Zo zagen wij het: NEC – PEC Zwolle

Na twee verliespartijen tegen FC Twente (had meer verdiend) en AZ (kansloze vertoning) mocht NEC vanavond in de eigen Goffert aantreden tegen PEC Zwolle. De missie van deze avond was duidelijk: de drie punten moesten in eigen huis blijven. PEC Zwolle is momenteel immers redelijk dramatisch, zowel op het veld als erbuiten, en NEC heeft ambities uitgesproken om mee te doen in het linkerrijtje. Dan moet je dit soort wedstrijden winnen, zelfs als de regen met bakken uit de lucht komt vallen. Dit moest dan wel gebeuren zonder Bart van Rooij, want die voltooide alsnog zijn gedroomde transfer naar FC Twente. Ook Sandler was nog altijd niet van de partij, iets wat met de week meer zorgen baart. Want zonder Sandler doet NEC echt twee jasjes uit. Gelukkig is Koki Ogawa weer terug, want voetballen zonder spits zet toch geen zoden aan de dijk.

Tactiek

Het is inmiddels pijnlijk duidelijk dat een centraal duo van Nuytinck en Marquez totaal niet complementair is. De Spanjaard was mateloos populair in zijn eerste periode bij NEC, maar opbouwend valt hij helaas toch flink door de mand. Aangezien ook Nuytinck niet de man van de dieptepass is, is NEC van achteruit momenteel opbouwend volledig tandeloos. Sandler wordt echt enorm gemist. Met Pereira als vervanger van Van Rooij doen we ook een flinke stap terug, want de Fransman is enorm druistig en onberekenbaar. Met de terugkeer van Ogawa mocht Onal terugkeren naar zijn favoriete plek op linksbuiten, terwijl Gonzalez naar rechts uitweek. Ouaissa was namelijk ook geblesseerd, waardoor Sano vandaag als aanvallende middenvelder mocht opereren.

Wedstrijdverloop

Waar de verwachting was dat NEC een op papier veel zwakker PEC vanaf de aftrap bij de keel zou grijpen, daar verliep de eerste helft helaas heel anders. Net als in de wedstrijd tegen AZ werd NEC al vroeg volledig vastgezet op het middenveld en kwamen we nauwelijks aan een uitgespeelde aanval toe, terwijl PEC bij vlagen dreigend uitbrak en zelfs enkele goede kansen op de openingstreffer had. NEC was de eerste helft, net als tegen AZ, volledig de weg kwijt. Proper en Hoedemakers werden totaal geneutraliseerd en Nuytinck en Marquez grossierden in passjes breed en terug. En als ze al een keer vooruit gingen, dan waren het kansloze passes. Zelfs tegen een zeer matig PEC Zwolle kon NEC zich simpelweg niet onder de druk uit spelen. Het was pijnlijk, zo slecht als NEC in de eerste helft voor de dag kwam. Pas op slag van rust kreeg NEC de eerste grote kans, maar Ogawa schoot wild naast.

Ondanks een dramatische eerste helft voerde Meijer opnieuw geen wissels door in de rust. Pas na een klein uur afzien op de tribunes greep Meijer in door Hoedemakers naar de kant te halen voor Sontje Hansen. Enkele minuten later werd diezelfde Hansen dom getackeld door een Zwollenaar die al geel op zak had, waardoor NEC de resterende 25 minuten met elf tegen tien verder mocht. Meijer bracht direct Ouwejan in het veld voor een tegenvallende Pereira, wiens positie werd overgenomen door Verdonk. PEC trok zich volledig terug op de eigen helft en liet NEC komen. NEC probeerde het wel, maar kwam niet door de muur van Zwolle heen. Tien minuten voor tijd kwam de Griek Darelas in het veld voor Onal. Maar het leek allemaal weinig zoden aan de dijk te zetten.

