door de 15 seizoenen, krijgen we de volgende gemiddelden: per seizoen kon NEC gemiddeld 8,7 nieuwe spelers presenteren in de laatste 15 seizoenen. Daarbij zaten gemiddeld 5,3 nieuwe aankopen of spelers die transfervrij van een andere club overgenomen zijn. Gemiddeld werden 1,6 spelers per seizoen gehuurd en 1,8 jeugdspelers kregen een kans in het eerste.

Spelers die komen blijven gemiddeld 2,3 seizoenen. Uiteraard zijn de spelers die nu nog in de selectie zitten niet meegerekend, maar alleen de spelers die in de afgelopen 15 seizoenen gekomen, en inmiddels vertrokken zijn.

 

De wedstrijden

Iedere aankoop wordt gehaald met de bedoeling om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen en zoveel mogelijk punten voor de club te pakken. Als we de lijst met aankopen bekijken dan zien we dat de meeste spelers die aangekocht werden de afgelopen 15 seizoenen nog niet eens aan 17 wedstrijden (een half seizoen dus) kwamen. Een opvallende ontdekking. Uiteraard is het zo dat een selectie uit ongeveer 22 man bestaat, maar vooraf had ik gedacht dat de meeste aankopen toch wel aan zo’n 35 wedstrijden zouden komen. Wanneer we eens kijken naar de aankopen en spelers die transfervrij van een andere club naar NEC kwamen, en we laten de gehuurde spelers, de jeugdspelers en de huidige selectiespelers buiten beschouwing, dan zien we de volgende verdeling per half seizoen; 

Tussen     0      en   17  wedstrijden: 24 spelers 34,8%
Tussen   18      en   34  wedstrijden: 15 spelers 21,7%
Tussen   35      en   51  wedstrijden: 6 spelers 8,7%
Tussen   52      en   68  wedstrijden: 9 spelers 13,0%
Tussen   69      en   85  wedstrijden: 0 spelers 0,0%
Tussen   86      en 102  wedstrijden: 3 spelers 4,4%
Tussen 103      en 119  wedstrijden: 1 speler 1,4%
Tussen 120      en 136  wedstrijden: 4 spelers 5,8%
Tussen 137      en 153  wedstrijden: 1 speler 1,4%
Tussen 154      en 170 wedstrijden: 2 spelers 3,0%
Tussen 171      en 187  wedstrijden: 2 spelers 3,0%
Tussen 188      en 204  wedstrijden: 1 speler 1,4%
204+                            wedstrijden: 1 speler 1,4%

 Meer dan de helft van alle aankopen speelden in totaal dus nog geen volledig seizoen van 34 wedstrijden.  Wat verder opvalt is het breekpunt bij 69 wedstrijden (na 2 volledige seizoenen).

 

Top 10 meeste seizoenen

De top 10 van spelers die de afgelopen 15 seizoenen het langst bij NEC gebleven zijn;

1   Cees Lok 10 seizoenen
2   Carlos van Wanrooy 7 seizoenen
3   Mark Verhoeven 7 seizoenen
4   Marcel Koning 7 seizoenen
5   Luuk Maes 7 seizoenen
6   Anton Janssen 7 seizoenen
7   Dennis Gentenaar 7 seizoenen***
8   Pavel Michailevitsj 7 seizoenen
9   Ulrich Cruden 7 seizoenen
10 Frank Wijnhoven 7 seizoenen

Cees Lok is dus de onbetwiste nummer één met liefst 10 seizoenen. De nummers 2 t/m 10 speelden allemaal 7 seizoenen, maar toch zijn ze gerangschikt; eerst op tijd dat ze bij NEC gebleven zijn, daarna op het aantal wedstrijden. Zo speelde Frank Wijnhoven wel 7 seizoenen bij NEC, maar het laatste seizoen bleef hij slechts tot oktober. Cruden verliet NEC halverwege zijn 7e seizoen. Bij Dennis Gentenaar staan sterretjes, hij zit nog in de selectie en kan dus nog stijgen. Ook bij Anton Janssen moet een opmerking gemaakt worden. Anton Janssen speelde namelijk voor 1987 ook al een periode voor NEC. Deze gegevens hebben echter alleen betrekking op de tweede periode van Anton Janssen bij NEC.

