Zo zagen wij het: NEC – Heerenveen

Na de zoveelste interland-onderbreking mocht NEC vanavond in de eigen Goffert de schandalige vertoning tegen NAC rechtzetten. Dat moest dan wel gebeuren tegen het Heerenveen van Robin van Persie, dat eveneens driftig op zoek is naar punten. Het beloofde dus een interessant duel te worden. Maar voordat het duel aangevangen zou worden, werd er uiteraard eerst een minuut stilte gehouden ter herdenking van het trieste en veel te vroege overlijden van onze voormalige coach Johan Neeskens. Neeskens leidde NEC in 2003 naar haar hoogste eindklassering ooit (5e plek) en Europees voetbal en is dan ook nog altijd voor vele NEC-supporters een absolute held, nog afgezien nog van zijn uiteraard fenomenale optredens voor het Nederlands Elftal. Ook werd er aandacht besteed aan Pink Ribbon, want NEC zamelt deze maand geld in voor de bestrijding van borstkanker. Aan NEC-zijde ontbrak overigens Sandler nog altijd en je mag je inmiddels toch wel gaan afvragen of we de man van glas uberhaupt nog in actie gaan zien dit seizoen.

Nuytinck nam onze ploeg vandaag bij de hand. Foto: Rob koppers

Tactiek

Wellicht dat Verdonk toch wat vermoeid teruggekeerd was uit Indonesië, of misschien wilde Meijer eens wat anders proberen. Hoe dan ook, Verdonk begon vandaag op de bank. Ouwejan nam zijn plek in op linksback en Vito van Crooij mocht hierdoor op linksbuiten starten. Ook Rober begon op de bank. Ouaissa nam zijn plek in als aanvallende middenvelder naast Sano en Hoedemakers. Onal begon op rechtsbuiten. Ondanks de wisselingen speelde NEC opnieuw in een tergend laag tempo en waren we vooral weer eindeloos aan het rondtikken achterin, zonder enige intentie om vooruit te voetballen. Het is inmiddels intens vermoeiend geworden en toont wekelijks de totale fantasieloosheid in het elftal en bij Rogier Meijer zo lang Sandler ontbreekt. Uiterst zorgelijk.

Wedstrijdverloop

Van Crooij kon zich geen betere start in de Goffert wensen. Binnen drie minuten scoorde hij namelijk al zijn eerste treffer. Een slecht weggewerkte voorzet van Onal belandde voor de voeten van Hoedemakers die hard uithaalde. De bal werd nog gekeerd, maar Van Crooij pikte hem op en draaide tegendraads in, waardoor keeper Noppert op het verkeerde been stond en de bal langs zich op zag rollen in het net. Een prima start dus voor NEC, dat vervolgens helaas flink inzakte en Heerenveen aan de bal liet. Hierdoor zakte de wedstrijd in het lange restant van de eerste helft naar een bedenkelijk niveau, waar Heerenveen tevergeefs probeerde zich door de defensie van NEC heen te frommelen en NEC zoals wel vaker grossierde in onnodig balverlies en vooral erg fantasieloos achterin rond tikte. Sano was eigenlijk het enige lichtpuntje in de eerste helft aan NEC-kant, terwijl ook Nuytinck defensief een hoop werk opknapte.

Van Crooij sccort een zeer vroege 1-0. Foto: Rob koppers

Wie gehoopt had op een ingreep van Meijer in de rust volgt onze ploeg nog niet erg lang. NEC leek voort te modderen op dezelfde weg, maar een gelukkig toegekende corner werd door Ouwejan op het het hoofd van Nuytinck geplaatst, die prime binnenkopte voor de 2-0. Dat deze tweede goal totaal niet in het wedstrijdbeeld paste zal ons uiteraard een zorg zijn. Na een goed uur voetbal kwam eindelijk Hansen in de ploeg voor Onal. Hansen was meteen beslissend door na een prima onderonsje met Ouaissa een assist af te leveren op Vito van Crooij die zijn tweede van de avond, en de 3-0 van NEC, aantekende. Van Cooij mocht vervolgens twintig minuten voor tijd onder luid applaus van het veld, net als Ouaissa. Hun vervangers waren Verdonk en Rober. Opvallend genoeg bleef ditmaal Verdonk linksbuiten hangen, waar je toch Ouwejan verwacht zou hebben. Tien minuten voor tijd maakte een moegstreden Sano plaats voor Schöne en kreeg ook Kento Shiogai weer eens een kans op de plek van een tegenvallende Ogawa.

Van Crooij en Hansen vieren de fraaie 3-0.

Uitslag

Shiogai gooide er kort voor tijd nog een mooie actie uit en slingerde de bal prima voor op Rober, maar helaas zag onze Spanjaard zijn goede kopbal gekeerd worden door Noppert. Daardoor nbleef het bij 3-0. NEC kreeg hiermee te veel loon naar werken, maar een kniesoor die daarom maalt. Heerenveen creëerde ondanks een veldoverwicht eigenlijk nauwelijks echte kansen en NEC bleef redelijk eenvoudig overeind.

Scheids

Nagtegaal liet veel irritante tikjes toe en floot matig. Wel zagen drie Heerenveeners geel tegenover nul NEC’ers.

Publiek

Een indrukwekkende stilte voor de herdenking van Johan Neeskens. Rust zacht, Johan.

Een mooi eerbetoon aan Johan Neeskens. Foto: Rob Koppers

Hoogtepunten

Een mooie vroege openingstreffer van Van Crooij. Een fijne kopgoal van Nuytinck. En een mooi opgezette aanval voor de 3-0.

Dieptepunten

Daarmee waren ook meteen alle positieve dingen benoemd. Want vooral de eerste helft was na de openingstreffer het aanzien niet waard. NEC was aan de bal zeer pover en grossierde in balverlies. Ouaissa en Onal deden weinig goed en Ogawa was volledig onzichtbaar.

Onal wist vandaag het verschil niet te maken. Foto: Rob Koppers

Inzet

Die was vandaag in elk geval een heel stuk beter dan tegen NAC, dus dat is alvast een opsteker.

Conclusie

De uitslag zou doen vermoeden dat NEC een uitstekende wedstrijd speelde, maar het tegendeel is het geval. Alleen waren we deze avond dodelijk effectief. Nuytinck nam onze ploeg vandaag nadrukkelijk bij de hand. Als het voetballend niet lukt dan moet het op inzet en dat lukte vandaag een stuk beter dan tegen NAC. Uiteraard moet het dan ook een beetje meezitten met twee goals uit twee kansen, maar dit zijn uiteraard drie zeer welkome en belangrijke punten. Het veldspel blijft echter grote zorgen baren. Zonder Sandler (en Proper?) zit er simpelweg verrassend weinig voetbal in deze ploeg, gezien de namen die op het veld staan. Van achteruit komt er helemaal niks. Onal en Ouaissa komen duidelijk nog veel te kort voor dit niveau. Zodra Hansen erin komt zie je meteen een enorme opleving in ons aanvalsspel, maar Hansen kan triest genoeg nog altijd geen 90 minuten voetbal aan. Maar goed, het biedt in elk geval aanknopingspunten voor de komende weken. Met deze zege maakt NEC meteen ook een flinke sprong op de ranglijst, waardoor het er allemaal plots een stuk rooskleuriger uit ziet. Het voetbal baart echter nog altijd flinke zorgen. Hopelijk wordt Sandler ooit weer wedstrijdfit en kan Hansen weer eens vanaf de aftrap een wedstrijd volmaken.

Een mooie opsteker voor de komende weken met belangrijke wedstrijden in het vooruitzicht. Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.