Dit weekend is het weer zo ver: NEC neemt het op tegen de aartsrivaal uit arnhem. Het is een langslepende en pikante rivaliteit, maar de angel leek er lange tijd toch een beetje uit doordat NEC jarenlang in de KKD bivakkeerde, terwijl de vistassen op dat moment nog altijd kansloos probeerden om de Nederlandse top binnen te dringen. Maar na de promotie in seizoen 2020-2021 was hij daar dan toch ineens weer: de Derby. Helaas liep het direct enorm uit de klauwen na de verloren thuiswedstrijd (0-1) in oktober 2021. Rondom het Goffertstadion braken rellen uit en de politie greep hard in. De naweeën van die rotzooi zien we nu nog steeds, met toevallig deze week verdere vonnissen (cel-, geld- en taakstraffen) voor meerdere relschoppers.
Tot overmaat van ramp oordeelde de gemeente arnhem dat vanwege deze rellen slechts een beperkt aantal uitsupporters de wedstrijd van aankomende zondag mocht bezoeken. Het is het typische politieke antwoord op alle voetbalgerelateerde problematiek: collectief straffen voor het wangedrag van een kleine groep. Je wordt er moedeloos van. Daarop besloten de gecombineerde supportersgroepen in samenspraak met NEC om dan maar helemaal geen uitsupporters mee te nemen. Een begrijpelijk besluit, maar helaas blijf je toch je afvragen wie er in de praktijk nu echt wakker zal liggen van zo’n symbolisch gebaar. Ongetwijfeld zal het even benoemd worden bij het wedstrijdcommentaar van ESPN, maar daana is het weer over tot de orde van de dag en zal onze ploeg het tijdens de wedstrijd zonder de nu al seizoenenlang oh zo belangrijke en positieve steun van de eigen fans moeten stellen. Het is een wrange constatering.
Maar goed, ook zonder uitsupporters valt er in deze editie van de Derby toch echt wat te halen. Vorig seizoen verloren we in de glasbak nog kansloos met 4-1. Even leek het nog de goede kant op te gaan, toen Duelund vier minuten na zijn invalbeurt de 0-1 binenschoot. Helaas zette vistas binnen tien minuten alweer orde op zaken (2-1) en werd het diep in blessuretijd zelfs nog 4-1 (auw). Maar dat was vorig seizoen, toen de vistassen nog zwaar teerden op Russische maffiaroebels en NEC boven haar niveau bokste met een veredeld KKD team. Hoe anders is de situatie inmiddels. Wij staan mooi op een verdienstelijke 9e plek, terwijl de arneppers het degradatiespook proberen weg te jagen. Ook in de beker kende vitesse een roemloze aftocht tegen nota bene de Kozakken Boys (2-2 en eruit na strafschoppen), terwijl NEC deze week nog triomfantelijk doorbekerde na een klinkende 0-4 zege op Almere City.
Het geeft de burger moed op een mooi resultaat deze zondag. En dat zou ook wel weer eens fijn zijn, want onze balans op bezoek bij de noorderburen is bepaald niet florisant te noemen. Onze laatste overwinning daar dateert inmiddels alweer uit 2012, toen Leroy George in de 75e minuut de enige goal van de wedstrijd aantekende. Het leidde tot uitzinnige taferelen in het stadion en bij terugkomst in Nijmegen. Lasse Schöne stond die wedstrijd ook in de basis en is dus de enige NEC’er in de huidige selectie die nog actief heeft bijgedragen aan een zege in de glasbak. Hopelijk kunnen we zondag soortgelijke beelden zien, rondom de Goffert althans. In het stadion zal het treurig leeg zijn.