The Living Legend in gesprek met Bart de Graaff Kees Jansma

Wanneer we gaan kijken naar de top 10 van meeste wedstrijden, dan zien we uiteraard een aantal spelers terug uit de top 10 van meeste seizoenen. Toch zijn er hier en daar wel wat verschillen:

 

Top 10 aankopen met meeste wedstrijden

1   Cees Lok                230 wedstrijden
2   Carlos van Wanrooy 191 wedstrijden
3   Patrick Pothuizen 178 wedstrijden
4   Frank Wijnhoven 173 wedstrijden
5   Cees van der Linden 164 wedstrijden
6   Mark Verhoeven 157 wedstrijden
7   Ulrich Cruden 146 wedstrijden
8   Danny Hesp *** 145 wedstrijden***
     Marcel Koning 145 wedstrijden
10 Bart Latuheru 136 wedstrijden

De nummers 1 en 2 staan in beide lijsten bovenaan. Mark Verhoeven en Marcel Koning zijn wat gezakt en Luuk Maes, Anton Janssen en Pavel Michailevitsj ontbreken zelfs in het tweede rijtje. Voor alle vijf kan als reden langdurige blessures aangevoerd worden. Dennis Gentenaar kwam in z’n eerste seizoenen niet aan spelen toe als tweede en derde doelman, dus ook hij ontbreekt logischerwijs in de 2e lijst. Verder wordt duidelijk dat Patrick Pothuizen minder seizoenen bij NEC actief was, maar wel vaker speelde. Datzelfde kan gezegd worden van Danny Hesp, Cees van der Linden en Bart Latuheru. Frank Wijnhoven en Uli Cruden speelden allebei wat meer dan sommige andere spelers die ook 7 seizoenen bij NEC speelden de afgelopen 15 seizoenen, dus zij staan wat hoger in deze lijst. Danny Hesp en Cees van der Linden zijn de enige twee spelers die in 5 seizoenen dit respectabele aantal wedstrijden wisten te halen. Cees van der Linden presteerde dat zelfs in 4 ½  seizoen, Danny Hesp kwam in oktober van z’n eerste jaar en had dus iets meer tijd nodig.

 

Top 10 jeugdspelers met meeste wedstrijden

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; slechts 8 van 27 jeugdspelers die in de  afgelopen 15 seizoenen hun opwachting in het eerste elftal mochten maken, zijn erin geslaagd om meer dan 17 wedstrijden (=half seizoen) te spelen voor NEC. Probeer eens uit je hoofd te bedenken wie dat zouden kunnen zijn. Veel moeilijker zal het zijn de 19 andere namen van jeugdspelers te bedenken, omdat velen van hen niet verder kwamen dan een enkel invalbeurtje. Kijkend naar het aantal wedstrijden van spelers uit de jeugd in het eerste elftal dan zien we de volgende namen;

1   Chris van der Weerden       91
2   Dennis Gentenaar 68***
3   Andreas Gliatis 59
4   Pavel Michalevitsj 48
5   Patrick Koolen 43
6   Jeffrey Leiwakabessy 46***
7   Frank Demouge 25***
8   Roy Grootaert 20
9   Patrick Geurts  8
10 Peter Hendriks  8
     Lodewijk van der Heyden  7

De sterretjes bij Gentenaar, Demouge en Leiwakabessy staan er weer, omdat dit aantal nog kan stijgen, aangezien ze in de huidige selectie zitten en hun aantal wedstrijden nog op gaan schroeven. Bij Patrick Koolen moet gezegd worden dat hij zijn aantal in twee perioden bij NEC bij elkaar gevoetbald heeft.

Voor de echte kenners die al bezig waren met het nadenken over die andere jeugdspelers én voor de volledigheid hier de namen; Harald Maassen, David van Kuppeveld, Willem Korsten, Richard Visser, Mark Kraayvanger, Zoran Borojevic, Ron Schrievers, Arno van Suilen, Bas Joosten, Joep van der Linden, Wout Vogel, Chiel Burgers, Marcel Lebbink, Michael Hendriks, Cor Prein en Guiliano Grot. Sommige mensen hadden misschien ook nog wel andere namen, zoals Perry Salet, Charly Kazlauskas of Serge Heuveling, maar de bovenstaande namen zijn de enige jeugdspelers die in competitieverband bij het eerste meegedaan hebben. Zo hebben Perry Salet en volgens mij ook Charles Kazlauskas alleen in de beker meegedaan en Serge Heuveling zat wel bij de selectie, maar werd nooit in competitieverband opgesteld.

 

Top 10 spelers met minste wedstrijden

De top 10 van aankopen die de afgelopen 15 jaar de minste wedstrijden hebben gespeeld voor NEC zijn;

1   Frits van Putten
    Gradje Xhofleer
    Richard Nass
    Ejo Elburg
    Ronald Helbling
    Ezra Nahumury
    Kevin Moeliker
    Anthony Hudson
0 wedstrijden
Bert Abels
Bob Pellen
1 wedstrijd
11 Djimmy Makasu 5 wedstrijden

De jeugdspelers en huurlingen zijn in de bovenstaande stand buiten beschouwing gelaten, het gaat hierbij alleen om aankopen en aanwinsten. Volgens het boek 100 jaar NEC kwam Helbling over van FC Utrecht en zat hij in seizoen 96/97 in de selectie. Ik had nog nooit van de man gehoord. Ook de naam Ezra Nahumury zegt me niks. Namen die weer wel bekend in de oren klinken zijn Xhofleer en Elburg. Zij hadden echter geen contract en speelden op amateurbasis mee. Sommige mensen vinden dat dan natuurlijk niet goed, want het lijstje moet uit louter contactspelers bestaan. Speciaal voor die mensen heb ik de lijst wat langer gemaakt, zodat ook die mensen aan hun top 10 komen.

