Zo zagen wij het: NEC – Feyenoord

NEC stond na afgelopen weekend weer met beide benen op de grond. De nederlaag tegen Hereacles was totaal niet ingecalculeerd en ook volledig onnodig. NEC deed vooral zichzelf de das om met een uiterst povere start en zakte in de tweede helft bovendien flink door de hoeven. Waar iedereen na de nederlaag tegen Heracles over de eigen ploeg heen viel, daar moet wel de kanttekening geplaatst worden dat Heracles dit weekend ook Heerenveen wist te verslaan, dus wellicht is het niet helemaal kommer en kwel. Soms heb je er van die dagen tussen zitten dat het gewoon niet loopt. Desalniettemin, daardoor hebben we tot nu toe ‘slechts’ 6 punten en stond vanavond bovendien de zeer lastige thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma. Dat doet ons natuurlijk direct terugdenken aan de bekerfinale van afgelopen seizoen, waarin NEC in de Kuip de Rotterdammers prima weerstand gaf. Dit is echter een nieuw seizoen en zowel NEC als Feyenoord zijn nog flink zoekende. En dan blijf je uiteraard stiekem hopen op een stuntje, al zijn we ook wel zo realistisch dat die kans zeer klein is tegen een Feyenoord dat erop gebrand is om in het spoor van PSV te blijven.

Fraaie sfeeractie van Legio. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Sano is inmiddels weer schorsingvrij, maar helaas raakte hij deze week geblesseerd op de training. Sandler is ook weer / nog altijd (?) geblesseerd – je raakt de draad inmiddels een beetje kwijt bij de arme Philippe –  en was er dus ook niet bij. Wel keerde Roefs terug in het doel. Ouwejan begon op linksbuiten om wat extra defensieve zekerheid in te bouwen op de linkervleugel. Bij afwezigheid van Sano was Hoedemakers de logische vervanger op het middenveld.

Wedstrijdverloop

Niet geheel onverwacht domineerde Feyenoord vanaf de aftrap. Wat wel zorgen baarde is hoe slecht NEC aan de bal was. De spaarzame keren dat onze de ploeg de bal wist te veroveren, werd deze ook zeer snel weer ingeleverd. Daardoor was het eerste half uur volledig éénrichtingsvoetbal. Toch wist Feyenoord ondanks een enorm veldoverwicht slechts spaarzaam tot kansen te komen. Een van de gevaarlijkste momenten was zowaar een Van Gassel-achtige flater van Roefs, die de bal dwars door het midden recht in de voeten van een Feyenoorder speelde. Daar tegenover verrichtte onze jonge keeper wel enkele prima reddingen die NEC in deze fase op de been hielden. Waar het wachten was op de 0-1 voor Feyenoord, daar was het NEC dat in de 37e minuut totaal tegen de verhoudingen in op voorsprong kwam. Hansen snoepte slim de bal af van een onoplettende Beelen en kapte vervolgens een leep schot tegendraads in de korte hoek. NEC wist de voorsprong tot aan de rust vast te houden, maar raakte wel Proper kwijt. Bij een hoekschop raakte hij namelijk ongelukkig in botsing met Hancko en daarbij leek zijn schouder uit te kom te schieten. Laten we hopen dat het mee valt.

NEC viert de 1-0 van Hansen. Foto: Rob Koppers

Schöne verving Proper bij aanvang van het tweede bedrijf. Waar iedereen een fel Feyenoord verwacht had, daar was het juist NEC dat in de openingsfase via Ogawa zowaar twee kansen aantekende, waarvan een op de paal belandde. Feyenoord had het opeens een stuk lastiger en was erg slordig, terwijl NEC een stuk degelijker oogde en zowaar de bovenliggende partij was. Na een klein uur voetbal wisselde Feyenoord dan ook al twee spelers, in de hoop om wat grip terug te krijgen op de wedstrijd. Aan NEC-zijde moest helaas Hansen ook het veld verlaten na een ongelukkige botsing met een tegenstander. Ouaissa was zijn vervanger. Feyenoord kreeg wat meer grip op de wedstrijd, maar wist niet tot grote kansen te komen. Na 70 minuten ging Rober naar de grond en ook hij greep naar zijn schouder, al leek het minder ernstig dan bij Proper. Toch werd Rober meteen gewisseld voor Onal, waardoor Ouaissa weer als aanvallende middenvelder achter Ogawa kwam te staan. Ouwejan zakte in de slotfase terug naar linksback en Onal ging naar de linksbuitenpositie, waardoor NEC in een soort 5-2-3 opereerde. Vlak voor tijd kreeg Feuenoord een grote kans op de gelijkmaker, maar Roefs bokste de bal prima weg. In de hervatting verwerkte Roefs de bal echter belabberd en wist Feyenoord alsnog de 1-1 binnen te werken.

