Zo zagen wij het: NEC – FC Twente

Daar gaan we weer! De voorbereiding zit erop en het Eredivisieseizoen 2024-2025 begon vanavond voor NEC in de eigen Goffert. NEC krijgt meteen een flinke vuurdoop dit seizoen, want in de eerste zeven duels treffen we de top-4 van afgelopen seizoen, te beginnen vanavond met FC Twente. De ploeg heeft deze zomer wat mutaties gehad en we zagen ook Sandler, Hansen en Ogawa wegvallen met blessures. NEC had daardoor vanavond geen ‘echte’ spits, waardoor Ouaissa – deze winter al aangekocht maar nog een half jaartje gestald bij zijn oude club Roda – in de punt van de aanval moest beginnen. Achterin zagen we een oude bekende terugkeren in de basis, want Ivan Marquez wordt dit seizoen gehuurd met een optie tot koop en mocht dus meteen Sandler vervangen. Na het vertrek van Cillessen werd de keepersstrijd tussen eigen jeugdspeler Roefs en nieuwkomer Van Gassel in het voordeel van Roefs beslecht. Roefs maakte vorig seizoen een prima indruk tijdens bekerwedstrijden en de blessureperiode van Jasper, maar het blijft afwachten of hij dit ook wekelijks kan etaleren over een heel seizoen. De van De Graafschap overgekomen Onal startte op de rechtervleugel, terwijl Sano en Gonzalez (alsnog overgenomen van Real Betis deze zomer) de plekken achter gelegenheidsspits Ouaissa en op de linkervleugel mochten invullen. Ook vermeldenswaardig is dat Bart van Rooij in de nadrukkelijke belangstelling staat van de tegenstander van vanavond, FC Twente. De Tukkers hadden dit ‘op ziijn Ajax’ deze week al gelekt, wellicht in een poging onrust te zaaien voor de pot van vanavond. Maar Bart begon gewoon bij ons aan de aftrap.

Van Rooij staat in de belangstelling van tegenstander FC Twente. Foto: Rob Koppers

Tactiek

NEC trad aan zoals verwacht en trok daarmee de speelwijze van vorig seizoen door. Voorin was het gebrek aan een echte spits het grootste manco, al werkte Ouaissa de hele wedstrijd zich het snot voor de ogen en kan hij zeker een publiekslieveling worden als hij deze lijn doortrekt. NEC toonde zicht strijdlustig en was degelijk aan de bal, maar had toch weer veel moeite met dode spelmomenten.

Spelverloop

Twente begon sterk aan de wedstrijd en stond binnen tien minuten al op voorsprong. Een doorbraak op onze rechterflank eindigde bij Sam Lammers – die ook nog even in het vizier was geweest van NEC maar uiteindelijk voor de Tukkers koos – die hem makkelijk binnen tikte. Nuytinck zag er bij die goal niet goed uit en liet Lammers veel te vrij. NEC kreeg na een kwartier voetbal een enorme kans op de gelijkmaker, maar Gonzalez zag zijn inzet gestopt worden door Unnerstall. Dit luidde een goede fase in voor onze ploeg, die Twente achterover wist te drukken. Sano wist na een klein half uur de verdiende gelijkmaker binnen te koppen na een prima voorzet van Van Rooij. NEC bleef de bovenliggende partij, maar kwam toch nog enorm goed weg vijf minuten voor rust. Een Twentse corner belandde via het hoofd van een Tukker de lat en de bal caramboleerde ogenschijnlijk in de doelmond. Maar de VAR toonde aan dat de bal nog net de lijn raakte, waardoor een nieuwe achterstand ons bespaard bleef. Op slag van rust was ook Vlap dicht bij de 1-2, maar met kunst-en-vliegwerk wist NEC het doel schoon te houden. Zo gingen we na een leuke eerste helft rusten met 1-1.

Sano viert zijn goal. Foto: Rob Koppers

NEC begon ongewijzigd aan de tweede helft. Twente kwam helaas uit een corner al vroeg op voorsprong. Gonzalez liet zijn tegenstander volledig vrij lopen en die kopte hem simpel binnen. NEC had het vervolgens erg moeilijk om terug in de wedstrijd te komen. Twintig minuten voor tijd werd Olden Larsen in het veld gebracht voor de onopvallende Onal. Tien minuten voor tijd gooide Meijer de hele boel om door Nuytinck, Hoedemakers en Rober Gonzalez naar de kant te halen voor Schöne, Hansen en Griekse nieuwkomer Darelas. In een krankzinnige slotfase probeerde NEC wanhopig de gelijkmaker te vinden, maar Twente bleef zich er met succes voor gooien. Twente kreeg door de aanvalsdrift van NEC een uitgelezen mogelijkheid op de 1-3 toen twee Twentenaren vogelvrij op mochten stomen richting het NEC-doel, maar Roefs gooide zich prima in de baan van de voorzet.

Uitslag

Daarmee was de wedstrijd ook wel gelopen en eindigde het duel in 1-2. Verliezen tegen Twente is natuurlijk geen schande, maar we hadden op basis van het vertoonde spel toch wel een puntje verdiend. Er is dus genoeg positiefs te halen uit dit duel, waar NEC zeker niet onder deed voor de nummer drie van vorig seizoen.

De spelers bedanken het publiek. Foto: Rob Koppers

Scheids

Lindhout floot naar behoren en deed hield de kaarten op zak.

Publiek

De stemming zat er goed in en het weer was lekker. De nieuwe stoeltjes zien er schitterend uit, maar comfortabel zijn ze bepaald niet helaas.

Hoogtepunten

Het veldspel van NEC oogde verzorgd en de spelers werkten allemaal hard. De korte invalbeurt van Hansen schepte ook hoop op betere tijden. Ouaissa werkte hard en was sterk aan de bal.

Nieuwkomer Ouaissa maakte een prima indruk, ondanks zijn vreemde positie in de spits. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten

Beide doelpunten van Twente kwamen tot stand door fouten van NEC. Bij de eerste goal liet Nuytinck zijn tegenstander Lammers uit zijn rug weglopen, terwijl bij de tweede goal Gonzalez niet meeliep met de inlopende doelpuntenmaker, waardoor die volledig vrij kon binnenkoppen. Ook blijkt de bank van NEC nog steeds flinterdun, want Meijer had eigenlijk weinig mogelijkheden om het spel te beinvloeden. Minimaal een extra spits is echt noodzakelijk. Ook nieuwe aankoop Onal viel tegen.

Inzet

Daar was zeer weinig op aan te merken. Onze jongens werkten hard en speelden bij vlagen zeer aardig voetbal. We missen helaas nog kwaliteit voorin.

Sontje’s korte invalbeurt smaakte naar meer. Foto: Rob Koppers

Conclusie

De teleurstelling overheerst na deze wedstrijd, want een puntje zou zeker niet onverdiend geweest zijn. Het vertoonde spel geeft de burger echter moed en met een paar gerichte versterkingen zou NEC dit seizoen zeker weer mee moeten kunnen strijdne voor het linkerrijtje, als je deze wedstrijd als graadmeter mag nemen. Volgende week zaterdag wacht AZ in Alkmaar. Hopelijk dat we daar net als vorig seizoen een stuntje kunnen verzorgen.