De week van…een nieuw topseizoen

Het zal dit seizoen vaak gebeuren, vergelijken met vorig seizoen. Veel supporters doen het, het gebeurt in de media. Logisch. Opvallend genoeg hebben de openingszetten van dit seizoen ertoe geleid, dat er net als vorig seizoen, al flink wat druk staat op de derde wedstrijd.

Vorig seizoen startten we met nederlagen tegen Excelsior en Heracles Almelo. Twee laagvliegers dat seizoen, zou later blijken. Het chagrijn was groot. De derde wedstrijd tegen RKC Waalwijk moest gewonnen worden en dat gebeurde. Thuis werd het 3-0, maar makkelijk ging dat niet. De 2-0 en 3-0 vielen pas in de laatste minuten van de wedstrijd. Er waren geen Sandler, geen Van Rooij en geen Sano. Lars Olden Larsen stond in de basis. Wel deed Mattsson mee, hij scoorde twee keer.

In de wedstrijden daarna bleef het lang wisselvallig. Met een mooie 3-0 overwinning op FC Utrecht, een vreselijke nederlaag tegen het zwakke Vitesse en met, in eigen huis, gelijke spelen tegen Almere City en Volendam. Maar, Sandler was langzaam steeds meer minuten gaan maken, iedereen werd fitter, het team raakte ingespeeld en vanaf de inhaaloverwinning op AZ, op 6 december, kreeg het successeizoen vorm. Het duurde dus een tijdje, voor we op stoom kwamen.

Foto: Rob Koppers

Eigenlijk zouden we vorig seizoen dus makkelijk moeten kunnen overtreffen. Voor NEC-begrippen is het aantal mutaties in de selectie heel klein, tegen vorig seizoen juist heel groot. Ook is het grootste deel van de sterkhouders gebleven, is Sandler dit seizoen mogelijk eerder fit en is Sano veel verder dan een jaar geleden. Ja, iemand zal de ‘tien’ goed moeten gaan invullen en voorin moet het natuurlijk beter, maar al met al is dit toch een fitter en beter op elkaar ingespeeld team, dan in augustus 2023.

Toch is het evenaren of zelfs overtreffen van van vorig seizoen onwaarschijnlijk. De statistieken zijn in dit opzicht verhelderend.

Volgens die statistieken had NEC vorig seizoen niet op de zesde, maar op de elfde plaats moeten eindigen. Er was bijvoorbeeld een uitzonderlijk groot verschil (achttien) tussen de zogenaamde ‘Expected goals’ en het werkelijke aantal doelpunten dat we hebben gescoord. Ook kregen we veel schoten tegen, maar relatief weinig goals. Het zat dus nogal mee. En in de KNVB Beker hadden we ook niet te klagen over de loting hè.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om vorig seizoen wel te overtreffen:

-De statistieken: we zullen dit seizoen waarschijnlijk minder doelpunten maken, maar misschien wel meer kansen creëren. En misschien minder schoten tegen krijgen, maar toch meer doelpunten. Met andere woorden, we kunnen in theorie een heel goed seizoen draaien, met goed en aantrekkelijk voetbal, zonder de resultaten van vorig seizoen te evenaren.
-NEC haalt dit seizoen waarschijnlijk een nooit eerder vertoonde omzet van meer dan €20 miljoen. Dat komt deels door het in eigen beheer nemen van de horeca, maar ook zonder dat zou er een recordomzet zijn. En dit is exclusief Boekhoorn, hè. Dit zijn voor ons toch ongekende bedragen.
-Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelingsstrategie is het binnenfietsen van steeds hogere transfersommen. Afgelopen seizoen scoorden we aardig met de circa €5 miljoen van Mattsson, maar we zijn nog heel ver van de bedragen die AZ, FC Twente en zelfs sc Heerenveen vangen. Kunnen we hier een stap zetten? Kodai Sano voor €10 miljoen naar PSV (aan het eind van het seizoen dan, hè, niet nu!).
-En dan is daar natuurlijk weer het stadion. Als daar dit seizoen nou eens knopen over doorgehakt zouden kunnen worden…dan wordt het alleen daarom al een topseizoen.

Genoeg mogelijkheden dus, om er weer een topseizoen van te maken. Geniet ervan!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.