Wel wisten we in 2014 nog een gelijkspelletje te noteren (1-1). Destijds was het onze Engelse spits Michael Higdon die de gelijkmaker scoorde. Gelijke spelletjes tegen vitesse kwamen de afgelopen decennia wel vaker voor, maar voor een tweede uitoverwinning moeten we ver, ver terug: helemaal naar 1985 zelfs (!). Het was in een tijd voor de grondlegging van de megalomane luchtkastelen in arnhem, een tijd voor Karel Aalbers en de NUON, een tijd waarin zowel vitesse als NEC nog in de eerste divisie speelden. De Derby betekende toen nog weinig en had zeker niet de lading die het dezer dagen heeft. Destijds gaf NEC de arneppers een flinke 0-4 afstraffing via twee goals van Bert van de Pol, een doelpunt van John Vievermans en eentje van Danny Hoekman. Ras-NEC’er Hoekman heeft trouwens ook de dubieuze eer om zijn debuut voor NEC te maken tijdens een uitwedstrijd tegen vitesse twee jaar eerder (1983; een 3-1 nederlaag).
NEC promoveerde in datzelfde seizoen (’84-’85) ondanks een 7e plek in de eindklassering ook nog eens via de nacompetitie naar de Eredivisie (klinkt bekend?), terwijl vistas als voorlaatste eindigde in de Eerste Divisie. De aartsrivaal lag destijds volledig op apegapen en zag de financiële afgrond lonken. Helaas voor ons en alles wat het Gelders voetbal een warm hart toedraagt, besloot de arnepse gemeenteraad in extremis om de falende puinhoop die vitesse heette te redden van de ondergang. Met een zeer krappe meerderheid stemden ze in met een reddingsplan en de eerste schreden van Karel Aalbers op zijn megalomane corruptieprojectpad waren gezet. In 1989 promoveerden ze en in de jaren ’90 werd met dubieuze en bij tijden clandestiene hulp van het snelgroeiende regionale energiebedrijf NUON (onder bewind van vistas-supporter Tob Swelheim) de grondvesten gelegd voor een club die mee moet gaan draaien in de Nederlandse top (haha!). Volgens Aalbers en consorten was er geen plek voor andere voetbalclubs in Gelderland, zo liet hij destijds vrolijk optekenen in de nationale media. Een diepgewortelde rivaliteit was opeens geboren. Traditionele vistassen-concurrent FC Wageningen mocht in 1992 het licht uit doen op de Wageningse Berg; volgens de overlevering had Karel Aalbers contacten binnen de gemeente Wageningen en had hij die gemeente dringend geadviseerd om de club niet te helpen met haar financiële schuld van een half miljoen gulden. Ook werd het nieuwe stadion ‘Gelre’dome (de naamkeuze is ronduit stuitend) bewust neergeplempt aan de zuidkant van arnhem in de hoop om supporters weg te trekken uit het achterland van NEC.
Even leek het arnepse kaartenhuis in het begin van de 21e eeuw in te storten toen het bestuur van NUON eindelijk genoeg kreeg van de financieel roekeloze en clandestiene spelletjes van Swelheim en haar contacten met vitesse verbrak. Enig Nijmeegs leedvermaak was echter van korte duur, want de gemeente arnep sleepte de club voor de zoveelste keer door het oog van de naald en na een paar roerige jaren werd vitesse de eerste club die in buitenlandse handen kwam via het binnenstappen van de Russische maffia in de persoon van Jordania. Het luchtkastelenspektakel begon meteen weer helemaal van voren af aan, met doelstellingen als top drie en landskampioen binnen 3-5 jaar. Gelukkig werd dit nooit werkelijkheid, al sleepte vistas in 2017 nog wel de KNVB beker binnen.
Ook dit arnepse luchtkasteel staat momenteel door de oorlog in Oekraïne zwaar op wankelen. Een Amerikaans bedrijf zou zogenaamd ingestapt zijn, maar de licensiecommissie van de KNVB heeft nog altijd geen toestemming gegeven voor deze overname. Ondertussen in Nijmegen probeert NEC-fan in hart en nieren Marcel Boekhoorn een meer realistisch en duurzaam voetbalhuis neer te zetten. Hoe mooi zou het zijn als NEC onze noorderburen een extra zetje kan geven richting degradatie, dit weekend in de glasbak? Met een doelpunt van voormalig vitesse-pronkstuk Tannane als kers op de taart. Het zou een lang uitgestelde dikke middelvinger naar Karel Aalbers zijn, volgens wie er maar plek was voor één topclub in Gelderland. Eén topclub? Prima, Aalbers, maar die ene topclub heet dan toch wel mooi NEC.
Mark