Zo zagen wij het: NEC -Heracles

Potdikke. Was Sandler eindelijk weer terug, raakte hij tegen PSV opnieuw geblesseerd. Het schiet allemaal niet echt op zo. Uiterst sneu voor Sandler zelf, uiteraard, maar voor ons is het ook weer een flinke aderlating. ‘Gelukkig’ troffen we vanavond in eigen huis Heracles, dat tot dusverre uiterst teleurstellend opereert en waar we het dus ook makkelijk zouden moeten af kunnen met Nuytinck en Marquez centraal achterin. Naast Sandler was ook Roefs nog altijd niet hersteld van zijn uitstapje met Jong Oranje, waardoor Van Gassel in de Goffert het doel warm mocht houden. Ook zijn er al een tijdje geruchten dat Vito van Crooij ons komt versterken, maar tot dusverre lijkt hij de weg vanuit Saoedi-Arabië naar Nijmegen nog niet gevonden te hebben. Daarmee is alles weer bijgepraat en konden we ons richten op de wedstrijd tegen Heracles uit Almelo, waarvan iedereen op voorhand alvast aannam dat dat toch een makkelijke overwinning moest worden voor NEC. Een paar jaar geleden zou een dergelijke instelling geheid tot ellende leiden, maar het huidige NEC is inmiddels een stuk verder in haar ontwikkeling. Toch…?

Nou, niet dus…. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Marquez verving de geblesseerde Sandler, terwijl Hansen zowaar een keer aan de aftrap begon als rechtsbuiten. Onal startte hierdoor op links en Ouwejan begon dus op de bank. Hoedemakers verving de geschorste Sano. Verder stond het als tegen PSV. Het idee was duidelijk: met veel balbezit en degelijk veldspel Heracles – waarvan verwacht werd dat ze een defensieve muur zouden optrekken – aan gort spelen.

Wedstrijdverloop

Alle goede intenties ten spijt, stond Heracles echter al ruim een minuut of zo na de aftrap op 0-1. Een voorzet van rechts werd door Van Gassel uiterst belabberd verwerkt. Hij stompte de bal recht door het midden waar Engels klaar stond, die dankbaar dat cadeautje uitpakte. NEC probeerde zich snel te herstellen van deze vroege tegenslag en ging vol in de aanval. Toch was het binnen een kwartier zelfs 0-2, nadat Gonzalez slecht meeverdedigde, de bal vervolgens stompzinnig inleverde en Marquez uiterst kinderlijk Kulenovic uit zijn rug liet weglopen bij de daaruit volgende voorzet. En zo keek NEC na een kwartier voetbal dus al tegen een dramatische achterstand aan. En daar was maar één ploeg schuldig aan: NEC. Wat begonnen we gruwelijk slap en hautain, niet te filmen zo slecht. NEC zocht in het restant van de eerste helft wanhopig naar de aansluitingstreffer en kreeg ook een flink aantal kansen daarop. Gelukkig kregen we loon naar werken toen Ogawa vlak voor rust de 1-2 binnenkopte uit een corner.

Ogawa kopte de 1-2 binnen. Foto: Rob Koppers

Meijer greep in de rust kordaat en logisch in door Ouaissa en Ouwejan in te brengen voor een dramatisch spelende Gonzalez en voor Nuytinck die al geel op zak had en veel moeite had met Engels. Daardoor schoof Verdonk door naar het centrum van de verdediging. NEC probeerde in de tweede helft de gelijkmaker te vinden, maar het was juist Heracles dat in de tegenaanval gevaarlijker was. Met nog ruim twintig minuten op de klok was de pijp op bij Hansen en verliet hij het veld voor onze nieuwe Japanse aanwinst Shiogai. NEC wist nauwelijks meer tot uitgespeelde kansen te komen en worstelde met zichtzelf. Schöne werd daarom een klein kwartier voor tijd in het veld gebracht voor Hoedemakers in de hoop om wat creativiteit en voetbal terug te krijgen in de ploeg. Het bleef echter Heracles dat de betere kansen kreeg met een bal op de lat en een vrije kopkans voorlangs.