Uitslag

Toch kregen we alsnog een doelpunt. Uit een prima voorzet van Ouwejan tastte de Zwolle-keeper mis, waarna Gonzalez bij de tweede paal de 1-0 binnen wist te werken. Zwolle kroop vervolgens alsnog uit hun schulp om toch nog een puntje te redden. Gelukkig hield NEC de voorsprong vast en had zelfs kans op een tweede. Al zou dat op basis van het vertoonde spel zwaar onverdiend zijn.

Scheids

Van der Eijk trok meermaals geel voor PEC. Twee van die gele kaarten leidden zelfs tot rood. Ook Pereira pakte in zijn eerste basisduel dit seizoen geel, wat tekenend is voor zijn onbesuisdheid. Dat hij geen penalty of een andere calamiteit veroorzaakte mocht een klein wonder heten.

Publiek

De Goffert kolkte de volle 90 minuten, ondanks dat het vertoonde spel hier totaal geen aanleiding toe gaf. Hier en daar waren er de eerste helft ook wat fluitconcerten, maar dat kun je de fans eigenlijk nauwelijks kwalijk nemen. Want wat was NEC slecht.

Hoogtepunten

Sontje Hansen is een garantie voor dreiging. Als NEC ook maar enige kans wil maken op een goede notering dit seizoen, dan zal Hansen daar – naast een snelle terugkeer van de onmisbare Sandler – ongetwijfeld een flinke rol in spelen. Verder was er vandaag bitter weinig positiefs te vinden in het optreden van NEC. Brrrr.

Dieptepunten

De hele eerste helft was een genante vertoning. Een pass over 10 meter van Marquez richting Pereira doe uiterst simpel onderschept werd door PEC Zwolle was illustratief over hoe triest onze opbouw van achteruit was. Maar NEC had geen andere smaken, helaas. Het was creatieve armoe troef. Pereira als vervanger van Van Rooij gaat niet voldoen voor de ambities van NEC.

Inzet

Treurig om te zeggen, maar die was echt naatje vandaag. Het leek wel of de spelers op voorhand dachten dat het een makkelijk avondje zou worden, want niemand deed ook maar een stap te veel of zette er eens een keer een been in. Het was allemaal gruwelijk flegmatiek en frustrerend om naar te kijken.

Conclusie

Een centrum met Nuytinck en Marquez kan simpelweg niet als NEC ook maar enige aanspraak wil maken op een acceptabel seizoen. Ouwejan geeft ons bij gebrek aan Sandler wat alternatieve opties, want zodra onze nieuwe aanwinst op linksback 90 minuten kan volmaken kun je je bijna niet voorstellen dat Meijer niet Verdonk naar het centrum haalt. Marquez zal daarbij waarschijnlijk het kind van de rekening worden, al solliciteert ook aanvoerder Nuytinck momenteel nadrukkelijk naar de bank. Daarnaast vallen Proper en Hoedemakers tot dusverre ook flink tegen. Ze moeten veel inzakken om de bal op te halen bij de defensie, maar je mag op basis van hun kwaliteiten toch verwachten dat ze – zeker tegen een ploeg als PEC – beter in staat moeten zijn om zich aanspeelbaar te maken en onder de druk uit te spelen. Proper is sinds zijn blessure vorig seizoen eigenlijk geen moment meer op niveau geweest. Het is allemaal uiterst zorgelijk wat NEC vanavond liet zien. Het simpele gegeven dat we tot aan de goal welgeteld nul (!!) schoten op doel wisten te noteren zegt genoeg. Geen opbouw van achteruit, geen creativiteit op het middenveld en geen scherpte voorin. De drie punten zijn uiteraard zeer welkom, maar dit kan zo niet goed blijven gaan. Een nieuwe spits, een extra centrale middenvelder met opbouwend vermogen en een nieuwe rechtsback zijn echt geen overbodige luxe. Dus Carlos, doe je best, want we hebben nog maar negen dagen!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.