Uitslag

In de slotfase moest Pereira nog het veld verlaten na een kwetsuur aan het hoofd, waardoor we zowaar nog even onze nieuwe Griek Lyratzis aan het werk konden zien. Nuytinck kopte in de slotfase nog prima op goal, maar Wellenreuter bokste de bal over. In de daarop volgende corner kopte Ogawa op de paal. Het bleef daardoor dus bij die 1-1, al had NEC met afstand de meeste kansen op de overwinning.

Roefs verwerkt de bal slecht en Feyenoord scoort de 1-1. Foto: Rob Koppers

Scheids

Bas Nijhuis floot zoals gebruikelijk niet kinderachtig en liet veel doorgaan. Paixao lag weer veelvuldig op de grond, maar Nijhuis vond het steeds niks. Aan de andere kant kreeg Beelen in de eerste helft wel geel bij een op het oog relatief klein vergrijp.

Publiek

Voorafgaand aan de wedstrijd ontrolde Legio een fraai spandoek over de hele lange zijde. De Goffert steunde onze ploeg de hele wedstrijd. Zeker na de voorsprong werd NEC vooruit geschreeuwd en zat de stemming er goed in.

Hoogtepunten

NEC speelde vooral in de tweede helft bij vlagen prima voetbal en had zeker op basis van de tweede helft een overwinning verdiend. De goal van Hansen zat er lekker in.

Hansen viert de 1-0. Foto: Rob koppers.

Dieptepunten

Uiteraard de blessure van Proper. Ook de gelijkmaker door een fout van Roefs was echt zonde.

Inzet

NEC streed voor wat het waard was en leek lange tijd terecht de overwinning over de eindstreep te trekken. Toch blijft het frustrerend dat een jongen als Hansen al zo snel in de wedstrijd telkens de handdoek moet gooien.

Een veel beter spelende Rober Gonzalez gaat het duel aan.  Foto: Rob Koppers

Conclusie

Het was een bizar duel waarin Feyenoord in de eerste helft veel sterker was, maar NEC de voorsprong nam, terwijl NEC in de tweede helft juist de sterkere ploeg was en Feyenoord toch nog de gelijkmaker wist te vinden. NEC had over de hele wedstrijd bezien de overwinning verdiend, al is een punt in eigen huis tegen Feyenoord uiteraard zeker niet slecht. Waar Van Gassel een flinke bak kritiek over zich heen kreeg na de vroege tegentreffer van Heracles, daar ging Roefs op soortgelijke wijze de fout in bij de gelijkmaker van Feyenoord. Ook had hij in de eerste helft een ketser die slecht af had kunnen lopen. Toch maakte Roefs als sluitpost over de hele wedstrijd gezien een stuk rustigere indruk dan Van Gassel, wat ook een kwaliteit is. Een punt tegen Feyenoord is uiteraard een prima resultaat, maar op basis van de hele wedstrijd overheerst toch de frustratie dat we niet de volle mep in eigen huis hielden. NEC had de grootste kansen en had zonder overdrijven met 3-1 kunnen winnen. Het geeft de burger in elk geval wel moed dat het de goede kant op gaat met onze ploeg en dat we zeker niet onder doen voor de grote jongens in de Eredivisie. Volgend weekend gaan we op bezoek bijn NAC en daar moeten we echt de goede lijn van deze wedstrijd doorzetten, want nu breekt een periode aan waarin NEC moet laten zien waar het aan het einde van de rit thuis hoort. Deze uitslag geeft daarbij hopelijk een mooi steuntje in de rug, al blijft het zuur dat we geen drie punten pakken.