Bij sommige mensen schieten nu waarschijnlijk nog de tranen in de ogen. Er staan spelers bij, waarbij het voetballend vermogen gewoon ontbrak.

Bij andere spelers was het blessurespook verantwoordelijk voor het magere resultaat. Uiteraard zeggen deze cijfers ook niet alles. Er zijn ook spelers die juist wel vaak opgesteld zijn, maar waarvan bij de supporters ook direct weer de tranen in de ogen springen. Wat je volgens mij wel kan zeggen bij deze lijst is het feit dat deze spelers niet gebracht hebben wat er van ze verwacht werd. Goed, maar snel verder naar de huurlingen…

 

Top 10 huurlingen die het langste bleven

De gehuurde spelers die het langst bij NEC zijn gebleven de afgelopen 15 seizoenen;

1   Ulrich Cruden 146 wedstrijden
2   Bart Latuheru 136 wedstrijden
3   Jack de Gier 87 wedstrijden
4   Jeffrey Kooistra 75 wedstrijden
5   Peter Wisgerhof*** 65 wedstrijden***
6   Pieter Collen 42 wedstrijden
7   Manuel Sanchez Torres 36 wedstrijden
8   Ernest Faber 30 wedstrijden
9   Rob Wielaert*** 25 wedstrijden***
10 Marco Roelofsen 21 wedstrijden***

 

Uiteraard is het zo dat het hier niet alleen om de daadwerkelijke huurcontracten gaat. De cijfers zijn gebaseerd op spelers die op huurbasis voor NEC uitkwamen en spelers die eerst op huurbasis voor NEC uitkwamen en daarna bij NEC gebleven zijn. Wel opvallend is het hoge percentage huurspelers dat uiteindelijk ook gebleven is het jaar daarop.

Uli…Uli…Uli…!

Van de huurlingen bleven Edwin de Wijs, Marco Roelofsen, Mitchel van der Gaag, Ernest Faber, Erik Groeleken, Marlon Keizer, Guido van de Kamp, Bart Janssen, Marco de Jong, Ratislav Mores, Yassine Abdellaoui, Maarten Admodikoro, Arno Arts en Youssef Rossi in ieder geval minder dan 1 seizoen. Echter, Manuel Sanchez Torres, Ulrich Cruden, Jeffrey Kooistra, Bart Latuheru, Jack de Gier, Pieter Collen, Peter Wisgerhof, Rob Wielaert en Dennis de Nooyer deden dat wel. Dat zijn dus 9 van de 24 spelers, oftewel 37,5%. Volgens mij is dit een heel behoorlijk percentage.

 

Top 10 huurlingen die de minste wedstrijden speelden

 De gehuurde spelers die de minste wedstrijden bij NEC speelden de afgelopen 15 seizoenen: 

1   Guido van de Kamp 3 wedstrijden
2   Youssef Rossi 4 wedstrijden
3   Ratislav Mores 
Marlon Keizer 
Bart Jansen
5 wedstrijden
6   Dave Mitchel 
Yassine Abdelaoui
6 wedstrijden
8   Gert-Jan Barten 8 wedstrijden
9   Mitchel van der Gaag 10 wedstrijden
10 Edwin de Wijs 
Arno Arts
11 wedstrijden

Arno Arts speelde in de “onderzoeksjaren” al eerder bij NEC, maar was al voor 1987 (om precies te zijn in 1986) overgekomen van Achilles ’29. Aangezien het onderzoek de periode 1987-2002 omvat, wordt hij dus niet als aankoop/aanwinst gezien, maar alleen als huurling van coach Ron de Groot. Doelman Guido van de Kamp staat bovenaan met slechts 3 wedstrijden. Verder is het opvallend om te zien dat huurlingen die kort blijven toch ook een belangrijke rol kunnen vervullen. Zo was Abdellaoui belangrijk voor het schokeffect, waardoor NEC ineens wel punten ging pakken. Zijn eerste wedstrijd was meteen een 0-3 overwinning bij Heerenveen en binnen 3 wedstrijden klommen we van plaats 14 naar plaats 9. Ook Mitchel van der Gaag was belangrijk. Hij scoorde de 1-1 in de wedstrijd waarin Ajax landskampioen werd en NEC niet degradeerde. Ook Youssef Rossi maakte een verpletterende indruk en iedereen hoopte dat hij nog lang bij NEC zou blijven. Helaas voor ons, hij raakte geblesseerd en daarna nam Calderwood hem mee naar Schotland. Ook de goal in de laatste minuut van Arno Arts tegen z’n oude club Willem II zullen velen niet snel vergeten.

Onze Rossi!

Tot zover deel 1 van het onderzoek “De Aankopen”. In de volgende DoggyStyle gaan we kijken hoeveel punten de aankopen behaalden, wie de meest productieve aankopen waren en bij welke club NEC ze wegkocht.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.