Uitslag

1-2 dus. NEC was voetballend beter, maar wist ondanks veel balbezit geen moment echt dreigend te worden. Het gebrek aan creativiteit is zorgelijk. Heracles deed lange fases in de tweede helft niks anders dan verdedigen en wegroeien,maar NEC zette er bitter weinig tegenover. Het was frustrerend en pijnlijk om naar te kijken.

Nieuweling Kento Shiogai wist ook het verschil niet te maken. Foto: Rob Koppers

Scheids

Kamphuis was uiterst coulant richting de bezoekers, die flink aan het schoffelen sloegen na de 0-2. Nuytinck pakte in de eerste helft geel, maar Mesik had er aan Heracles-zijde best twee mogen hebben.

Publiek

In de 24e minuut werd er buiten het stadion vuurwerk afgestoken voor de ernstig zieke NEC-supporter Max, begeleid door een luid applaus binnen het stadion. Op dat soort momenten is voetbal even bijzaak.

Sterkte, Max. Foto: Rob Koppers

Hoogtepunten

We mochten Jordy Bruijn weer eens aan het werk zien. Jammer alleen dat hij in het verkeerde shirt speelde.

Dieptepunten

Twee uiterst simnpele tegendoelpunten binnen 15 minuten. Schandalig hoe slap we aan de wedstrijd begonnen en genant als je ziet hoe slecht we achterin bezig waren. Dan denk je dat we na de aansluitingstreffer doorpakken, maar wist NEC in de tweede helft totaal geen vuist te maken tegen een toch uiterst pover Heracles.

Inzet

Die was vanaf de aftrap naatje. Pas na de 0-2 leken onze spelers door te krijgen dat het toch echt de verkeerde kant op ging en werd er even aangezet, maar in de tweede helft zakten we weg naar een zeer bedenkelijk niveau. Veel persoonlijke duels werden verloren en NEC kwam totaal niet meer aan voetballen toe in de tweede helft.

Van Gassel flaterde uiterst pijnlijk bij de openingstreffer. Foto: Rob Koppers

Conclusie

Een ronduit schandalige nederlaag tegen een zeer zwak Heracles, dat tot vanavond pas twee keer scoorde en nog geen wedstrijd won. Er klopte vanavond helemaal niks van bij NEC. Achterin was het een gatenkaas en voorin kon er totaal geen vuist gemaakt worden. Heracles was echt niet best, maar werd volledig in het zadel geholpen door twee cadeautjes van NEC en kon vervolgens comfortabel achterover leunen. NEC was voetballend vooral in de eerste helft veel beter, maar deed zichzelf met die twee ongedwongen fouten de das om. Van Gassel is een leuke lijnkeeper, maar viel vanavond zwaar door de mand. Nuytinck is helaas uiterst kwetsbaar als er veel ruimte achter zijn rug ligt en Marquez stond te slapen bij de 0-2. In de eerste helft liet NEC via de flanken nog wel wat aardige aanvallen zien, maar de tank van Hansen was weer veel te vroeg leeg en Meijer heeft geen alternatieven op de bank met diepgang. Wellicht dat de komst van Van Crooij toch wel handig is als je het spel vandaag ziet. Rober Gonzalez was een totaal drama vandaag en werd terecht gewisseld. Op het middenveld was Proper opnieuw grotendeels onzichtbaar. Hoedemakers probeerde nog wat, maar werd door Meijer geslachtofferd voor Schöne, terwijl Proper daar eigenlijk meer aanspraak op maakte. Dit zou het seizoen moeten zijn waar Proper opstaat en een leider wordt in dit team, maar tot dusverre is daar helaas nog bitter weinig van terug te zien. Waar NEC in de eerste helft tenminste nog kansen bij elkaar speelde, daar werd onze ploeg in de tweede helft op strijd volledig uit de wedstrijd gekegeld en was er helemaal niemand die de boel op het middenveld aanstuurde. En dat is toch uiterst zorgelijk. De spelers wisten wat er verwacht werd, waren kwalitatief veel beter dan de tegenstander, maar zakten in de tweede helft toch volledig door het ijs.  Volgende week komt Feyenoord op bezoek, dan zal er toch echt uit een heel ander vaatje getapt moeten worden. Anders wordt dat een afslachting. Dit was echt een prutavond en toont helaas aan dat NEC er nog lang niet is.